Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОСТОЈЕ САМО ЉУДИ И НЕЉУДИ: Влада Божанић одржао УПЕЧАТЉИВ ГОВОР о незабораву Јасеновца

28.01.2017. 18:22
Пише:
Србија Данас
Vlada
Влада / Извор: Србија Данас

Не сме се заборавити...

Поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста у Њујорку је отворена изложба "Истина о Јасеновцу - право на незаборав". 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Шеф делегације Србије на овом догађају Влада Божовић одржао је говор којим је хтео да истакне значај незаборава стравичних догађаја из II светског рата. Његов говор преносимо у целости.

- Уважени преживели логораши, даме и господо, екселенције, поштовани људи добре воље, на данашњи међународни Дан холокауста, а наш велики празник Светог Саву, дозволите ми да вас поздравим у име премијера и Владе Републике Србије и изразим најдубље поштовање и пијетет свим невиним жртвама Јасеновца и свим жртвама Холокауста. Ово је скуп поштовања и почасти свим невино страдалим у овом ужасном историјском догађају.

Овде смо и да подржимо слободољубиве и прогресивне људе целог света, као и да учврстимо наше супротстављање и супротстављање свих слободољубивих људи према било каквој обнови фашистичке идеологије. Ми се, такође, сећамо. Зато смо данас овде. Ми, Срби и Јевреји заједно. Да се вратимо мислима у 19 век, где се Србија сећа рабина Јехуда Алкалаја, чије су идеје биле претеча ционизма, као и породице Теодора херцла, зачетника ционизма. 

Овде можемо и да се подсетимо речи премијера Израела Бењамина Нетањахуа који је приликом посете српског премијера Александра Вучића рекао: "Пријатељство јеврејског и српског народа сеже вековима уназад. У модерном добу, наши народи су били уједињени у заједничкој борби и патњи током ужасних година Другог светског рата. Претрпели смо бруталне злочине нациста, а Израел никада неће заборавити улогу Србије у борби против нацизма. То је ваша медаља части, коју поносно носите, и због које сте заувек у нашим срцима. У Другом св. рату у тзв. НДХ жртве нису били само Срби, Јевреји и Роми, већ и Хрвати антифашисти који се нису слагали са усташким режимом. Треба избегавати посматрање иницијатива о заштити културе сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома и свих осталих жртава фашизма из „искључиво балканске, регионалне перспективе“. То је иницијатива у оквиру принципа Уједињених нација на „заштити универзалних вредности човечанства“.
Сећање на жртве треба посматрати у контексту који доприноси и даје подршку антифашизму свуда у свету а нарочито на Балкану, и који диже свој глас против рестаурације и рехабилитације фашистичких идеологија. Најважније је да се избегне било каква политизација ових питања, док ми испуњавамо нашу дужност да обезбедимо право ових жртава на сећање са поштовањем и пијететом.

Зато је ова Изложба данас, и наш скуп, више од једног обичног скупа, то је мисија очувања тековина човечанства и универзалних вредности свих народа света и има за циљ умрежавање прогресивне и интелектуалне елите. Влада Републике Србије стара се о заштити националног интереса испуњавајући своју обавезу да слуша глас свог народа и подржава иницијативе своје академске заједнице, како у матици и расејању, на очувању достојанства жртава свог народа, али и народа широм света, показујући нашу приврженост достојанству човека. Блаженопочивши патријарх Павле, говорио је да на свету нема друге поделе осим на људе и нељуде. Ћутање о злочинима је злочин за себе и представља и непоштовање жртава. Учинићемо све што можемо да покажемо пијетет према страдалима и да осудимо идеологије мржње.
Овај данашњи скуп, свакако, неће променити свет нити ће успети да “искорени” мрачне идеологије којима је, на жалост, и данас бременит свет. Идеја свих учесника на пројекту Јасеновца је да се овом изложбом у Њујорку пробуди свест о колективном идентитету и заједничким вредностима које ваља бранити и у време великих глобалних промена. Њен је циљ да изазове будност у односу на оно што се дешава око нас, да жртве које су пале за идеале неког бољег И слободнијег света не буду узалудне. Питање заборава није неко тамо “туђе” питање, него се тиче свих нас, јер у време изразите глобалне економске кризе И огромних миграционих кретања по Европи, треба бити на опрезу, да се не упадне у замку екстремних, искључивих идеологија које су и у Првом и у Другом светском рату човечанство довеле на руб деструкције и пропасти.

Овај подухват и формирање иницијалне мреже историчара „Стоп ревизионизму“ подразумева подизање нивоа свести о изазовима пред којима се данас налази човечанство. Питање рехабилитације идеологија које у себи садрже конфесиону, расну И сваку другу врсту искључивости требало би да забрине сваког грађанина на планети. Пројекат Јасеновац-75-Њујорк треба да допринесе мобилисању светске јавности и буде допринос напорима Уједињених нација на очувању универзалних вредности свих слободољубивих народа као што је тежња миру и слободи, а посебно заштити људских права, као једног од великог достигнућа човечанства 21. века.

Гарант тих вредности су управо Уједињене нације не само установљењем данашњег дана, међународног Дана Холокауста, већ су и усвојиле бројне резолуције и декларације, укључујући и Дурбанску, где државе чланице Уједињених нација осуђују сваки покушај “рехабилитације и рестаурације фашизма, нацизма, ксенофобије и насилних националистичких идеологија на основу расних и националних предрасуда. 

Сетимо се 10. децембра 1948. године када је донета Универзална декларација о људским правима, једно од највећих достигнућа човечанства, у коме су садржане вредности достојне човека, декларација која заслужује универзалну примену. Ова примена је циљ који сви треба да желимо да постигнемо. Зато смо данас сви ту. Хвала - рекао је Божовић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Говор је наишао на одобравање и аплаузе свих присутних.