Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

EXIT од старта снажно пред 44.000 људи! Вечерас лествицу подижу French Монтана, Ziggy Marley и Мацео Plex!

13.07.2018. 12:23
Пише:
Србија Данас/Промо
d
д / Извор: Фото: Промо

Спектакл!

Синоћ је на Петроварадинској тврђави у Новом Саду покренуто овогодишње издање званично најбољег европског фестивала, а судећи по старту, интензивној енергији и проводу до раних јутарњих часова, четвртак је нова субота и ово ће бити једно од најупечатљивијих издања Exita до сада! Еуфорија је настала већ од девет часова када је лекцију из сценског наступа пред пуном и продукцијски унапређеном главном бином одржала трубадурка савременог доба ЛП, која је показала да је моћан глас, гитара и харизма све што је потребно за истинског музичара. Први пут на Exitu пред фестивалском публиком наступио је светски познати балетан, Сергеј Полуњин, који је заједно са гудачким саставом Алмазиан Simphony извео перформанс на тему личне слободе која је и мото овогодишњег фестивала, а након овог аудио-визуелног спектакла небо изнад Петроварадинске тврђаве обасјао је најграндиознији ватромет у историји Exita који је трајао преко 12 минута, након којег је сцену заузела икона арт-попа Карин Дреијер са својим саставом Февер Ray. Кулминација вечери је ипак уследила када су на сцену изашли хип-хоп гиганти Мигос, који су у стилу великих звезда наступили више од сат времена након најављеног термина. Takeoff и Quavo су посветили концерт Offsetu који је подршку пружио из Америке јер га је вест о рођењу ћеркице затекла на турнеји, те је, као сваки прави свежи тата, похитао да се придружи супрузи Царди Б! Чекање се исплатило, пошто су момци низали хит за хитом, и довели публику, која је хорски певала њихове најпознатије песме, до потпуног транса!

Нова ера почела је и на мтс Данце Арени која је ове године померила границе аудио-визуелне продукције. Апсолутна звезда вечери била је Амелие Ленс, након које је наступио немачки виртуоз Бен Цлоцк, а јутро је публика дочекала уз први пар техна Адама Beyera и Иду Ингберг, док је част да омиљену електронску бину Exit фестивала затвори имао ни мање ни више него техно иноватор Richie Hawtin. Ни на Addiko Фусион бини није мањкало енергије, где је наступила авангардна поп звезда у успону, Севдализа, која је донела јединствени аудио-визуелни доживљај пред публику Exita. Поред ње сјајан провод био је и уз електро-акустични поп бенд Детоур, а гласно се певало и уз мелодичне панк рокере домаће сцене Гоблине, док је еклектични звук карактеристифан за ову бину донео талентовани музичар Марко Лоуис.

 

Жестоко је било и на Explosive бини, где су публику одували хардцоре великани из Бостона Слапсхот, а ништа слабије није било ни уз шведски thrash метал бенд Др. Ливинг Деад!, који је изашао на сцену са маскама, а на EXIT су се после дужег времена вратили и Дог Еат Дог, чији наступ публика неће дуго заборавити.

На EXIT фестивалу синоћ је одржана прва „Youth Фаир“ музичка конференција. Тема панела била су искуства домаћих извођача који су успели да направе међународну каријеру и наступају широм света, а на њему су говорили DJ Тијана Т, DJ Младен Томић, др Неле Карајлић, Горан Милошевић из састава Накед, док је модератор био уредник Недељника, Бранко Росић. Конференција је покушала да одговори на питања како системски подржати локалне музичке таленте да се пробију на глобалној музичкој сцени и који су то најчешћи проблеми на које се наилази на новом тржишту.

e`
е` / Извор: Фото: Промо

Јак темпо очекује нас и другог дана фестивала, када ће на главној бини наступити један од најтраженијих репера данашњице, сјајни French Монтана, те реге икона Ziggy Marley, син легендарног Боба Marleya. На главну бину фестивала стижу и хитмејкери Jax Јонес и Бурак Yeter, који ће без сумње загрејати публику актуелним сингловима. Мтс Данце Арену окупираће велика имена попут Мацео Plexa, икона техно музике Царл Цраиг и Rødhåd који долази право са берлинске техно сцене. На популарној Addiko Фусион бини, другог дана EXIT фестивала публику ће раздрмати бристолска панк сензација Идлес и добро позната имена домаће сцене и регионалне сцене, као што су Бад Copy, Ирие ФМ, Ђорђе Миљеновић, Nipplepeople и Сара Ренар. Љубитељима најтврђег звука загарантован је добар провод уз Cockney Рејецтс, Madball, Лион’с Law и The Hellfreaks на Explosive бини. Но Слееп ће угостити Ерица Цлоутиера, Бирана Касеница и Микеа Сервита. Улазнице ће током дана бити у продаји на свим продајним местима Гигс Tix по цени од 2.990 динара до 19х, док ће кад се отворе капије фестивала улазнице моћи да се купе искључиво на фестивалским благајнама и то по цени од 3.500 динара.

d
д / Извор: Фото: Промо

Вечерас ће бити одржана и панел дискусија „Данас – магија дијалога“ у 21х у Атељеу Радошевић, испод ВИП терасе код сата, а тема је запошљавање младих на Западном Балкану и придруживање Србије Европској унији. Говорници су оснивач и директор Eipixa Мирко Топалски, председник Управног одбора Exit фондације Иван Петровић, координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС2019 Валентина Антић и представница Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) Марија Булат. Модератор ће бити потпредседник ИО Европског покрета Србије Александар Симурдић.