Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Прва 23 извођача за EXIT 2023! The Prodigy, Skrillex, Кеинемусик и Виагра Boys предводе фестивал

12.12.2022. 15:51
Пише:
Србија Данас/Промо
Exit
Exit / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ EXIT Фестивал

Једна од најтраженијих турнеја 2023. године стиже на Петроварадинску тврђаву

Култни британски састав и најутицајнији електро-панк бенд свих времена The Prodigy враћа се након вишегодишње паузе као хедлајнер водећих европских фестивала, а међу њима ће се наћи и EXIT!

Имајући у виду дубоку повезаност и богату историју са домаћом публиком, очекује се да ће управо EXIT, за који су изјавили да им је омиљени фестивал, бити врхунац њихове повратничке турнеје!

Програм новог EXIT 2023 издања предводе и револуционар електронске сцене, носилац чак осам Grammy награда Skrillex, роцк сензација Виагра Boys, колектив Кеинемусик, који су међу најтраженијим електронским извођачима данашњице, као и дуо ЦамелПхат, Хот Синце 82, ЛФ System, Винтаге Цултуре и Индира Paganotto. Наступе на фестивалу потврдили су и The Тоастерс, Сузи Моон, Cockney Рејецтс, Хуман Риас, Мортал Комбат, Зое Кида и многи други.

Укупно 23 имена спремна су да заузму своја места у EXIT Универзуму, доласком на пет омиљених Exitovih бина – Главну, мтс Данце Арену, Visa Фусион, Explosive и Pachamamu, од 6. до 9. јула 2023.

Foto:promo
Фото:промо / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Zadruga Official

 - Многи су мислили, укључујући и сам бенд, да ће The Prodigy стати након трагедије, али ми смо знали да неће бити тако. Повратнички концерти у Лондону су показали да је ватра у њима јача него икада, а поновни сусрет овог култног састава и њихове омиљене, Exitove публике, биће сигурно најемотивнији до сада. У јулу ћемо сведочити истинском музичко-историјском тренутку, који ће достићи врхунац специјалном ласерском пројекцијом Keitha Флинта - изјавио је оснивач и директор EXIT фестивала Душан Ковачевић.

The Prodigy је деценијама окидач планетарног лудила за електронским звуком. Песме "Фирестартер", "Breathe" (premijerno изведена у Београду), "Смацк My Bitch Уп", "Воодоо Пеопле", "Но Good (Старт The Данце)", "Оут Оф Space", "Everybody Ин The Плаце" нису део само музичке историје, већ и одрастања генерација широм света, већ 30 година. Колико су обожавани на нашим просторима показује обарање рекорда посећености Главне бине сваки пут када наступају, што се очекује и следећег јула! Њихов концерт из 1995. године у београдској хали Пионир оставио је неизбрисив траг у нашем друштву након ратова и санкција, повезујући поново младе са светом и пружајући им осећај слободе, бунта и револуције кроз музику. Ова повезаност је продубљена на EXIT фестивалу, од првог наступа 2007, преко издања 2009. године, до 2013. и 2016. 

Колико су чланови бенда The Prodigy заволели овдашњу публику, показао је оснивач Лиам Howlett: "EXIT је наш омиљени фестивал! У Србији смо наступали када им је било најтеже, имамо посебно место у њиховим срцима и обожавамо људе тамо".

Велики повратак на Петроварадинску тврђаву имаће и Skrillex, амерички продуцент и DJ који са Exita носи најлуђе успомене! Након првог наступа на Главној бини 2014. године, који је упамћен као један од најмоћнијих у историји Exita, био је толико одушевљен атмосфером да је одлучио да откаже друге наступе и остане до краја фестивала! Овај музички иноватор има чак осам Grammy награда, чиме држи рекорд на електронској музичкој сцени. Издањима "My Наме Ис Skrillex", "Scary Монстерс анд Нице Спиритес", "Recess" i сарадњама са водећим светским звездама, као што су Jennifer Лопез, Јустин Биебер и Дипло, Ellie Гоулдинг и Ј Балвин, редефинисао је читав музички правац, а на Петроварадинску тврђаву се враћа у пуној снази и са најмање два албума у најави! 

