Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Отац му је био глумачка величина, а након његовог самоубиства, живот Уликса Фехмиуа обојила је ћерка Ника - лепотица на мајку глумицу, а поштује чак 3 РЕЛИГИЈЕ

15.03.2024. 11:41
Пише:
Србија Данас
Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu
Снежана Богдановић, Уликс Фехмиу / Извор: Фото: АТА Images/Antonio Ахел

Ћерка глумачког пара данас је такође део филмске индустрије.

Филмски и позоришни глумац арпско-албанског порекла Уликс Фехмиу, један је од најцењенијих код нас, али и у региону. Уликс је већ преко 30 година у срећном браку са колегиницом, такође чувеном у филмској индустрији, Снежаном Богдановић, са којом има ћерку Нику. Озбиљан таленат донео му је велики број улога у филмским класицима и серијама југословенске продукције, иако већ дуго живи у Америци са својом породицом. 

Умрла легенда из "Ратова звезда"Majkl Kalver

Умрла легенда из "Ратова звезда"

Српска песма се заорила у популарној турској серији: Нашу владарку глуми прелепа глумица коју сви знамо (ВИДЕО)Tuba Bujukustun

Српска песма се заорила у популарној турској серији: Нашу владарку глуми прелепа глумица коју сви знамо (ВИДЕО)

Брат му је ПРИЗНАО НА САМРТИ да га је ПРЕВАРИО - Никола Симић сазнао сурову истину: "Нисам га питао..."Nikola Simić

Брат му је ПРИЗНАО НА САМРТИ да га је ПРЕВАРИО - Никола Симић сазнао сурову истину: "Нисам га питао..."

У браку 30 година

Снежана и Уликс су се упознали 1994. године док је глумица радила на представи "Запали ме", а како су обоје признали, заљубили су се јако брзо. Већ наредне године добили су ћерку Нику, а Београд су још деведесетих година прошлог века одлучила да замене Њујорком, где и дан данас живе. Поред тога, одлучили су да покрену приватни бизнис, па данас поседују пекару усред Велике јабуке. 

Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu
Снежана Богдановић, Уликс Фехмиу / Извор: Фото: АТА Images/Antonio Ахел

- У Њујорку живимо већ десет година. Овај град је чудо, мислим да је један живот мало да га савладате. Он је читав свет, даје много, размази вас потпуно, понекад нисмо ни свесни да смо постали део њега, а с друге стране је суров и тежак. Ако се борите за егзистенцију, лако постајете његов роб и слуга - испричала је једном приликом Снежана.

Ника Фехмиу поштује три религије

Уликс и Снежана већ три деценије негују свој брак и љубав, а веома занимљиви детаљи о њиховој складној породици мало су познати у јавности. Њихова ћерка Ника рођена је 1995. године у Њујорку, а иако потиче из познате породица, не експонира се у домаћој јавности. 

Осим што су јој и мајка и отац изузузетно познати, Ника има и познату баку и деку, будући да су легенде нашег глумишта, Бранка Петрић и Беким Фехмиу, Уликсови родитељи. 

Nika Fehmiu, Uliks Fehmiu
Ника Фехмиу, Уликс Фехмиу / Извор: Фото: АТА Images/Antonio Ахел

Ника Фехмиу студирала је и завршила међународне односе и људска права, али гле чуда, ипак се одлучила за рад у филмској индустрији. Пише сценарија и режира кратке филмове у Њујорку, а уз то је радила и као модни фотограф и асистент уредника на више различитих пројеката како у Србији, тако и у Њујорку.

Снежана је једном приликом говорила о томе шта се у њиховим животима променило откако су добили ћерку, али и како су се одлучили за име Ника, које тих година није било превише познато и популарно. 

- Ника се родила 1995. године. Променио се угао из кога сам посматрала сопствени живот и појачао се осећај одговорности према свему што радим - рекла је Снежана раније за "Стори" и додала:

Uliks Fehmiu, Snežana Bogdanović, Nika Fehmiu, Branka Petrić
Уликс Фехмиу, Снежана Богдановић, Ника Фехмиу, Бранка Петрић / Извор: Фото: АТА Images/Antonio Ахел

- Ја сам предложила име, а Уликс га је одмах заволео. У нашој ћерки измешале су се све три религије с наших простора. Ја сам веома срећна што она има прилику да упозна различите светове. Један део лета сваке године проведе у Београду, а други у Новом Винодолском, на мору. Она јако воли ту комбинацију. Нови је њено детињство, авантуре са Бранком и Бекимом. Београд су њене сестре Ања и Нина, ћерке мог брата које зими долазе у Њујорк. То су једна велика љубав и блискост - испричала је једном приликом Снежана.

