Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Уређаји вам раде споро, а нисте сигурни зашто? Ово су најчешћи симптоми инфекције рачунара или телефона

07.11.2022. 16:20
Пише:
Србија Danas/telegraf.rs
čovek za računarom
човек за рачунаром / Извор: Профимедиа

Стручњаци из компаније Kaspersky указали су на неке од најочигледнијих симптома који могу бити упозорење да се на уређају налази малвер или да узрок чудног понашања уређаја могу бити хакери

Када нападају, сајбер криминалци настоје да не буду откривени. Што дуже остану непримећени, већа је вероватноћа да ће остварити свој циљ. Међутим, они не успевају увек да сакрију оно што раде. Често бројни знакови говоре да нешто није у реду са рачунаром или паметним телефоном. А ако корпоративни корисници благовремено примете ове знакове и обавесте надлежне у компанији, то у великој мери компликује покушаје нападача да доврше напад.

Стручњаци из компаније Kaspersky указали су на неке од најочигледнијих симптома који могу бити упозорење да се на уређају налази малвер или да узрок чудног понашања уређаја могу бити хакери. Ево шта све може бити знак да се нешто лоше догађа на уређају:

Уређај ради споро

Скоро сваки систем временом почиње да се спорије покреће и/или ради а разлози за то могу бити различити - диск је пун, неки софтвер захтева више ресурса након ажурирања или је систем за хлађење препун прашине. Али то такође може бити знак да се малвер покреће на уређају.

Рачунар стално приступа хард диску

Ако стално трепери светло за приступ HDD-u, хард диск прави много буке или само врло споро копира фајлове иако нисте покренули неки захтевни процес на уређају, то може значити да је диск неисправан или да неки програм стално чита/пише неке податке.

Проблеми са налогом

Ако одједном неки сервиси или системи престану да вам дају приступ након што унесете исправну лозинку, то је разлог за опрез. Можете покушати да ресетујете лозинку, али ако ју је неко други променио, нема гаранције да се то неће поновити. Такође је могуће да сте изненада одјављени са налога или да почнете да добијате обавештења о покушајима промене лозинке. Све ово може указивати на напад.

Искачући прозори

Нормално је да уређај повремено обавештава корисника да је потребно ажурирање или да ће се батерија ускоро истрошити. Али честе поруке о грешци су знак да нешто не ради како треба. Такође није нормално да се појављују прозори са рекламама или захтевима за потврду лозинке.

Сумњиво понашање веб-прегледача

Понекад чудно понашање веб-прегледача може бити знак напада. Ако adware (рекламни софтвер) инфицира уређај, може почети да замењује банере на различитим страницама другим рекламама сумњиве легалности. То може значити да постоји проблем који нема везе са вама и вашим уређајем. Али ако се исти оглас појављује на сваком сајту, то је алармантан симптом. Поред тога, треба обратити пажњу на преусмеравања. Ако унесете једну адресу, а претраживач вас стално преусмерава на другу, то би могао бити знак инфекције малвером.

čovek za računarom
човек за рачунаром / Извор: Профимедиа

Фајлови или фолдери су недоступни или недостају

Ако фајлове и/или фолдере не можете да отворите, или су потпуно нестали, можда је разлог инфекција ransomwareom или малвером који брише податке.

Појавили су се непознати фајлови или апликације

Ако нисте инсталирали нови софтвер, нити сте преузели или ажурирали било шта, а примећујете нове програме, фајлове, тастере у програму, додатке, алате или нешто друго непознато на рачунару, боље је да проверите о чему се ради. Посебно је важно обратити пажњу на обавештења о откупнини. Било је случајева да су жртве игнорисале таква обавештења јер су сви фајлови изгледали непромењени и доступни. Али онда се испоставило да ransomware није успео да шифрује фајлове, већ их је послао на сервере нападача.

Обавештења о даљинском повезивању

Нападачи често користе легитиман софтвер за даљински приступ. По правилу, такав софтвер на екрану приказује поруку да се неко даљински повезао са уређајем. Ако се такво обавештење појави без вашег пристанка или ако вам се изненада понуди да одобрите приступ непознатој особи, највероватније је ваш рачунар нападнут. Прави администратори система унапред упозоравају кориснике путем поузданог комуникационог канала о повезивању са уређајима.

Нешто спречава ваш рачунар да се искључи или поново покрене

Многи малвери морају да остану присутни у РАМ-у. Шпијунским тројанцима је такође потребно време да пребаце прикупљене информације на сервере нападача. Као резултат тога, малвер мора да одржава рад рачунара што је дуже могуће. Ако приметите да се ваш уређај не искључује како треба, то може бити знак инфекције.

Писма или поруке које нисте послали

Ако вам ваши контакти кажу да су добили emailove или поруке од вас, а ви их нисте послали, то значи да је неко или добио приступ вашим налозима или манипулише једним од ваших уређаја.

У свим овим случајевима, ако се нешто од наведеног догађа на рачунару који користите у фирми, потребно је да о томе обавестите оне који су задужени за безбедност уређаја и мреже, преноси informacija.rs.

"Не може се сваки напад открити голим оком. Због тога препоручујемо коришћење безбедносних решења која могу да открију и зауставе злонамерне активности пре него што постану очигледне кориснику", препорука је стручњака компаније Kaspersky.