Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

8. Међународни фестивал саксофона – Белграде SAXperience

16.09.2021. 10:10
Пише:
Промо
Festival saksofona
Фестивал саксофона / Извор: Фото: Белграде SAXperience Промо

Осми међународни фестивал саксофона у Србији - Белграде SAXperience биће одржан у Београду од 28. септембра до 01. октобра.

Током трајања фестивала публика ће моћи да чује најзначајније стране и домаће саксофонисте у разним музичким жанровима, од џеза и класичне музике до електронике. Осим врхунских концерата и премијера композиција за саксофон домаћих аутора, програм употпуњују и џем сешни као прилика за неформално дружење учесника фестивала и публике. Фестивал се одржава уз подршку Министарства културе и информисања.

Festival saksofona
Фестивал саксофона / Извор: Фото: Белграде SAXperience Промо

28.09. Аустриан Waltz, Атријум Народног музеја     

Осми Белграде SAXperience почиње концертом Авидо дуо.Овај изванредни дуо из Аустрије чине Алваро Колао Леон (саксофон) и Ђорђе Давидовић (хармоника). На програму ће се наћи дела из периода барока, класицизма и crossover жанра. Авидо дуо ће публику водити на својеврсно путовање кроз различите музичке жанрове, а долазак уметника подржава Аустријски културни форум.

29.09. Парисиан Nights, Скупштина Града 

Друге вечери фестивала у Свечаној сали Скупштине Града наступиће Морпхинг Saxophone Quartet, који чине четворица врхунских саксофониста из Француске: Кристоф Грезе, Еди Лопез, Антони Малкон и Матју Делаж. Они ће извести нека од најпознатијих дела француске музике специјално аранжирана за овај састав.

Festival saksofona
Фестивал саксофона / Извор: Фото: Белграде SAXperience Промо

30.09. Сербиан Инвентионс, УК Пароброд

Треће вече у УК Пароброду посвећено је саксофону у дијалогу са гласом и електроником. Публици ће се представити Дуо Вибранце који чине мецосопран Ана Радовановић и саксофониста Милан Савић, који ће овом приликом премијерно извести дела домаћих композитора Светлане Савић, Татјане Милошевић и Александра Седлара.

Festival saksofona
Фестивал саксофона / Извор: Фото: Белграде SAXperience Промо

01.10. Италиан Progressive, Дорћол платз 

Четврте вечери публика ће имати прилику да чује једног од најзначајнијих саксофониста из Италије, Дамиана Грандеса, који ће премијерно за београдску публику представити свој нови музички пројекат: Grandessocera - Елецтриц Пропаганда за саксофон, електронику и видео у коме комбинује класичну музику, џез и електронику. Овај пројекат је настао у сарадњи са изврсним италијанским музичким продуцентом Андреом Чером а концерт се реализује у сарадњи са Италијинским институтом за културу у Београду.

Sax он тоур – Турнеја саксофона по Србији

После фестивала, од 2. до 6. октобра звуци саксофона моћи ће да се чују широм Србије. У оквиру програма Sax он тоур, публици у Лесковцу, Пироту, Смедереву, Сомбору и Вршцу представиће се италијански саксофониста Дамиано Грандесо са пројектом Grandessocera Елецтриц Пропаганда за саксофон, електронику и видео. Турнеја се реализује уз подршку Министарства културе и информисања и Италијанског института за културу у Београду.

Festival saksofona
Фестивал саксофона / Извор: Фото: Белграде SAXperience Промо

Saxperience Nights –  Јам Session

Сваке вечери након концерата ће бити приређени џем сешни на којима ће наступити домаћи и страни саксофонисти. Ово ће уједно бити прилика да се сви учесници фестивала друже и размењују искуства у неформалној атмосфери клуба хотела Courtyard by Marriott Белграде, УК Пароброд и Дорћол платз.

О фестивалу

Међународни фестивал саксофона Белграде Saxperience  основан је 2014. године као иницијатива Удружења саксофониста Србије са саксофонистом Миланом Савићем на челу. Мисија фестивала је представљање бројних могућности саксофона у класичној музици, џезу и популарној музици, као и едукација домаћих саксофониста на мајсторским курсевима гостујућих уметника.

О саксофону

Саксофон се свира од матине журке на плажи до најпрестижнијих концертних дворана. Изучавајући на Бриселском конзерваторијуму флауту и кларинет, саксофон је 1842. године изумео белгијанац Адолф Сакс, по коме инструмент носи име. Прву славу дали су му џезери, музичари, Чарли Паркер, Стен Гетц, Џон Колтрејн, Сидни Бешет, они су саксофон из џез клубова пренели у биг бендове почетком двадесетог века. Посебно одушевљени саксофоном били су и познати композитори класичне музике Хектор Берлиоз, Клод Дебиси, Морис Равел, Сергеј Прокофиев.

Улаз је слободан. 

Концерти се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, због чега је број места за публику ограничен.

Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.