Породицу задесила неописива трагедија

Један од најбољих глумаца југословенске кинематографије, Беким Фехмију доживео је трагичну судбину, а људи и данас памте начин на који је скончао. Била је то једна од највећих трагедија која је ганула Србију. Многи га памте по легендарним улогама, али и по великој љубави са супругом Бранком Петрић, пред чијим очима је стајао призор који никад неће заборавити.

Наиме, 15. јуна 2010. десила се до тада незапамћена трагедија, Бранка је затекла Бекима мртвог. Пуцао је себи у главу, док је претходно прекрио тело чаршавом како не би испрљао зидове.

Uliks Fehmiu
Уликс Фехмиу / Извор: Фото: АТА Images/Mateja Станисављевић

По његовој жељи, пепео је просут у реку у Призрену на Косову, граду у коме је провео велики део свог детињства. О томе да ли је могла да наслути да ће Беким себи одузети живот, Бранка Петрић је рекла:

"Не. Јер да јесам, сигурно бих на све могуће начине покушала да га спречим. Тих последњих дана Беким је био исти и ништа није наговештавало да је трагедија на помолу. Дан раније играла сам представу "Тако је морало бити" у којој главни лик себи живот одузима хицем из пиштоља. Какве ли ироније!"

Сутрадан ујутро били су заједно код куће, а око 14 сати му је рекла да иде код фризера.

Branka Petrić
Бранка Петрић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/RTS Културно-уметнички програм - Званични канал

"Допратио ме до врата и питао имам ли те вечери представу. Одговорила сам да немам и да ћемо цело вече бити заједно, и он ме загрлио. Ни по чему нисам осетила да га последњи пут видим живог. Вратила сам се за мање од сата, једва чекајући да му покажем своју нову фризуру, а дочекала ме сабласна празнина. Најпре сам ушла у дневну собу, али мог супруга тамо није било. Како сам пролазила станом тако бих завирила у дечје собе, па на терасу, али ни тамо није био. На крају сам ушла у радну собу у којој је кућна библиотека и рачунар. Беким је лежао на отоману боје вишње сасвим прекривен белим чаршавом. 'Ма види каква ми је фризура', говорила сам док сам прилазила лежају, чекајући као и увек његов коментар, али одговора није било. Чак сам га у чуду питала зашто је ту легао и још се покрио по глави", испричала је она тада.

Када је подигла чаршав, видела је да му је глава наслоњена на јастук који је донео из спаваће собе... 

"Да нисам видела пиштољ у његовој десној руци којом је пуцао у слепоочницу и мало крви на челу и по коси, мислила бих да је чврсто заспао. На сточић покрај рачунара ставио је личну карту, оружни лист и опроштајно писмо насловљено на мене, синове и његову браћу. Мислим да се покрио чаршавом да одмах не доживим шок и да се не запрљају зидови. Каква естетика смрти. О свему је водио рачуна. Да сам му сат времена раније рекла да то вече имам представу, сигурна сам да би наум одгодио за неки други дан, јер је знао да би у том случају представа морала бити померена", испричала је тада Бранка Петрић.

Bekim Fehmiu
Беким Фехмиу / Извор: Фото: Профимедиа

Глумица је говорила о опроштајном писму свог супруга, а како је истакла, сумњала је да је писмо написано и много раније него што је пресудио себи, јер је рукопис на папиру био "јако леп и читак". 

"У њему нам је поручио да нас воли, да одлази врло миран и одлучан. Није хтео да о томе обавестимо јавност нити да опроштај буде јаван. Начин на који је отишао и све што се око тога збило, говори да се није бојао смрти и то ми је велика утеха", рекла је својевремено Бранка Петрић.

Годину дана пре него што је одлучио да изврши самоубиство, Беким Фехмиу доживео је мождани удар, због којег је одлучио да не напушта њихов стан на Звездари. 

Србија Данас/Н.П.