Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕНД БАС И СТЕГА ПРОМОВИШЕ НОВИ АЛБУМ НА ЗИДИЋУ ДОМА ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА

31.07.2019. 13:33
Пише:
Промо
Bas Stega
Бас Стега / Извор: Промо

Уложили су огроман труд.

У наставку летњег концертног серијала Дома омладине Београда, 3. августа од 20х на Платоу Милана Младеновића, публика ће имати прилику да чује бенд Бас и Стега. Музика коју изводе је углавном инструментална, заснована на стабилним ритмовима и разиграним бас линијама, обојена психоделичним гитарским звуковима. У свом раду повезују више музичких праваца: даб, фанк, пост-рок, џез и многе друге. У јуну ове године снимили су други студијски албум "Негде далеко", који ће овом приликом промовисати.

Програм "Лето на Гардошу" - ево шта вас чека у АВГУСТУ

Програм "Лето на Гардошу" - ево шта вас чека у АВГУСТУ

Свечано затворен 26. Фестивал европског филма Палић

Свечано затворен 26. Фестивал европског филма Палић

Бенд Бас и Стега постоји од 2011, а током година и постава и звук су ме мењали. Како као аутори гледате на тај развојни пут и да ли сте задовољни оним што је бенд данас?

- Бас и Стега: Од настанка бенда, негде у новембру 2011. године, па до сада доста људи се променило у бенду, а стицајем околности и поставка инструмената. Јако смо задовољни целокупном еволуцијом звука, јер нам је приступ музици такав да смо увек заинтересовани за напредак и нове ствари. Током ових година увек је било бар два или три члана из првобитне поставе бенда па се дух бенда са почетка успешно одржава. Став нам је да увек радимо са оним чиме располажемо у датом тренутку, гледамо у будућност и идемо напред без обзира на све околности које су некада дивне, а некада буду јако тешке по бенд. Летимо успешно на крилима које нам даје наша музика. Поставу која ће наступити на Зидићу чине: бивши гитариста, а садашњи басиста бенда Стеван Ђорђевић, на бубњевима Синиша Ступар, Гале Влајић на гитари и сазу, и нови члан бенда, пијаниста Милош Спасић на синтисајзерима, који ће имати први наступ пред београдском публиком.

Bas i Stega
Бас и Стега / Извор: Промо

Освојили сте прво место на два музичка фестивала – колико вам је то помогло у каријери?

- Бас и Стега: Посматрано са ове временске дистанце можемо рећи да су нам биле доста значајне у развоју бенда, иако у тим моментима нисмо много размишљали о њиховом значају. Победа на "Шумадијском демо фесту" у Крагујевцу под покровитељством тамошњег СКЦ-а донела нам је прво озбиљно снимање. То је био наш ЕП "Устај сад", за који смо имали прилику да професионално снимимо четири нумере у продукцији студија "Дигимедија" и упознамо се са могућностима продукције, снимања и стварима на које би требало да обратимо пажњу у свом будућем раду. Такође, нам је поменути ЕП отворио врата промоције у разним клубовима и на разним фестивалима.

Ноћ музике на Ушћу у оквиру Cloud платформе: Симфонијски оркестар РТС-а и Апокалиптика у Ноћи музике

Ноћ музике на Ушћу у оквиру Cloud платформе: Симфонијски оркестар РТС-а и Апокалиптика у Ноћи музике

- Исте године уследила је и победа на 46. "Зајечарској Гитаријади" која је много јаче одјекнула у медијима. Након те победе стекли смо статус бенда који има изузетно квалитетну ливе свирку те су нам се широко отворила врата наступа у свим клубовима и на разним фестивалима. Почели смо размишљање о снимању првог студијског албума и озбиљнијем приступу својој промоцији. Добили смо, некако, ветар у леђа након те победе, што је било битно за наш бенд у том моменту. Интензивно смо радили на пробама и у студију, те смо 2015. године самостално објавили први студијски албум "Нова ствар" у продукцији студија "3×2" из Панчева, који смо и промовисали како широм земље тако и у иностранству.

Огласила се породица Које из Дисциплине Кичме - у овом тренутку најпотребнији му је мир!

Огласила се породица Које из Дисциплине Кичме - у овом тренутку најпотребнији му је мир!

Како видите актуелну рок сцену у Србији, а како своје место на њој? Колико је тешко за један бенд да представи свој рад у региону и даље, у иностранству?

