Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Друштвено-одговорне активности на EXIT фестивалу 2022

04.07.2022. 13:14
Пише:
Промо
Exit
Exit / Извор: Фото: Промо

EXIT фестивал наставља да негује више од 20 година дугу репутацију друштвеног покрета младих, који кроз друштвену одговорност и солидарност настоји да свет начини бољим местом.

Ове вредности дубоко су уткане у саме корене деловања EXIT фестивала и EXIT фондације, а поред многих пројеката на којима фондација ради током читаве године, различите друштвено-одговорне активности биће представљене на фестивалу од 7. до 10. јула. Неке од њих имају вишегодишњи „стаж“ на Петроварадинској тврђави, неке ће бити представљене премијерно, а већини је заједничка веома важна тема менталног здравља, која је у фокусу овогодишњег издања EXIT фестивала.

ОПЕНС Стате оф EXIT зона

ОПЕНС Стате оф EXIT зона једна је од најпосећенијих локација на фестивалу и својеврсни мали сајам невладиних организација у срцу Тврђаве. Ове године, на ОПЕНС Стате оф EXIT зони представиће се преко 20 организација цивилног сектора из целог региона, које ће својим програмом скренути пажњу пре свега на значај менталног здравља кроз  интерактивне и креативне садржаје, уз промовисање заједништва и теме од значаја за младе људе. Мото овогодишњег Exita – „Заједно. Увек!“ поручује да је EXIT заједница повезана добром енергијом, прихватањем различитости, толеранцијом, љубављу, разумевањем и музиком, а циљ је да ОПЕНС Стате оф EXIT зона такве вредности прикаже представљањем локалног и регионалног невладиног сектора, посебно истичући значај менталног здравља младих и подршке коју је важно да им сви делови друштва пруже.

Ментал Health поруке по целом фестивалу

„Саосећање ће спасити свет“, „Разумевање је чин љубави“, „Буди нежан према себи“, „Шта год да је питање, љубав је одговор“ и „Буди пажљив према себи и другима“ само су неке од порука које ће бити представљене на мини изложби широм Петроварадинске тврђаве, а којима ће EXIT током фестивала посетиоце подсећати да се налазе на месту где владају толеранција, љубав и мир. У складу с кровном темом овогодишњег издања, изложба ће бити још један од начина да се посетиоцима укаже на значај заједништва и очувања менталног здравља.

Осим што EXIT годинама уназад ради на промоцији менталног здравља младих људи, у тиму организације у данима фестивала дежура неколико психотерапеута, како би олакшали изазовне тренутке.  

Сарадња са Центром Срце за стручну психолошку подршку посетиоцима

У годинама и периоду иза нас, велики број људи имао је искуство са анксиозношћу, депресивношћу, усамљеношћу и другим сличним тешкоћама, те је важна тема менталног здравља добила још више на значају. У то име, али и у име дугогодишње сарадње са Центром Срце, штандови за психолошку подршку посетиоцима ове године налазиће  се на више локација – у EXIT кампу, на Foodland-u, али и на ОПЕНС Стате оф EXIT зони фестивала. Циљ је да се посетиоцима фестивала пружи место за предах, подршку при актуелним тешкоћама и поверљив разговор.

World Мусиц Балканс (WOMBA) конференција и showcase

World Мусиц Балканс (WOMBA), нова музичка платформа EXIT Фондације, биће премијерно представљена кроз истоимену конференцију и showcase. Тродневна WOMBA конференција од 8. до 10. јула окупиће на различитим панелима више од 100 делегата из музичке индустрије, док ће у оквиру showcase-a на Exitovoj Pachamama бини наступити десет победника музичког конкурса МОСТ из шест земаља из региона – Алмир Мешковић и Даниел Лазар Дуо, Диванхана, Накед, Оранитза, Дина е Мел, Flying Номадс, Ленхарт Тапес и Тијана Станковић, Перија, Схкодра Електронике и Е.У.Е.Р.П.И. 

