Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Earth, wind анд фире Experience фт. Ал McKay отварају Nišville

02.07.2021. 12:11
Пише:
Промо
Festival Nišvil
Фестивал Нишвил / Извор: Фото: Промо

Легенде Р’н’Б и фанка долазе у Србију

Earth, wind анд фире Experience који предводи чувени амерички гитариста, аутор и продуцент Ал McKay,  добитник више Grammy награда – наступиће на отварању овогодишњег Нишвила – 12. августа.  Сам или заједно са певачем “Earth Wind анд Фире” Маурице White-om, McKay је аутор неких од њихових највећих хитова укључујући и “Септембер”, “Happy Феелинг”, “Сунсхине” (…) а са White-om је продуцирао још неке од планетарних хитова међу којима се издваја “Боогие Wonderland”. Програм “Ал McKay´s Earth, Wind & Фире Experience” је посвећен годинама које је McKay провео у у Earth Wind анд Фире – једном од најиновативнијих и комерцијално најуспешнијих бендова свих времена. Утицајни Rolling Стоне их је назвао „иновативним, прецизним, а опет сензуалним, прорачунатим и…. исполираним“,  уз констатацију да је бенд „променио звук црног попа. Један од највећих бендова свих времена”.

Ал McKay је у групи Earth wind анд фире провео осам златних година (1973 – 1981) током којих су настали многи од великих хитова ове групе која је комбинујући  R&B, соул, функ, jazz, дисцо, поп, данце, латин, и афро поп створила аутентичан стил и звук. McKay се присећа да су оснивач и певач EWF Маурице White и он, неке од најбољих песама написали док су се у гардероби – тј соби за штимовање  – припремали за наступе. “Ја бих почео да нешто импровизујем а Маурице би преко тога почео да пева – тако су настале песме “Синг А Сонг”, ‘Бест оф My Лове” за групу The Емотионс…-  каже McKay и истиче да га је управо White (који је због Паркинсонове болести престао са наступима 1994 године, а преминуо 2016.)  подстицао да се бави компоновањем, тако да је на репертоару и доста нових композиција које су постале хитови: “Хеед the Message”, “Дон’т think twice when your феелинг ис right”,  “Try медитатион” Лове ис the calling”.

Nišville
Nišville / Извор: Фото: Промо

Када су почетком осамдесетих EWF отишли на “дужу паузу” McKay је желео да настави настави у традицији бенда и оформио своју групу у коју је довео многе оригиналне чланове Earth Wind анд Фире (укључујући тада и утицајног басисту Вердине-а White-a), са којом већ деценијама успешно снима и наступа на водећим европским фестивалима, укључујући и познате jazz фестивале као што су Марциац и Montreux – одржавајући, а често и превазилчазећи високи стандард квалитета живих наступа током златних EWF година.

Ал MCKay је пратио многа велика имена фанк, соул, функ, поп музике међу којима су и Sammy Давис Јуниор (који га је ангажовао када је чуо Алово мајсторство у коришћењу тада новог ефекта: wah – wah педале), Пеарл Bailey, Andy Williams, Исаац Hayes, али свирао и снимао са важним jazz музичарима као што су Гене Harris, Eddie Хендерсон, Патрице Русхен,  Ramsey Lewis, Хербие Ханцоцк, Норман Brown, а продуцирао је албуме Темптатионса и Shirley Јонес.

Чланови актуалне поставе АЛ McKay´s Earth, Wind & Фире Experience су Ал McKay (гитара), Тим Owens (вокал), ДеВере Duckett, (вокал), Цлауде Woods (вокал), Јамес Manning (бас гитара), Бен Dowling (клавијатуре), Давид Iwataki (клавијатуре), Anthony Beverly (бубњеви), Давид Leach (удараљке), Јоел Нунез
(саксофон), Луис Гонзалес (труба), Омар Пералта (труба) и Схаунте Палмер (тромбон).

Тинејџер у Ике & Тина Турнер банду

Први ангажман – и то какав – добио је са 18 година, одмах по завршетку средње школе. Друг га је одвео на пробу Ике & Тина Турнер  бенда, а они су тада увежбавали песму Темптатионса  “Лосинг You”. Ике је тврдио да уводни део свирају две гитаре, а McKay је, пошто је и сам скидао тај увод, гласно прокоментарисао да је то само једна гитара. Музичари су у тишини погледали школарца који је добацивао великом (и ћудљивом!) Ајку, који је намрштено рекао: “Стварно?! Да не знаш можда и да одсвираш”. Ал је прокоментарисао: “Ок, ја сам леворук, али покушаћу да одсвирам не премештајући жице” …. Окренуо је гитару и одсвирао део за који је Ике мислио да су две гиатре. “Следећег дана сам добио позив од Ајка који је рекао да од јуче више не тражи гитаристу и позвао ме да се придржим бенду на турнеји” – присећа се Ал MCKay. Иначе, Ике и Тина Турнер су пре тога у бенду већ имали једног леворуког гитаристу који се звао Јими Hendrix.

Ал McKay по други пут међу Србима

Ал McKay је пре нешто више од четири ипо деценије (1975) свирао у београдској хали Пионир као члан најбоље поставе Earth, Wind анд Фире (што је била њихова прва европска турнеја) као предгрупа Сантани… и по свим оценама тада још увек мало познати бенд је “украо шоу” славном гитаристи – како фантастичном свирком, тако и специјалним ефектима.  Многи који су били на том концерту и данас се питају како је изведен ефекат да се подијум са комплетом бубњева окретао око своје хоризонталне осе,  тако да су бубњеви (и бубњар за сетом, наравно)  у једном тренутку били окренути наглавачке!

Видео: “Ал McKay´s Earth, Wind & Фире Experience” на Montreux jazz фестивалу