- Бас и Стега: На актуелној сцени у Србији појавили су се неки нови бендови са квалитетном музиком и добром причом и надамо се да ће успети да нађу своје путеве опстанка и стваралаштва у наредним годинама. Себе видимо као бенд који функционише независно и активно на музичкој сцени, који квалитетом и упорношћу покушава да се избори за своје место. Наш рад је искрен и без компромиса. Увек настојимо да задржимо свој јединствени израз и став према музици, иако се то често показало као тежи пут. Што се тиче представљања рада у региону и иностранству мало је теже уколико немате некога да вас "гура", али није немогуће. Потребно је слати мејлове, скупљати контакте и куцати на сва врата. Уз упорност и са квалитетним материјалом имате шансе. Ми смо успели до сада да презентујемо свој рад у Босни, Хрватској, Мађарској, Румунији и Берлину. Упорност и квалитетан рад увек испливају. Са новим албумом очекујемо да ћемо наредног лета свирати на још нових места.

Bas i Stega
Бас и Стега / Извор: Промо

Недавно је објављен ваш нови албум "Негде далеко". Шта доноси публици, а шта значи вама као бенду?

- Бас и Стега: Нови албум "Негде далеко" доноси публици збирку нумера које су настале у период од завршетка албума "Нова ствар" до 2019. године, као и освежење у погледу новог звука протканог старим добрим приступом жанровски широке музике. Свака песма се може посматрати као прича за себе, али и као део целине која чини "Негде далеко". Мислимо да албум може бити интересантан публици која воли различите стилове спаковане у једну целину. Свако ће на албуму пронаћи свог фаворита у виду омиљене песме, солаже, деонице, боје звука. Уколико сте волели претходни албум "Нова ствар", нови албум ће за љубитеље музике бити прави музички десерт, после изузетно укусног оброка. За нас албум представља затварање једног поглавља рада и остварење у виду уметничког дела које остављамо у музичко наслеђе домаће и планетарне музике. Представља и отварање нових димензија за будући рад и стварање трећег албума, који ћемо моћи са поносом да представимо баш као “Негде далеко”.

ОВАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО: Књиге и филмови "Игре глади" добијају "приквел"

ОВАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО: Књиге и филмови "Игре глади" добијају "приквел"

Ко су ваши музички узори, а ко колеге чији рад посебно волите и цените?

- Бас и Стега: Што се тиче музичких узора то је јако широко питање с обзиром да свако од нас у бенду има различите узоре, што је добро за музику. Неки од узора су нам Пинк Floyd, Схпонгле, Кораи Ором, Радиохеад, Озриц Тентацлес, Јохн Сцофиелд, Snarky Puppy, The Chameleons, Happy Mondays, The Доорс…. Од колега бисмо издвојили нашег продуцента "Сергио Лоунге", Kezz, Сану Гарић, као и радове бендова Попечитељи, Неочекивана Сила, Darkwood дуб, Бјесови, KKN и Обојени Програм.

РЕНОМИРАНИ УМЕТНИК ИЗ ИНДОНЕЗИЈЕ У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ!

РЕНОМИРАНИ УМЕТНИК ИЗ ИНДОНЕЗИЈЕ У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ!

Како ће изгледати ваш наступ на Зидићу, шта поручујете публици?

- Бас и Стега: На нашем концерту на Зидићу представићемо публици нумере са новог албума, као и неке старије песаме одсвиране у новим аранжманима и обогаћене звуком синтисајзера. Публици поручујемо да понесе са собом добро расположење, опусти се и препусти нам да је провозамо нашим психоделичним таласима.

Yosssi Фине & Бен Aylon Трио на Нишвилу

Yosssi Фине & Бен Aylon Трио на Нишвилу

Какви су ваши даљи планови и шта вам је највећа професионална жеља за следећу годину?

- Бас и Стега: Наши даљи планови везани су за интензивну концертну промоцију албума током клупске сезоне, као и стварање нове музике од тема које су се појавиле кроз разне сесије у претходном периоду. Највећа професионална жеља за наредну годину нам је лето богато фестивалима широм земље, региона и иностранства, концерт у Рију где публика пева мелодије наших песама док свирамо, анимирани спот за песму "Калифорнија" и објављивање албума "Негде далеко" на винилу од неке стране издавачке куће. Пожелите нам много среће.

Послушајте албум "Негде далеко":