Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

12. Фестивал науке под слоганом "Добро дошли у земљу будућности"

18.10.2018. 19:44
Пише:
Промо
Festival nauke
Фестивал науке / Извор: Фото: Промо

Највећи научни фестивал у Југоисточној Европи ове године одржава се под слоганом „Земља будућности“ са циљем да преиспита будућност наше планете, али и понуди научна, еколошка и одржива решења за генерације пред нама.

Дванаести по реду Фестивал науке дочекаће од 29. новембра до 2. децембра на Београдском сајму посетиоце из целог региона, водећи их уз низ поставки, експеримената, шоу програма и радионица на путовање кроз јединствену Земљу будућности! Генерални спонзор Фестивала науке шесту годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације.

Festival nauke
Фестивал науке / Извор: Фото: Промо

Највећи научни фестивал у Југоисточној Европи ове године одржава се под слоганом „Земља будућности“ са циљем да преиспита будућност наше планете, али и понуди научна, еколошка и одржива решења за генерације пред нама. И све то, као и претходних година, уз много занимљивих експеримената, узбудљивих изазова и најновијих научних трендова које у Београд ове јесени доносе научници из целог света.

„Размишљајући о томе како да сачувамо нашу планету у што бољем стању, унапредимо је колико можемо И исправимо грешке које смо као човечанство направили у претходних неколико деценија, на овогодишњем Фестивалу науке одлучили смо се да свим посетиоцима представимо Земљу будућности“, објашњава координаторка Фестивала Марија Павловић. „Кроз  интерактивне поставке, научне шоу програме и радионице прилагођене посетиоцима свих узраста желимо да истакнемо улогу појединца, али и заједнице, у овој причи, посебно наглашавајући улогу коју наука заузима у свему томе. Јер, управо је наука та која на најбољи начин може да се избори са свим проблемима данашњице и чврсто верујемо да уз малу помоћ научника и њихових важних иновација овај свет заиста може да има лепу будућност за све нас.“

Festival nauke
Фестивал науке / Извор: Фото: Промо

Овогодишњи Фестивал науке одржаће се у халама 3, 3А и 5 Београдаског сајма. Тако ће се Земља будућности простирати на 6.500 квадрата и окупиће више од 60 научних и образовних институција из Србије. То значи да ће сваког посетиоца који се спреми на путовање у Земљу будућности дочекати више од 600 научника и научних демонстратора спремних да својим знањем и умећем направе што лепше, зеленије и безбедније место за живот.

„Програм је богат и разнолик, тако да ће наши посетиоци ове године имати прилику да виде најновије технологије, сазнаће каквим ћемо бродовима пловити у будућности, научиће нешто више о енергији и открити како уз мало труда могу да сачувају виталне елементе природе као што су вода, биљни и животињски свет. Кретаћемо се корацима шумских животиња, проводити време у дивљини, посетићемо свемирске станице и стићи чак до међузвезданих простора“, наводи главни програмски координатор Фестивала науке Ненад Зарић. „Радићемо са посетиоцима на њиховим вештинама, било да су у питању изазови у веслању или психолошка поигравања, испитаћемо загонетне вулкане унутар нас самих и открити како је могуће спасити живот у неколико потеза. Да бисмо разумели будућност, потребно нам је да познајемо прошлост, па ћемо на фестивалу поставити и неколико времеплова који ће нас водити назад у различите епохе, све до мезозоика.“

И овом приликом фестивал ће поседиоцима представити богат међународни програм. Са својим невероватним игралиштем на којем, уз малу помоћ рециклаже, нови живот добијају старе и заборављене справе за вежбање, из Шпаније стиже колектив Гишот де Вуит (хала 3а). Први пут на Фестивал науке долази чешки научни колектив Фасцинантни физички театар УДиФ који ће на Научно-фантастичној бини (хала 5) кроз серију експеримената показати како спој сасвим обичних кућних предмета и физике може да доведе до експеримената који остављају малишане и њихове родитеље без речи! О томе како роботи могу да нас чују и да ли нас и колико разумеју говориће француски научници из Националног истраживачког центра Инриа, док ће нас француска група уметника Инерција низом акробатских тачки померити границе могућег и преиспитати основне законе физике. Миљеници фестивала, представници Научног центра AHHAA iz Естоније овога пута у Београд долазе са новим научним шоу програмом у којем доказују и приказују најучудеснија својства воде. Из САД на фестивал поново долази познати амерички неуроначник и ТЕД звезда Грег Гејџ који ће свим посетиоцима показати како почетни кораци сваког неуронаучника могу да се изводе и у сопственом дворишту, уз помоћ сасвим једноставних експеримената и више него приступачне опреме.

Након што је прошле године пољски тандем Хевелиузе Науки кроз науку показао шта је све потребно да поседује и зна један тајни агент, овог пута спремни су да 007 агента пошаљу у свемир и испитају његове способности ван наше планете! Тим научника са Универзитета у Бечу, предвођени уметником Богомиром Дорингером, на посебно осмишљеној радионици упознаће све посетиоце са физичком природом ферофлуида, разоткривајући притом и бројне тајне магнетизма. Домаће боје на Научно-фантастичној бини браниће генијални Милан Поповић чији ће шоу бити експлозивнији него икада, док ће студенти Хемијског факултета Универзитета у Београду кроз научну представу приказати како то хемија може да буде забавна, али и опасна за оне који се са њом неодговорно поиграју.

festival nauke
фестивал науке / Извор: Фото: Промо

На прошлогодишњем Фестивалу науке више од 30.000 хиљада задовољних посетилаца упознало се један на један са бројним научним изазовима и светом науке, чиме је фестивал потврдио своју позицију највећег догађаја који се бави промоцијом науке и образовања у југоисточној Европи.

Генерални спонзор Фестивала науке шесту годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације. На овај начин НИС и Фестивал науке заједно доприносе афирмацији науке и образовања код младих у Србији, што је један од стратешких циљева компаније која своје друштвено одговорне пројекте реализује под слоганом „Будућност на делу“.

Festival nauke
Фестивал науке / Извор: Фото: Промо

Десети пут заредом, Пријатељ манифестације је мтс.

Подршка фестивалу су  Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду, Француски институт, Аустријски културни форум и Центар за промоцију науке. Суорганизатор манифестације је Београдски сајам.

Спонзори дванаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, Ерсте банка, Натионал Геограпхиц и Grafix.