Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТИТИТЕ СВОЈУ ПРИВАТНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ! Треба вам само 30 секунди да сазнате шта Фејсбук и Гугл деле о вама

18.04.2022. 15:46
Пише:
Србија Данас/Мондо
fejsbuk
фејсбук / Извор: Профимедиа

Ако користите Гугл и Фејсбук одвојите 30 секунди за проверу ваше приватности.

Прикупљање личних података свих нас одвија се тихо, у позадини док нико у то и не сумња, а све смо одобрили ми сами, бесплатно и широкогрудо, дајући све сервисима које користимо, како бисмо их користили бесплатно.

Је ли то добра или није добра ствар - остављамо свакоме од вас да лично процени, али оно што свако треба да зна јесте - Google и Facebook нон-стоп скупљају податке о вама!

То је могуће зато што правила приватности нису добро подешена ни на једном од ових сајтова, а на нашим страницама свакако имате доста тема да прочитате о томе, али и због једне друге ствари - дали сте приступ обема компанијама да вас прате по интернету.

Како је то могуће - логовање на друге сајтове помоћу Google и Facebook налога.

Многи корисници радије пристају да се на било који сервис или сајт пријаве са постојећим налогом Google или Facebook компаније, а разлог је баналан и у највећем броју случајева корисници заиста тако поступају - брже им је и лакше да се пријаве помоћу Google или Facebook профила, него да праве нови за сваки сервис и памте лозинке и креирају нове.

Нажалост, то је ћорсокак, јер у том случају и сајт на којем сте пријављени и Facebook и Google прикупљају податке о вама и деле их међусобно.

Занимљиво је и то да већина корисника многе сајтове, сервисе и онлајн апликације користи само повремено или чак искључиво једном и онда им више не требају или забораве на њих. С тим под руку иде и заборав да је сајту и друштвеној мрежи или Google компанији одобрен приступ личним информацијама и да од њих нико не заборавља да кориснике прати широм интернета и прикупља њихове податке и даље.

Да бисте то зауставили потребно је да проверите на које сајтове сте се пријавили путем Google или Facebook налога за шта вам није потребно више од 30-ак секунди на било ком уређају. Након што видите шта тамо све има потребно је и да избришете све сајтове које више не користите или да им ограничите дозволе које су им допуштене.

Сајтови на које сте се уписали Facebook налогом
Сви сајтови на које сте се пријавили помоћу Facebook налога сакупљени су у једном менију Facebook мреже и доступни су вам на десктоп, Андроид (укључујући ХМС телефоне) и иОС системима. За сваки ћемо дати посебну путању, а погледајте и галерију слика како би вам било јасније где да кликнете уколико вам је потребна помоћ.

Ако на листи видите само пар сајтова - благо вама, ви бринете о својој приватности! Ако је на листи много адреса - то није добро и потрудите се да избришете све сајтове са листе или макар највећи број њих!

На компјутеру урадите ово:

Отворите Facebook.com адресу и кликните на стрелицу надоле у горњем, десном углу
Потражите
Settings & Privacy
> кликните на
Settings
Пронађите
Apps анд Websites
и уђите унутра (ако не видите ову опцију прво нађите
Security анд Login
, а онда ћете пронаћи и
Apps анд Websites
.
У том менију добићете списак свих икад сајтова на којима сте Facebook налог користили за логовање. Све истекле сесије су безбедне за брисање и означене жутим Expired натписом и избришите их са листе - кликните на Ремове дугме и обришите све што сте од података одобрили или оставили кроз то повезивање.

Поље View анд Едит је, такође јако важно - измените у њему дозволе које сте дали том сајту! Допустите да приступи само вашем имену и презимену на профилу, не и подацима, мејлу, броју телефона и другим личним или осетљивим подацима. Ако сајт то све захтева - размислите да ли је вредан давања толико личних података за коришћење…

fejsbuk
фејсбук / Извор: Профимедиа

На иОС уређају урадите ово:

Отворите Facebook апликацију и у доњем, десном углу кликните на
три цртице
Пратите путању
Settings & Privacy
>
Settings
Скролујте доле све до
Permissions
менија и кликните на
Apps анд Websites

У том подменију средите све као што смо објаснили за Facebook десктоп тј. сајт.

На Андроид (и ХМС) уређају урадите ово:

Отворите Facebook апликацију и потражите
три цртице
, па кликните на њих
Пратите путању
Settings & Privacy
>
Settings
Уђите у
Security
и онда пронађите
Apps анд Websites
У овом менију прођите све до
Logged ин with Facebook
опције.

Као и за иОС и Facebook сајт - притискајте Ремове дугме док год има сајтова којима нема потребе да више дајете своје податке и да будете улоговани на њих.

Сајтови на које сте се уписали Google налогом

Хајдемо сад на другу страну, али једнако популарну кад је уписивање на сајтове у питању - помоћу Google налога.

Пре свега посетите страницу линкованих налога, на којој ћете пронаћи податке на које сте све сајтове, сервисе или услуге уписани помоћу свог Google налога (за Google проверите све налоге, један по један).

Листа је дуга онолико колико сте "дарежљиви" били ви сами, па за све сајтове којима не желите више да допустите да користи ваш Google налога лупите Унлинк дугме с десне стране. Наравно, неће са свим апликацијама ићи лако, јер неке апликације неће вам дозволити да са њих откачите свој Google налог! Да, можете ли да замислите то - не дозвољавају вам да се испишете са својим налогом?! То је реалност, али срећом постоји опција и за то. Идите у ту апликацију која вам не дозвољава да урадите Унлинк и потражите у њеним подешавањима нешто што се зове Линкед accounts, Connected accounts или слично и у том менију једноставно избришите свој Google налог - тек онда ћете та апликација нестати са странице линкованих налога.

Кад сте већ ту погледајте у Security одељку које то апликације (трећих страна) имају приступ одређеним деловима вашег Google налога - бекап, именик, календар, поруке и слично. Неке апликације не траже да се упишете на њих са својим налогом, као login пракса, али користе део Google налога за резервне копије података или слично - овде се ради о таквим апликацијама.

Дакле, Security одељак Google налога, па Third-party apps with account access опција. Унутар ње видећете које апликације имају приступ неком делу вашег Google налога. За сваку коју не користите и за које сматрате да више нема потребе да буде прикључена на ваш Google налог кликните и потом одаберите плаво поље Ремове Access.

То је то! Честитамо, мрвицу сте безбеднији и имате мало више приватности на интернету!