Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Велики солистички концерт Неде Украден 10. новембра у мтс дворани

09.09.2022. 13:09
Пише:
Промо
Neda Ukraden
Неда Украден / Извор: ФОТО: АНДРЕЈА ДАМЊАНОВИЋ

Икона забавне музике наступиће на култном месту где је и градила своје велике концертне почетке

Мтс дворана са задовољством најављује солистички концет Неде Украден, велике, балканске поп диве, који ће бити одржан 10. новембра. Својим наступом обрадоваће београдску публику после пет  година, на истом месту где је у некадашњој Дворани Дома синдиката пленила на самом почетку своје богате и веома успешне каријере. Уочи наступа, Неда видно расположена поручује:

"Веома сам срећна да ћу наступити баш у овој  у Дворани у којој сам као врло млада певачица, давне 1975. године, одржала свој први солистички концерт и за коју ме вежу најлепше успомене. То је тада била најпрестижнија концертна дворана и тај концерт је био највећа одскочна даска за све даље многобројне концерте широм Југославије и Балканског региона. Када неко као ја има срећу да има различиту генерацијску публику,онда је Мтс дворана идеално место за сусрет и младих и старих које ће моје песме то вече спојити, ујединити“ истиче Неда и додаје:

"Једва чекам да  изведем своје многобројне  ванвременске хитове и чини ми се да ће то и овај пут бити незаборавно вече! Једини проблем је шта од својих многобројних лепих песама, које сам у својој више од пет деценија богатој каријери снимила ,то вече не отпевати, па ће ми сугестија мојих фанова бити веома драгоцена. Ја и цео тим врхунских музичара, дизајнера светла, слике и звука као и посебне, специјално креиране хаљине, једва цекамо да запевамо...Радујте се пријатељи....Сви  сте добродошли!  Видимо се 10. новембра, воли вас ваша Неда“.

 ARHIVSKA FOTOGRAFIJA: PRVI SOLISTIČKI KONCERT NEDE UKRADEN U DVORANI DOMA SINDIKATA 1975. GODINE
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА: ПРВИ СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ НЕДЕ УКРАДЕН У ДВОРАНИ ДОМА СИНДИКАТА 1975. ГОДИНЕ / Извор: АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА

Подсетимо, биографија Неде Украден, као врсне уметнице, иза које стоји вишеструко награђивана музичка каријера- богата је, те је немогуће сва  њена достигнућа и сегменте сажети у пар редака.

Наиме, као једино дете у оца Дусана, нацелника полиције и мајке Анђе , трговкиње, рођена је 16.авг 1950.године у Имотском,у Далматинској загори. Захваљујући позиву свога оца, највећи део свога детинства и зрелог доба, провела  је у Босни и Херцеговини ( Вишеград, Горажде, Брчко, ), а у Сарајеву најдуже, 30 год,до избијања рата у БиХ - 1992.

Од малих ногу , због изузетне музикалности и отворености, ангажују је у школским хоровима, на аматерским фестивалаима, приредбама- 'Млади градитељи' у Брцком, 'Први пљесак'у Сарајеву, 'Омладински фестивал' у Суботици.

Када је на аудицији радио Сарајева те давне 1967. била примљена и снимила прву песму "ИГРА БЕЗ КРАЈА" није ни слутила да це наслов те песме бити симбол њеног даљег живота, који је испунила музика, песма, концерти, турнеје снимања, show програми! Иако се образовала за савим друге ствари- завршила је Правни факултет и Енглески и књижевност, песма и музика су остале њено главно и једино занимање!

Од првих певачких  дана, учесник је и добитник награда на најзначајнијим забавно-музичким фестивалима, како у Југославији, тако и у Европи  - Опатијски фестивал, Вас слагер сезоне, Београдско пролеће, Загребачки  ,Сплитски фестивал, Охридски фестивал, Словенаке Попевке, Алпе Адриа, Златни Орфеј, "Еуровисион " и других. Сарађивала је са најзначајнијим  југословенским ауторима, композиторима, песницима, аранжерима и продуцентима- Николом Боротом, Ђорђем Новковићем, Рајком Дујмићем, Кемалом Монтеном, Корнелијем Ковачом, Сањом Илицем,  Марином Туцаковић,, Душком Трифуновићем, Арсеном Дедићем, Бранимиром Михаљевићем, Александром Ковач, Драганом Брајевићем, Душаном Бачићем.

