Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Затражено ПОНОВНО ЕМИТОВАЊЕ "Касандре" у РС - Све како не би избио НОВИ РАТ у Босни и Херцеговини

02.03.2024. 11:32
Пише:
Србија Данас
Kasandra
Касандра / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Касандра ЕМДТ

Сви су били одушевљени серијом, па су били забринути да ли ће Срби моћи да наставе гледање своје омиљене теленовеле.

Када је у октобру 1992. године телевизија РЦТВ из Венецуеле премијерно емитовала сапуницу "Касандра", успех је био тренутан и планетаран. Серија је 1997. године стигла и до Босне и Херцеговине, у којој рат тек што се био завршио.

Када је емитовање у Републици Српској нагло прекинуто, у целу ствар се умешао амерички Стејт департмент, како би спречио да се гнев народа прелије у нови сукоб, испричао је за BBC Мундо на шпанском тадашњи директор у Корал пикчерсу, кући која је била власник теленовеле.

Ускоро премијера једног од НАЈСКУПЉИХ ФИЛМОВА у историји - потрошено 302 милиона за историјски спектаклRidli Skot

Ускоро премијера једног од НАЈСКУПЉИХ ФИЛМОВА у историји - потрошено 302 милиона за историјски спектакл

Vojislav Voja Brajović

"У његовој самртној постељи..." - Воја Брајовић открио како су протекли последњи дани тешке болести Драгана Николића

Филм из 2024. избио на прво место ИМДБ листе најбољих филмова свих времена: Престигао "Бекство из Шошенка"Dina

Филм из 2024. избио на прво место ИМДБ листе најбољих филмова свих времена: Престигао "Бекство из Шошенка"

Прича о младој жени која је као беба замењена и дата сиромашној, ромској породици из циркуса и која се са 18 година враћа у свој родни град, где живи њена биолошка богата породица, освојила је Венецуелу са својих 150 епизода. Легендарну Касандру, чији лик је створила Кубанка Делија Фијало „мајка латиноамеричке сапунице“, глумила је Кораима Торес.

Глумица је толико одушевила публику да је сапуница почела да се извози у друге земље шпанског говорног подручја, а затим је прешла баријеру латинског света и досегла више од 100 земаља.

Kasandra
Касандра / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Касандра ЕМДТ

Антонијо Паез је био извршни потпредседник Корал пикчерса, подружнице РЦТВ-а у Каракасу и Мајамију, и светски дистрибутер сапуница.

„Касандра“ је тако стигла и у земље бивше Југославије и 1997. године „паралисала” Републику Српску, рекао је Пез za BBC Мундо на шпанском језику.

Рат у Босни и Херцеговини у то време тек је био завршен, а 1997. године у Републици Српској је тињао сукоб између струје бившег председника босанских Срба Радована Караџића и његове наследнице Биљане Плавшић. BBC Мундо пише да је овај сукоб претио да наруши тек успостављену и још увек крхку стабилност.

BBC Мундо подсећа да је Караџић у то време био оптужен за ратне злочине, док је Биљана Плавшић имала подршку САД.

Државна телевизија Републике Српске СРТ, која је имала највећи утицај на становништво, налазила се на Палама под контролом Караџића и имала је репетиторе на целој територији, пише BBC Мундо и додаје да је Караџић тако Србима слао поруке против мировних снага НАТО и САД.

Kasandra
Касандра / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Касандра ЕМДТ

Све док једног дана у августу 1997. Биљана Плавшић није преузела контролу над репетитором СРТ у Бањалуци и прекинула сигнал. Када се сигнал вратио у етер, био је у рукама Плавшићкине владе и престао је да репризира програме који долазе с Пала. Међутим, канал је одмах наишао на проблем – није емитовао „Касандру“, а публика је била усред приче.

То је забринуло не само руководство телевизије, већ наводно и Сједињене Америчке Државе.

Интервенција Сједињених Држава

Стејт департмент, који је водила администрација тадашњег председника САД Била Клинтона, био је забринут да би чињеница да босански Срби не могу да наставе да гледају омиљену серију могла да изазове социјалне немире, негодовање и, на крају, подстакне унутрашње сукобе и поткопа владу Биљане Плавшић.

Због тога је службеник Стејт департмента контактирао Антонија Паеза.

- Секретарица ми је рекла да ме зову из Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава - рекао је Паез и присетио да је с неверицом рекао: “Молим?“.

- Почео сам да разговарам с типом који је рекао: "Слушај, тренутно ти не могу рећи ни своје име. Постоји јавна телевизијска станица и имаш серију која се продаје у овом подручју. Стварно желимо да је задржимо у етеру јер је скинута и рат је ескалирао због тога, па нам треба ваша помоћ да је вратимо у етер" - рекао је.

Kasandra
Касандра / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Касандра ЕМДТ

Паез је назвао телевизијску станицу у Републици Српској и после неколико покушаја успео да разговара с директором.

- Да, стварно желимо да вратимо ту серију. Видите како можете да нам помогнете - рекли су му из телевизије.

Паез је претражио записе Корал пикчерса и открио да никада нису продали права емитовања „Касандре“ СРТ-у.

Па је опет назвао БиХ и признали су му да је канал са Пала пиратски узимао епизоде које су претходно емитоване у Београду, али да нису могли да их купе јер нису имали новца.

Паез је потом покушао да натера Стејт департмент да плати серију јер су они били заинтересовани за поновно емитовање. Али је добио негативан одговор. На крају је директор Корал пикчерса одлучио да ће, ако је толико важно, серију донирати.

- Никада нисам чуо да је ТВ емисија била толико популарна да је заправо помогла и допринела миру. То је оно што је учинила. Заправо, допринела је миру у региону - рекао је Паез.

Србија Данас