Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Свечано затворен Трећи сомборски филмски фестивал

17.07.2021. 10:52
Пише:
Промо
Slavko Štimac
Славко Штимац / Извор: Фото: портал 025.rs

Свечаном церемонијом доделе награда и концертом рок групе Лове Хунтерс на Великој сцени Народног позоришта Сомбор, затворен је Трећи сомборски филмски фестивал, који је трајао од 13. до 16. јула у организацији Културног центра „Лаза Костић” Сомбор

Дејан Дабић, селектор фестивала, поводом затварања манифестације је рекао: „Публика у Сомбору је показала да јој је стало до овог фестивала, Сомбор има добру позоришну публику, има филмску историју, али није имао фестивалску публику јер није било фестивала. Сомбор је показао да жели овакав фестивал, а ја имам обичај да кажем да први фестивал може да се деси случајно, други фестивал је подвиг, а од трећег фестивала почиње традиција“.

Жири Главног такмичарског програма, који чине продуцент Филип Фети Даутовић, глумци Марија Бергам и Петар Стругар, доделио је награду Ернест за најбољи филм остварењу „Оаза” редитеља Ивана Икића. У образложењу жирија се, између осталог, наводи да је „деликатна тема, која је била привилегија само најхрабријих аутора документарних филмова, овог пута обрађена у играној форми, што већ само по себи представља огроман подухват, како продукцијски тако и редитељски”. Жири је образложење закључио речима: „Овај потресан филм никога не оставља равнодушним, и као глас вапијућег у пустињи допире до сваког срца на планети, опомињујући нас да се велике љубави и велике трагедије догађају и изван наших комфорних, ушушканих светова”.

Somborski filmski festival
Сомборски филмски фестивал / Извор: Фото: портал 025.rs

Добитница награде Ернест за најбољу глумицу је Дариа Лоренци Флатз за улогу у филму „Матер” редитеља Јуре Павловића. У образложењу награде жири је навео: „Пратећи интимистичку причу о односу мајке и ћерке, изванредна глумица Дариа Лоренци, у оквиру редитељског поступка који је преседан у кинематографији и филмској поетици, успела је да у крупном плану током целог филма, минималним глумачким средствима ангажује гледаоца и увуче га у своја стања која су апсолутно искрена и тачна. Фасцинантан је начин на који она изазива емпатију гледаоца и чини филм у сваком тренутку узбудљивим. Маестрална Дариа допринела је да ова тешка и тескобна прича на моменте засија дечијом радошћу”.

Бранимир Поповић је награђен за најбољу мушку улогу, за ролу у филму „Концентриши се, баба”, редитеља Пјера Жалице. Жири је одлуку образложио речима: „Бранимир Поповић изненађујуће смело и уверљиво, користећи широк и интелигентан избор глумачких средстава, тумачи лик Банета крећући се изузетно прецизно у оквирима задатог жанра. Унутар успостављених стереотипа о Црногорцима, Бранимир је успео да вешто и духовито оживи дводимензионалну карикатуру, која у једном тренутку прераста у снажан заокружен драмски лик“.

Жири селекције младих аутора награду за најбољи филм доделио је редитељу Немањи Ћеранићу за филм „Лихвар”. У образложењу жирија, који су чинили редитељ Филип Марковиновић, глумица Јована Петронијевић и глумац Жарко Степанов, између осталог стоји: „Филм Лихвар доноси једноставну, згуснуту и динамичну причу која нам приказује један дан главног јунака са маргине, утеривача дугова, који покушава да среди свој живот. Редитељ филма, Немања Ћеранић, приказао је раскошан таленат у свим сегментима рада на филму. Изванредан рад са глумцима од којих су један део натрушчици, брз ритам, доследно спровођена нарација са атрактивним И добро темпираним епизодним ликовима у крајњем исходу дају филм у најбољем маниру жанровског нео-ноара”.

Жири је такође одлучио да специјалним признањем награди филм „Ивана Грозна“ ауторке Иване Младеновић због њеног иновативног приступа у којем комбинује аутофикцију, фикцију и документаризам. Тим приступом ауторка је створила уједначен, и пре свега духовит филм, у ком полазећи од крајње личног даје живописну слику малог града из кога је потекла.

Зоран Рус, председник Скупштине града Сомбора, уручио је награду Специјални Ернест нашем легендарном глумцу Славку Штимцу, прошлогодишњем лауреату ове награде.

Славко Штимац је приликом доделе награде изјавио: „Желим да се захвалим свима који су одлучивали о томе да ја треба да добијем једно овакво признање које у свом називу носи име ентузијасте и заљубљеника у филм Ернеста Бошњака који се, с пуним правом, уз Александра Лифку, може сматрати пиониром кинематографије и филма на овим просторима. Ја сам премлад да бих био пионир кинематографије, али је чињеница да сам био пионир када сам ушао у свет филма из кога још увек немам намеру да изађем, надам се, још неко дуже време. Јако ми је драго што ову награду добијам у лепом граду као што је Сомбор и честитам вам што имате суграђанина који је најбољи кошаркаш на планети”.

Весна Шашић, директорица Трећег сомборског филмског фестивала, поводом затварања је изјавила: „Град Сомбор дисао је ових лепих ноћи заједно с филмским ствараоцима. То нас мотивише и обавезује да Сомборски филмски фестивал, надахнут делом и мишљу Ернеста Бошњака, стално иновирамо и унапређујемо, да трагамо за новим просторима, а све у славу грађана нашег Града и његову промоцију у земљи и региону.”

Подсећамо, Мира Бањац, легендарна глумица југословенске и српске кинематографије, овогодишња је добитница награде Специјални Ернест, за досадашњи и будући допринос добрим филмовима. Њој је на отварању фестивала награду уручио Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

Током трајања Трећег сомборског филмског фестивала публика је могла да погледа 15 филмова у пет селекција: Главни програм, Селекција младих аутора, Панорама шведског филма, Кад би Сомбор био Холивуд и Филмски матине за децу. Поред филмских остварења, посетиоци фестивала могли су да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег су одржане промоције књига, позоришне представе, радионице и концерти.