Добитник је свих најзначајнијих дискографских , концертних и естрадних награда некадашње Југославије, али и земаља насталих распадом бивше домовине! Њене плоче  су биле најтиражнија издања 70.тих и 80- тих година ,па су и песме са тих албума остале евергреени- "Срце у срцу", "Јел то тај", "Врати се с кишом", "Очи твоје говоре", "Боли, боли", "Само је небо изнад нас" "Шуми, шуми јаворе",  "Не зови ме у поноћ", "Дошло доба да се растајемо", "Остарићу чекајуци на те", и др., донеле су јој златне, дијамантске , платинасте плоце, као и 3x пута ЗЛАТНУ ПТИЦУ, као највише дискографско признање!

Neda Ukraden
Неда Украден / Извор: ФОТО: АНДРЕЈА ДАМЊАНОВИЋ

Али када је 1985.г изасао албум "ХОЋУ ТЕБЕ" нико није предпостављао да ће то бити најтиражнији  женски поп албум свих времена, а песма  "ЗОРА ЈЕ" аутора Ђорђа Новковића, Марине Туцаковић и Мате Дошена најпревођенија и најпродаванија песма  са ових простора  - преведена је и снимљена цак на 13 језика !  То је песма по којој је и данас познају и коју певају и на Балкану- Румунији , Бугарској , Македонији,  Албанију, али и у Цеској ,Пољској , Словенији, Хрватској ! Певацици је донела многобројне награде, повеље, признања. Уз друге , многобројне хитове  и тиражне албуме које је и после 2000. снимала, као и за свој  хуманитарни рад, учинили су је највише награђиваном  музичком уметницом на овим просторима:

-3x Затне птице Југотона, ( за сребрне, златне ,дијамантске и платинасте тиразе за 7 албума)
-"Златна касета"- Залозба касет ин плошч ( Сло)
-8x 'Оскара Популарности 'листа Тв Ревија, -3x 'Златне вјенце популарнисти' Ииста СТУДИО,
-" Златно сунце"  Гранд prix Мостарског фестивала,
-"Златни микрофон ВШС',( Са)
-"Златни микрофон Дијаспоре',
-4x  'Златни Мелко' ,
-3x "Златни Мелос"
-"Златни микрофон" листа Независне Новине ,Бања Лука
-"Златни микрофон" Охрид феста, Северна Македонија
-Награда "Жена Балкана" 2003.г на самиту у Истамбулу, Турска
-" Златно срце" листа НАДА
-победник Беовизије 2003. За поп албум
-Посебно признање за изузетан допринос дискографији' 2017 ХДУ( Цро рец) ,
-Бецки Оскар популарности 2016,
- Оскар популарности Бања Лука 2010., 2017,
- Дама године 2015, 2017, и
-  многе друге награде медијских, културних и друствених установа! Она је позната по хуманитарном раду па је за свој несебичан допринос друштву у годинама распада земље добила многобројне захвалнице, повеље и признања!

-Једна је од ретких певачица која је, иако је распадом бивсе земље  изгубила сараднике,диско куце и добар део публике, успела да се прилагоди новим изазовима, продукцијама, аранзманима, ангажујући младе нове непознате ауторе. Успела је  да освоји нову, младу публику и оствари неколико хитова од којих су се издвојиле песме: „Гђе год био",  "Нисам ти ја бас било ко", "Живот сам промјенила", "Неда, Неда", загребачких аутора Фрање Валентица, Бранимира Михаљевића. Песме "Да се нађемо на пола пута" "На Балкану",  "Као вино и гитара" младог београдског аутора Душана Бачића, донеле су јој велики успех и у дискографији и на концерима! Недине песме су издавале све диско куће на овим просторима. Залозба касет ин плосц, Ника ( Сло) Југотон, ( Хр) Дискотон( БиХ) ПГП, City рецордс , Гранд (Ср) Хит рецордс,(Хр) (Хр) ,Sunny мусиц(Буг),БН мусиц,(БиХ), Цроатиа рец(Хр).

Добитник је и највећег музичког признања као истакнути мужицки уметник,за 50 год успесног бављења музиком ,"НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО" Савеза естрадно музицких удузења Србије!
Била је удата за тв редитеља Милана Билбију, мајка једине кћери Јелене и поносна бака 3 унука- Александре, Неде, Душана.

Још је веома активна са снимањима, концертима, бави се и писањем, па у мају 2022. излази њен први роман зивота- аутобиографија "Зора је сванула".

 КАРТЕ ЗА КОНЦЕРТ СУ У ПРОДАЈИ НА БЛАГАЈНИ МТС ДВОРАНЕ И ПУТЕМ TICKETS.RS