Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

На EXIT долази највећа хип-хоп група свих времена Wu-Tang Цлан!

09.02.2023. 12:38
Пише:
Промо
exit
exit / Извор: Фото: EXIT Промо

Богови репа, како још називају легендарни Wu-Tang Цлан предводиће велику прославу 50 година хип-хопа на EXIT фестивалу!

Универзално прихваћени као највећа реп група свих времена, учиниће Петроварадинску тврђаву једним од светских центара у којима ће бити обележено пола века невероватне културе, чији звук већ деценијама доминира планетом. Као нови велики хедлајнер фестивала стиже бенд који је дубоко променио хип-хоп игру, и то већ деби издањем „Ентер the Wu-Tang (36 Chambers)“, који се сматра једним од најутицајних албума икада, и чијих ће 30 година такође бити прослављено у Новом Саду. Уз њих стиже и најјача регионална хип-хоп подршка извођача из више генерација, међу којима су Ајс Нигрутин & Смоке Мардељано, Прти Бее Гее, Болесна Браћа, Мими Мерцедез, Там, Macha Равел, Fox & Surreal, Хиљсон Мандела, З , 30зона, Црни Церак & Лацку, Грше, Мицка Лифа, Боре Балбоа и низ других.

У EXIT Универзум слеће и Пхат Phillie са својом утицајном регионалном хип-хоп заједницом окупљеном око организације Блацкоут већ 30 година, као и Bassivity екипа која ове године слави 20 година од првог издања, а уз које ће Петроварадинска тврђава поново бити један од епицентара глобалне фестивалске сцене. Реп и треп струја ће се, од 6. до 9. јула, умиксати са моћним лајнапом, на којем су предводници најтраженије турнеје на свету The Prodigy, затим Греми рекордер Skrillex, Alesso, Виагра Boys, Димитри Вегас & Like Мике, Кеинемусик, Хот Синце 82, Индира Paganotto, Chase & Статус, ЦамелПхат, Цлаптоне, Софи Tukker, ЛФ System, Бурак Yeter, док многи други извођачи стижу ускоро!

Оснивач и директор EXIT фестивала Душан Ковачевић истакао је значај Wu-Tang Цлана и њиховог доласка на Петроварадинску тврђаву: „EXIT ће бити једно од главних места велике светске прославе 50 година хип-хопа, за чију прилику смо осигурали звезде због којих ће се овог лета на Петроварадинској тврђави окупити фанови из свих крајева света! Осам албума продатих у преко 40 милиона примерака, улица у родном Њујорку, распродати стадиони, арене и главне бине највећих светских фестивала, потврђују феномен Wu-Tanga, чији сваки члан је реп звезда за себе“.

Кад је у августу 1973. DJ Коол Херц организовао квартовску журку и по први пут продужио бит користећи два грамофона и миксету, није ни слутио да је ударио темеље култури чија ће слика, звук и утицај пола века касније у потпуности доминирати планетом. Овај догађај запамћен је као прва хип-хоп журка, а тачно 50 година касније доминантни звук који је тада настао уселиће се у сваку пору Петроварадинске тврђаве.

Wu-Tang Цлан обележио је прву деценију свог постојања као најлуђа, најутицајнија, најавангарднија и најбоља група претходне деценије, написао је магазин НМЕ 2005. године, а тај опис је до данас остао статус quo. Истовремено, чувени Rolling Стоне их назива „најбољом реп групом икада“, НМЕ додаје да су „заувек променили хип-хоп“, а Billboard дефинише њихов значај једноставним „Wu-Tang је вечан“.

Wu-Tang се од свог првог албума до данас на сцени позиционирао као стандард хип-хопа и нацрт по ком се кроје музичке каријере, од првих наступа у Тексасу када су плаћени фалсификованом новчаницом од 100 долара, до распродатих највећих стадиона у Њујорку, Лондону, Берлину, Паризу и другим светским метрополама.