Стокхолмска роцк сензација, састав Виагра Boys, који чине професионални jazz музичари и хардцоре ветерани предвођени аутентичним фронтменом Себастианом Murphy-jem, премијерно стижу у Србију, на Exitovu Главну бину! Саставни елементи њихове музике су пародија и сатира, што су представили већ на свом првом ЕП-ју "Consistency оф Energy", након чега су уследили дебитантски албум "Стреет Worms", прошлогодишње ЛП издање "Welfare Jazz", те хваљени "Цаве World", објављен прошлог јула. Стиже и шкотски продуцентски/Ђ дуо ЛФ System, хитмејкери препознатљиви по освеженом соул звуку, који су синглом "Афраид то Феел" освојили УК Синглес Chart и завредили платину.

Foto:promo
Фото:промо / Извор: Фото:промо

Продуцентску и DJ екипу Кеинемусик чине &ME, Рампа и Адам Порт, који су свој пројекат довели до нивоа водеће светске хоусе атракције. То су потврдили овогодишњим наступом на Бурнинг Ман фестивалу, а сада први пут стижу у Србију! На EXIT премијерно и у пику популарности долазе момци из дуа ЦамелПхат, који иза себе имају распродате наступе у Wembley и Hydra Арени, сопствено вече на Цреамфиелдс фестивалу у импресивној Стеал Yard арени, као и номинацију за Grammy! У каријери дугој скоро 20 година важна поглавља су глобални хит "Цола", сарадња са АРТБАТ-ом на песми "Фор А Феелинг" и најновији сингл "The Сигн", створен у сарадњи са Тале Оф Ус, који је дошао до првог места на Беатпорт-овој листи. Све најлепше што љубитељи електронике могу да пожеле од хоусе, дееп хоусе и tech хоусе жанрова доноси Хот Синце 82. Верна публика Арене врло добро зна какву је атмосферу он спреман да направи, те да критичари с разлогом његову музику описују као "најсофистициранију у Великој Британији".

Винтаге Цултуре је велики пробој на светску електронску сцену направио обрадама култних песама "Another Брицк ин the Wall" i "Блуе Monday", а у међувремену су многа његова издања постала платинаста и дошла до врхова Billboard, Spotify и Беатпорт топ листа. Недавно је представио нови сингл "Commotion" u сарадњи са легендом Maxi Jazz-om. Многима се и даље слежу утисци од маестралног завршетка Но Слееп фестивала и затварања Exitove Но Слееп Нови Сад бине, које је обележила Индира Paganotto у свом psytechno стилу. Само што је објавила нови ЕП "Лионс Оф Год", са ког су све песме достигле врх Беатпорт-ове листе. Програму се придружује и Хуман Риас, који је од прошлог издања EXIT фестивала остао упамћен као једини извођач који је отворио и затворио мтс Данце Арену!

Foto:promo
Фото:промо / Извор: Фото:промо

Омиљени Visa Фусион Стаге угостиће култни амерички ска састав The Тоастерс, који након четири деценије стажа "не стискају кочницу, већ додају гас". Иза себе имају више од 7.000 наступа уживо, док их је Мојо Магазине уврстио међу најутицајније ска бендове свих времена. На линеуп-у им се придружују београдски Мортал Комбат, са тврдим звуком и провокативним текстовима, као и харизматична кантауторка Зое Кида.  На Pachamama бину стиже домаћи Сарасвати Друна Бенд.

На жестоки Explosive стаге стижу шведски хардцоре пунк бенд Wolfbrigade, вечна пунк-роцк дива Сузи Моон, те британске легенде Cockney Рејецтс, калифорнијски мелодиц хардцоре састав Игните, кливлендски thrash металци Midnight, затим Mirror и The Бар Стоол Preachers, румунски атмосферични фолк блацк метал састав Сур Аустру, као и култни амерички thrash метал бенд Сацред Reich. 

Фестивалске улазнице за EXIT 2023 доступне су по промотивним ценама од 6.990 динара и уз уштеду од 60 одсто, а могу се купити путем фестивалског сајта, на Гигс Tix продајним местима и online. У четвртак, 15. децембра, креће и најсунчанија Новогодишња акција у којој се, уз купљену улазницу за EXIT фестивал 2023, на поклон добија улазница за један од Exitovih морских фестивала.