Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАДИТЕ ове Ајфон ТРИКОВЕ за сјајне видео снимке и лепше фотке направљене било којим телефоном!

08.08.2022. 16:46
Пише:
Србија Данас/Мондо
ajfon
ајфон / Извор: Профимедиа

Епл је поделио пар трикова како да помоћу Ајфон телефона правимо боље фотке и видео, а ви их искористите и за свој телефон!

Ако имате iPhone супер за вас, ви само треба да испратите савете корак по корак и да ослободите своју креативност која је сигурно ту негде, у вама.

Ако немате iPhone - ником ништа, примените све ове савете један по један и на свом Андроид или Huawei телефону, само потражите исте поменуте опције, али под другим именом.

Компанија Apple је направила нову туру YouTube видео савета како да лакше и боље направимо одличне Реелс, Схортс или уопште кратке видео снимке, како да их лако монтирамо и профиле на друштвеним мрежама учинимо лепшим.

Ово није варање и искривљивање реалности, не дај боже мењање личног описа којим данас многи (тотално непотребно) прибегавају, ово су практични савети како да једноставно направите бољи садржај за друштвене мреже сагледавањем окружења из другог угла и стављањем нагласка на детаље и нове перспективе.

Apple користи Цинематиц режим, али ви, ако немате iPhone, користите опцију отвор бленде или портретни режим фотографисања тј. снимања да бисте направили исте ове ефекте. Не брините за боје, јер су у овом видеу оне "напржене" до максимума, а видео је толико испеглан у постпродукцији да је то неприродно - Apple је такав, краљ маркетинга и шминке и сваки њихов видео је готово неприродно сређен.

Користите лагане прелазе, без пуно цимања камере. Концентришите се на усправан режим фотографисања и снимања, јер то сад и Инстаграм воли, снимајте и сликајте детаље и користите позадину тако да употпуни ваша дела, али не заборавите да би требало да субјекат или објекат увек буду метар, два од позадине како би се добио квалитетнији боке ефекат. Користите опцију континуираног праћења субјекта или објекта тј. закључајте фокус на њих (ако то ваш телефон тј. његова камера омогућава).

И за фоткање и за снимање користите најчешће главну камеру, јер она има најбоље карактеристике, а кадар компонујте удаљавањем и приближавањем субјекту или објекту снимања, па чак и коришћењем оптичког зума. Ређе то чините макро или ултраширокоугаоном камером, јер су оне по традицији доста хардверски слабије од примарне или примарних камера (у зависности какав телефон користите).

Приликом монтаже прво направите избор најбољих садржаја и означите их како бисте их у апликацији за монтажу лакше препознали у мору сличних које сте направили понављајући снимање или сликање. Не морате да користите поменуту iPhone апликацију у видеу, јер сваки телефон има апликацију за монтажу (на Самсунг и Xiaomi телефонима Видео едитор је део галерије, на Huawei телефонима је то Петал Клипс, а ви свакако знате на свом телефону за остале брендове шта вам је на располагању). Направите распоред како вам одговара, искључите звук и додајте другу музичку подлогу, па кликните на Рендер да се видео спакује.

То је то, поделите га са свима на својим друштвеним мрежама и не заборавите да проверите колико је максимална дужина Реелс, Схортс и ТикТок снимака, да видео не би био прекинут пре краја.

У другом видеу Цреативе Пројецтс екипа је након Лос Анђелеса већ у Мексико Ситију и баве се фоткањем на другачији начин. Опет је све на iPhone 13 телефонима, али опције које се користе у видеу доступне су и свим Андроид корисницима, јер ниједна није јединствена само за Apple.

Смањивање или повећавање експозиције на екрану постоји од вајкада, као и сређивање контраста или узастопно окидање фотографија (Бурст моде) од којих ћете касније изабрати "најдраматичнију" како то Apple каже. Топлина боје, засићење и друге опције уређивања фотки на телефону доступни су и вама, чак и да не користите iPhone, зато само отворите Пхото Едитор и прионите на посао.

Дељење албума тј. фотографија је опција која је Андроид корисницима могућа кроз Google Пхотос или на неки други начин кроз Галерију или Фотографије мени, па се за тај део распитајте на свом телефону.

ajfon
ајфон / Извор: Профимедиа

Златни сат сваког дана почиње око сат времена пре заласка сунца и даје одсјај и сенке какве не могу да се виде у другим деловима дана. Ако и овде желите да додате мало драме фоткама користите замућење позадине током режима портрета, повећајте отвор бленде и у Пхото Едитор-у користите појачање црне боје, промените осветљеност фотке и играјте се са сенкама. Све ове опције имају баш сви телефони, не само iPhone - чисто да напоменемо још једном :)

Отвор бленде мењајте директно током фотографисања, а неки телефони то могу да вам понуде и након сликања, кроз фото обраду у галерији или апликацији за обрађивање фотографија.

Кад падне мрак немате пуно среће, ако ваш телефон нема квалитетну камеру и још бољи ноћни режим. Ипак, дајте све од себе да слике испадну што занимљивије, јер некад је композиција фотке много јачи доживљај од њеног квалитета и то користите обилато, сваки пут кад вам се укаже прилика. "Задржите дах" каже симпатична Мајра у овом видеу, а заправо мисли на основни постулат ноћног фотографисања који води до добрих фотки - држите руку мирном, чврстом и померајте се што мање! Сликање ноћних фотки траје и до пет секунди, у зависности од осветљења у окружењу и за то време рука мора да буде укочена нон-стоп.

Сатурација тј. засићеност боје, контраст и топлина боје су опције које не смете да заборавите након окидања, па их користите за директну обраду на екрану телефона, пре примењивања филтера на друштвеним мрежама, који вам неће ни бити потребни - #NoFilterNeeded зар не?!

Изађите напоље, опустите се и тражите углове које до сада нисте. Биће супер, видећете!