Exit
Exit / Извор: Фото: EXIT Промо

Издали су осам албума, продали преко 40 милиона  примерака, и тако створили опус којим су редефинисали хип-хоп као жанр, успут остваривши изузетан утицај на легенде као што су Jay З, Нас, Снооп Dogg, The Ноториоус Б.И.Г., Алициа Keys, Kanye West, али и на нови талас звезда као што су Кендрицк Ламар, А$АП Rocky, Рицк Ross и многи други.

Поред извођача из истог музичког стила на чију су музику и развој директно утицали, поштовање и наклоност Wu-Tang Цлану дали су и бројни великани као што су Боб Dylan, Еминем, Ред Хот Chili Peppers, Quentin Тарантино, Мариах Carey, System оф а Down, Јим Jarmusch и бројне друге светске звезде.

Скоро 30 година након оснивања, 2019. године град Њујорк је одликовао Wu-Tang Цлан улицом названом по легендарној групи на Парк Хилу. Тако је њихова матица Стејтен Ајленд добила „Wu-Tang Цлан Дистрицт“, а бенд бескрајно поштовање заједнице из које су никли. Историјски и музички значај бенда приказан је и кроз документарни серијал „Оф Мицс & Мен“, затим и кроз играну серију „Wu-Tang: Ан Америцан Сага“, рађеној по књизи оснивача бенда „The Тао оф Wu“, чија ће последња сезона бити објављена 15. фебруара.

Од самог почетка Wu-Tang чине потпуне алфе, вођа и мастер визионар РЗА, затим ратници ГЗА, Method Ман, Raekwon, Ghostface Killah, Инспецтах Децк, У-Год, Маста Killa и Cappadonna. Њихови наступи су још од првог дана породична ствар, нешто што не сме да се пропусти. Легендарни су управо због снаге, индивидуалности и карактера сваког појединог члана, чија је приврженост клану толико јака да се међусобно доживљавају као породица. Wu-Tang Цлан због тога није само ствар музичке историје, већ симбол читавог покрета, јер како и сам РЗА каже, Wu-Tang је дизајниран да се споји у целину због заједничког циља, а тај циљ је био да заувек промене сцену. Њихова величина осликава се у томе што су доминантном звуку ’90-их дали вечност и, мада нису покренули жанр, они су га реконструисали и дали задатак долазећим генерацијама да одрже постављени стандард.

Формирани 1992. у Њујорку, инспирацију су вукли из кунг-фу филмова и суперхеројских стрипова, а заслужни су за неке од круцијалних хип-хоп нумера са којима су поставили јаке темеље унутар жанра. Само њихов дебитантски албум „Ентер the Wu-Tang (36 Chambers)“, објављен 1993. године,  сада троструко платинасто издање увршћено у Конгресну библиотеку САД-а, донело је синглове „Ц.Р.Е.А.М.“ (Цасх Рулес Everything Ароунд Ме) и „Протецт Ya Нецк“, вероватно најпрепознатљивије песме реп канона. Одмах после, њихов други албум „Wu-Tang Форевер“ заувек их је зацементирао на сцени.

Уз легендарни Wu-Tang Цлан стиже и најјача регионална подршка. Представници старе гарде биће окупљени у представљању хип-хоп заједнице Блацкоут, која такође обележава 30 година рада, а чиниће га оснивач Пхат Phillie, затим Болесна Браћа, Ајс Нигрутин & Смоке Мардељано, Прти Бее Гее, Njezz и Беге Фанк. Изузетну женску подршку даће Мими Мерцедез, Там, Мицка Лифа и Macha Равел, а мушку З , 30зона, Црни Церак & Лацку, Кене Бери & Спејс Нокси, Хиљсон Мандела, Боре Балбоа, Fox & Surreal, Кенди, Огњен, Грше, Ружно Паче, Yung Буде, Подочњаци, Дино Блунт, TTM, 2xŠihta и Thicc Бои.

Фестивалске улазнице за EXIT 2023 доступне су по промотивним ценама од 6.990 динара и уз уштеду од 60 одсто, а могу се купити путем фестивалског сајта, на Гигс Tix продајним местима и online.