Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СКАНДАЛОЗНО: Деценијама важио за рекордера у легендарном ДОНКИ КОНГУ, а онда је откривена ПРЕВАРА (ВИДЕО)

16.04.2018. 07:15
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Donki Kong
Донки Конг / Извор: Фото: Youtube printscreen

Невероватна прича!

Ако сте имали прилику да погледате мало документарно ремек-дело "The Кинг оф Конг", вероватно барем кроз маглу памтите антипатичну њушку Билија Мичела.

Ако филм нисте погледали, обавезно га погледајте јер је реч о бриљантном документарцу, али за ову причу важно је знати само да Billi Mičel држи рекорд за најбољи резултат у легендарној видео игри Донки Конг ("Donkey Конг"). И док ће ваша прва реакција врло вероватно бити "Да, и?", морате знати и да је Мичел изузетно поносан на чињеницу да је у Гинисовој књизи рекорда забележено његово име.

СТРПЉЕЊА! На нови ПЛЕЈСТЕЈШН мораћемо још да причекамо!

Уз све то, неиздрживо је бахат и понаша се као да је његово достигнуће нешто изузетно битно, а нердови који прате ову сцену сматрали су га "полубогом", што је још један у дугом низу разлога зашто требате погледати овај филм јер сцена у којој се Мичел спушта међу усплахирене смртнике је непроцењива.

У случају да нисте чули за Донки Конг у овој фази вероватно сте престали да читате и пребацили се на нешто десето, али за случај да нисте, ради се о једној од најпопуларнијих игара свих времена, а реч је о игри у којој Супер Марио покушава да спасе принцезу из шака големог мајмуна (Донки Конга) који га у томе спречава бачвама које баца с врха скеле.

Углавном, Стев Вајби је друго име битно за ову причу, а реч је о одраслом мушкарцу и породичном човеку који, након што остане без посла, све своје слободно време (а има га) улаже у напор да с трона скине Мичела. Нажалост, као што смо имали прилике да видимо у филму, у томе не успева.

Велики обрат након 30 година

Но, ствари су се у међувремену промениле, а Твин Галаксис (организација која делује као службени арбитар у свету рекорда постигнутих у видео играма) недавно је одузео титулу Мичелу након што је откривено да је у постизању свог рекорда варао.

Иако вам се све ово и даље чини као сулуда прича која не би требало да интересује апсолутно никога на свету, сцена класичних видео игара је изненађујуће бројна, а милиони људи широм света активно је прате и доживљавају врло озбиљно. У њиховим главама ово је гигантски преокрет и било би то као да неком прослављеном олимпијцу након 30 година одузмете титулу због допинга.

Сумњиви рекордер

Овде прича постаје "занимљива". Наиме, сви који су погледали поменути документарац знају да је Мичел несумњиво надарени играч, али у исто време и прилично мутан лик чији је рекорд од самог почетка био под великим упитником. Иако је доставио снимак игре током које је срушио рекорд, нико га никада није видео да с истим нивоом вештине игра уживо.

Многима би то било довољно да његов рекорд доведу у питање, али у свету видео игара то функционише мало друкчије и довољно је доставити снимак игре, а битно је само да снимак прегледа и оцени непристрана странка. Твин Галаксис је највећа таква организација и свој посао доживљавају изузетно озбиљно.

Мичел је свој рекорд рушио неколико пута, а његов највиши резултат био је 1.062.800 бодова након чега је примљен и у Интернатион Видео Гаме Hall оф Фаме (да, и то постоји). Е сад, многи су, сумњајући у аутентичност Мичеловог резултата, анализирали снимак, али осим неких површних опажања везаних за трајање снимка и прекид континуитета, нико није представио конкретан доказ који би рекордера дискредитовао. Све до недавно.

Шта је учинио?

Да не бисмо претерано улазили у детаље. Испада да Мичел свој рекорд није постигао на изворном хардверу или класичном аутомату (а то су једини резултати који се признају) већ емулатору, тачније, најпознатијем и најкомплекснијем емулатору назива МАМЕ. Резултати постигнути на емулаторима се не признају јер играчима дају могућност да манипулишу не само софтвером већ и самим подацима појединих игара.

Анализирајући разлике између начина на који графику исцртава оригинални хардвер и емулатор, појединци су, проучавајући слику по слику, дошли до закључка да је Mitchell свој рекорд постигао на емулатору. Иако на крају није конкретно утврђено да се ради о МАМЕ-у, чињеница је да очите разлике постоје и то у питање доводи све остало.

Резултат? Не само да му је одузета титула већ му је и забрањено учествовање у будућим турнирима, а Стив Вајби тако је напокон постао "The Кинг оф Конг" или, прецизније, први играч у историји који је у игри постигао резултат од милион бодова. Додуше, постоје и они који тврде да Мичел није варао, али они су у мањини.

Правда је спора, али достижна

Мичел се није огласио током истраге, али довољно је рећи да су његов углед и његова будућност у овом "спорту" заувек уништени. Чак и ако успе да сруши рекорд (у што многи сумњају), заједница му неће опростити.

Међутим, све ово има далекосежне последице јер се многи питају хоће ли ово наглавачке да преокрене целу сцену јер постоји могућност да су испод радара прошли многи други рекордери. Укратко, сви рекорди постигнути без сведока могу се наћи под упитником.

Твин Галаксис донео је коначну одлуку и ова је прича завршена. Али, ко ће бити следећи?

И док чекате почетак неке нове "узбудљиве" афере, можете се укључити у такмичење, али не лажирајте, јер правда је можда спора, али достижна. Иначе, тренутни рекордер Донки Конга је Роби Лакеман који је пре неколико месеци натукао 1.247.700 бодова.