Платформа је креирана у оквиру пројекта „МОСТ – The Бридге фор Балкан Мусиц“, који је подржао Програм Креативна Европа. EXIT фондација је, уз Хангветő, Пиранха Артс, Сонглинес и шест других партнера из Европе, важан партнер музичког пројекта МОСТ, са којим заједно гради мостове који повезују Балкан и глобално музичко тржите, са фокусом на аутентичну традиционалну музику Балкана у фузији са другим музичким жанровима и поджанровима, кроз стварање конекција, искустава и простора за размене. Платформу, такође, подржавају и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ у оквиру програмског лука „Тврђава мира“ и Градска управа за кулуру Града Новог Сада. 

Наступи финалиста ХЕМИ музичких награда

На овогодишњем EXIT фестивалу публика ће имати прилику да на Visa Фусион бини види и чује наступе неких од финалиста овогодишњих ХЕМИ музичких награда – ЗУЛУ 3.4 (Северна Македонија), ЗИМБРУ (Румунија) и КОИКОИ (Србија) – док ће гост бити и полуфиналиста овог конкурса Визељ (Србија).

ХЕМИ Мусиц Awards (ХМА) је програм који суфинансира Креативна Европа за талентоване уметнике који желе да развију међународну каријеру и којима је циљ да досегну нова тржишта и нову публику. ХМА организује Хуб фор the Exchange оф Мусиц Innovation (ХЕМИ), европску иницијативу чији је циљ подршка уметницима и људима запосленим у музичкој индустрији из Чешке, Естоније, Грчке, Мађарске, Северне Македоније, Пољске, Румуније, Србије и Словеније. Више информација доступно је на сајту hemimusichub.com.

Акција „Старс фор кидс“

EXIT фондација ће и овогодишње издање фестивала искористити да настави традиционалну акцију прикупљања ствари од извођача у хуманитарне сврхе, која носи назив „Старс фор кидс“. Неки од истакнутих учесника и донатора су Давид Guetta, Skrillex, Моторхеад и Killers, а њима се придружују и овогодишње звезде EXIT фестивала.

Греен EXIT

Ове године Греен EXIT-u се, поред вишегодишњих партнера Хеинекена и Екостар Пака који ове године имају поруку „Пластика се може одговорно сакупити“, у акцији рециклаже придружује и Ball Паковања и РеЦан Фондација са платформом „Свака лименка се рачуна“. На EXIT фестивалу биће постављене три рециклажне станице: код Академије, на Chill зони (код Но Слееп Нови Сад бине) и Explosive шанца. Такође, биће организовано и награђивање у виду мотивације за посетиоце који донесу сакупљене чаше, лименке и амбалаже.

Рецан фондација ће учествовати на EXIT фестивалу, ове године у партнерству са Хеинекен Србија, са већ чувеном Pixelatom, Лотусом, рециклажним ранчевима за сакупљање лименки и најновијом активацијом, дигиталним системом за бројање прикупљених лименки које ће бити дониране.

Фондација, која је већ годинама посвећена промоцији рециклаже лименки и едукацији о значају заштите животне средине, и овог пута ће на иновативан и креативан начин наставити своју мисију. Посебно изненађење од Рецан фондације и EXIT фондације чека посетиоце на ВИП и ВИП Голд Главне бине – точено пиво служиће се у лимитираној количини алуминијумских чаша које се скоро 100 одсто рециклирају и представљају право циркуларно паковање – најновији тренд у Америци који пристиже и у Европу.

Возом на EXIT!

У сарадњи са Србија Возом, од 7. до 11. јула биће уведене посебне линије на релацији Београд-Нови Сад, са попустом од пет одсто! Поред више од 30 редовних дневних полазака, који су путницима доступни од 05:30 до 23:00 сата, фестивалској публици ће бити на располагању и специјални поласци, и то из правца Београда према Новом Саду у 23:00, 00:00 и 01:00 час са станице Београд Центар, а из правца Новог Сада према Београду у 01:30, 02:30, 03:30 и 04:30 часова.

Сви возови ће стајати на железничкој станици Петроварадин, у непосредној близини тврђаве, као и на станицама Нови Београд, Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Инђија, Бешка, Сремски Карловци и Нови Сад, чиме ће долазак на фестивал и одлазак са фестивала возом бити омогућен и за све посетиоце са ових локација.