Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Бубњарска легенда Омар Хаким и Рејчел З "ОЗ Experience" на Нишвилу!

02.02.2018. 17:37
Пише:
Србија Данас
Omar Hakim
Омар Хаким / Извор: Фото: Промо

Спрема се прави спектакл.

Један од најпознатијих бубњара на прелазу из старог у нови миленијум Омар Хаким (Њујорк, 1959.) наступиће на предстојећем Нишвилу у саставу ОЗ Experience који предводи са својом супругом пијанисткињом Rachel З (Rachel Цармел Nicolazzo) у петак 10. августа. Као чланови ове феноменалне брачно-музичке франшизе наступиће и феноменални француски уметници: басиста Linley Marthe и лидер бенда "Гранд Батон" - гитариста (рођен на карибима) ЈЦ Maillard.

Омар Хаким, рођен у Њујорку 1959. године, без сумње је један од најцењенијих и најтраженијих бубњара током последњих деценија. Бубњеве је почео да свира са пет година. Захваљујући томе што је његов отац Хасан (тромбониста у биг бендовима Ђука Елингтона и Каунта Бејсија) био добар пријатељ Џона Колтрејна, Омар је имао прилику да се још пре тинејџерских година учи од легенди какве су Елвин Џонс и Арт Блеки, а са једанаест година га је "под своје" узео Клајд Лукас - бубњар Бејсијевог оркестра.

Пројекција и разговор о филму "КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР ЗЕМУН" у Дому омладине

Omar Hakim
Омар Хаким / Извор: Фото: Промо

Као петнаестогодишњак је 1974. кренуо на своју прву америчку турнеју са Јае Масон Гроуп. У то време је упознао велики број значајних музичара са којима је сарађивао наредних година (Ниле Рогерс и група Chic, Марцус Miller, Вицтор Bailey, Hugh Масакела). Први значајнији џез ангажман добио је у бенду вибрафонисте Мајка Маиниерија (касније лидера Степс Ахеад) са којим га је упознао пријатељ из детињства Маркус Милер, а у жижу џез јавности долази када се приклујучио џез рок великанима - групи Weather Репорт.

Његове џез референце садрже и наступе и снимања са Мајлсом Девисом, Хербијем Хенкоком, Вејном Шортером, Стенлијем Кларком, Џоном Скофилдом, Рој Ејерсом, Џорџом Бенсоном...

УСПЕШНА ПРЕМИЈЕРА: "Корешпонденти" одушевили публику! (ФОТО)

Omar Hakim i Rejčel Z
Омар Хаким и Рејчел З / Извор: Фото: Промо

Иако је у џез круговима акламацијом прихваћен као врхунски бубњар (али и композитор, аранжер, продуцент) Омар Хаким никада није имао прерасуде ни према другим музичким правцима (како сам каже, посебно цени британску алтернативну сцену), па су тек нека имена са списка рок, поп, соул, фанк звезда са којима је сарађивао и: Стинг (албум "The Дреам оф the Блуе Туртлес", и турнеја, филм и живи албум "Бринг он the Night"), Дејвид Боуви ("Лет`с Данце"), Мадона, Мајкл Џексон, Мик Џегер, Кејт Буш, Брајан Фери, Мараја Кери, Селин Дион, Jewel... као и групе Дафт Пунк, Journey и Дире Страитс. Легенда каже да је, када је установљено да су бубњарске деонице оригиналног бубњара за албум Дире Страитс "Brothers ин Армс" неупотребљиве - позвали су Хаким и он их је поново снимо за два дана!

С друге стране, Хакимова сапутница - и у музици и у животу - Rachel З каже да је од детинсјтва али и током студија џеза (Беркли, Њу Ингланд) била велики џез чистунац и да су једине ствари из популарних стилова које је сматрала вредним биле групе Steely Дан, Yes и Полице. Снимала је и наступала са Вејном Шортером, групом "Степс Ахеад" (1988 - 1996), а о томе какав статус је још у то време имала у џез круговима говори и податак да су јој на првом (од девет) соло албуму ("Thrust the универсе" – 1994) гостовале истинске легенде: на "акустичној страни" - Чарнет Мофет и Ал Фостер, а на "електричној" - Лени Вајт и Виктор Бејли. Гостовала је и на албумима и наступала на турнејама са Ал Ди Меолом, Бобијем Вотсоном, Реџином Картер, Тери Лин Керингтон.

ДУЧЕ СЕ ВРАТИО! Премијера филма о повратку Мусолинија (ВИДЕО)

Међутим, пажњу почињу да јој привлаче и други музички правци - пре свега алтернативни рок. Као и Омар, постала један од најсвестранијих музичара – па њене референце ван џеза обухватуају турнеје и снимања са Питером Гебријелом (2 албума), и Пином Даниелем (чак 6 албума).

Omar Hakim i Rejčel Z
Омар Хаким и Рејчел З / Извор: Фото: Промо

Иако се њих двоје познају већ две деценије, а чак су заједно и учествовали на пројектима неких других музичара, сарадња на албуму Rachel З "И Will Possess Your Хеарт" (2009) на којем је Хаким свирао половину нумера - означава ново погловље у каријерама обоје музичара. На албуму су се нашле обраде неких од ремек дела модерног- алтернативног рока (Angry Chair" - Алице ин Chains, "Соур Гирл" - Стоне Темпле Пилотс, "Лост" – Coldplay и насловна "И Will Possess Your Хеарт" - Death Цаб фор Цутие). И док многи џезери у сличним ситуацијама када је реч о обрадама поп и рок песама праве стартну грешку у "пресвиравају" - Омар и Rachel су, како сами кажу покушали да "тумаче мелодије изнутра" односно да поштују оригуналне форме тих песама и онда их ритмично обраде, а да при том остане доста простора за креативност у импровизацијама. Током те сарадње, осим музичке, "прорадила је и емотивна хемија", а када је требало да се крене на промо турнеју Омар је предложио да се направи и "ребрендинг" дотадашњег имена састава "Rachel З Трио" - прво у "Трио оф ОЗ", а последњих година наступају у већим формацијама као: Омар Хаким & Rachel З "ОЗ Experience".

Да ли ће се овако завршити позната серија "ИГРА ПРЕСТОЛА"?! Процурео СПОЈЛЕР!

Концептуално, ова постава је на линији традиције мањих постава које су, редом, предводили Ерол Гарнер, Ахмад Џамал или Бил Еванс, али се репертоар знатно разликује од репертоара "стандардног" џез трија (односно, у последње време квартета). Јер тешко да ћете пронаћи џез састав који на истом концерту изводи и Шортерову "Е.С.П." и "Соур Гирл" групе Стоне Темпле Пилот. Уосталом, као што је Мајлс Девис током педесетих на свој репертоар стављао и популарне песме попут "Surrey with the Фринге он Топ" и "Someday My Принце Will Цоме", а Колтрејн током шездесетих обрађивао "шлагере" као што су "Someday Мз Принце will Цоме" или "Chim-Chim-Cheree", тако Омар и Rachel данас стављају лични печат на поп музику свог времена.