Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВА МУЗИКА ПРВИ ПУТ У КОВИНУ: Програм Нова фестивала 2016

27.09.2016. 14:01
Пише:
Србија Данас
Jasna Jovićević i Gabriela Koso
Јасна Јовићевић и Габриела Косо / Извор: Фото: Промо

Улаз на оба концерта је бесплатан.

Нова Фестивал - Фестивал нове уметности је тродневна уметничка манифестација која ће се ове године одржати први пут и у Ковину, у петак, 14. октобра, када су на програму два бесплатна концерта на којима ће наступити Јасна Јовићевић и Габриела Косо, као и Дуо Силарда Мезеиа и Алберта Маркоша. Жеља организатора фестивала, удружења "КомуникАрт" и партнера, Центра за културу Ковин и Смук Театра, била је да се ковинској публици, први пут, представи савремена домаћа и европска уметничка музичка сцена. Подршку за овај програм пружили су Collegium Хунгарицум Београд и Скупштина општине Ковин.

Програм Нова Фестивала почиње у 20 часова у Центру за културу Ковин, а улаз на оба концерта је бесплатан.

Интимне формације Јасне Јовићевић и Габриеле Косо, као и Силарда Мезеиа и Алберта Маркоша, у први план стављају деликатну интеракцију између инструмената, доносећи различита, али особена виђења савременог европског џеза и слободне импровизације.

Јасна Јовићевић у својим дуо формацијама вешто проналази деликатан баланс између "авангардног" и "комерцијалног", на прави начин приближавајући овакву музику ширем аудиторијуму, не плашећи је претенциозношћу и херметичним изразом намењеним ужестручној публици. Са жанровске тачке гледишта, Јаснина музика је амбијентална, и џез, електроника, етно, док ширење инструментаријума на читав спектар дувачких инструмената, вокал, или необични, мелодични перкусивни инструмент ханг, само доприноси колоритности њеног уметничког израза. У комбинацији са Габриелом Косо, која долази из света класичне музике, дувачки инструменти су и ритмички и солистички, а музика дуа се ближи ЕЦМ естетици на трагу великана ове издавачке куће, попут Јана Гарбарека или Јохна Сурмана.

Виолиста и композитор Сзилард Мезеи, настањен у Сенти, ван главних домаћих центара културно-уметничког живота, савршен је пример не само снаге воље, упорности и марљивости, већ и набујале креативности која превазилази домете средине у којој се рађа. Почев од раних двехиљадитих врло брзо се етаблирао као уметник који је признатији у иностраним него домаћим оквирима. Рецензије његових албума појављују се у најпознатијим џез медијима попут Downbeata или сајта AllAboutJazz, а његова издања објављују и цењене куће попут Нот Two (за коју, рецимо, снима и чувени чикашки саксофониста Кен Вандермарк). Снима у малим саставима и ансамблима, бави се авангардном и традиционалном музиком, пише и оригиналну сценску музику, за коју је био и награђиван на „Стеријином позорју”. Међу његовим стилским узорима су и Witold Lutoslawski и Anthony Braxton, а управо у том клацкању између класичне музике и авангардног џеза, са дискретно уклопљеним елементима традиционалне мађарске музике, Сзилард проналази свој оригиналан ауторски израз. Радећи више од 15 година са бројним мађарским и домаћим музичарима у неколицини различитих постава, овај уметник је заслужан и за афирмацију великог броја талената, те развој домаће сцене авангардне компоноване музике и џеза, нарочито на тлу Војводине.

Нова Фестивал ове године одржава се други пут, од 13. до 15. октобра у организацији удружења “КомуникАрт” и партнерских установа, уз покровитељство Града Панчева, Аустријског културног форума из Београда, Collegium-a Хунгарицум-а, Амбасаде Републике Словеније и Скупштине општине Ковин. Улаз на све фестивалске програме је бесплатан.

Фестивал се ове године одржава у три града, у Панчеву, Београду и Ковину, а програм фестивала састоји се из две целине: пратећег програма који чини изложба стрипова и музичко-визуелни перформанс, и централног музичког програма у оквиру којег ће наступити пет састава из Србије, Словеније, Португала, Мађарске и Аустрије, који на најбољи начин реперезентују актуелну домаћу, регионалну и европску савремену и авангардну музичку сцену.

На домаћој музичкој сцени претежно су заступљени садржаји из домена џеза, класичне и популарне музике у њиховим одавно усвојеним, канонизованим облицима. Идеја музичког програма Нова Фестивала је представљање савремених извођачких пракси, оријентисаних ка експерименталном приступу и укрштању различитих жанрова уметничке и популарне музике. На дугорочном плану, Нова Фестивал тежи да подстакне младе уметнике да се баве новом и авангардном уметношћу кроз представљање актуелних и реномираних уметника из ове жанровске сфере (у региону, Европи и свету), као и да промовише сарадњу музичара и уметника различитих жанровских оквира.

Такође, Нова Фестивал је једина манифестација из области културе у Србији која сав промотивни материјал (плакати, флајери, програми, каталози) штампа на еколошком, сертификованом рециклираном папиру.

Nova festival
Нова фестивал / Извор: Фото: Промо

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА У КОВИНУ

14.10. у 20.00, Центар за културу Ковин

Цара Лазара 85

Концерт: Јасна Јовићевић & Габриела Косо (Србија)

Јасна Јовићевић –сопран саксофон, алт саксофон, фрула, глас, перкусије, бас кларинет, ханг, лоопер

Габриела Косо – фагот

Концерт: Сзилáрд Мезеи / АлбертМáркос (Србија / Мађарска)

Сзилáрд Мезеи – виола

Алберт Мáркос – виолончело