Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

17. Слободна зона: Филмски одговори на светске (и локалне) проблеме

28.10.2021. 14:01
Пише:
Промо
Slobodna zona
Слободна зона / Извор: Фото: Промо

Одговори на бројна питања која прожимају свакодневицу у Србији стижу из свих крајева света у виду изванредних филмова које ће публика Филмског фестивала Слободна зона моћи да погледа од 4. до 9. новембра.

Загађени ваздух и затроване воде, ризични услови рада и откази без најаве, млади у раскораку између жеља и могућности, као и они који одлазе на Запад у потрази за сном, сексуална злостављања у филмској индустрији... Звучи познато? 

У оквиру изузетно богате и разноврсне селекције овогодишњег филмског фестивала Слободна зона биће приказани и документарци иностраних аутора са темама које и те како резонирају и са нама и нашом турбулентном свакодневицом.

Фредрик Гертен, шведски аутор веома потресног документарца Избачени приказаног на Слободној зони 2019, овога пута представиће на фестивалу филм Злато Јоханесбурга (Јози Голд) који је снимио са Силвијом Воленховен. Њих двоје упутили су се у Јоханесбург да направе причу о баки активисткињи која се бори против рударске индустрије. Наиме, након што је у рудницима Јоханесбурга ископана скоро трећина целокупног злата на свету, злата је понестало, рудници се распадају и граду прети еколошка катастрофа због нагомиланог радиоактивног отпада који загађује ваздух и трује воду. А бака Мариет Лиферинк одлучна је да присили индустрију злата да почисти свој опасни неред.

Злато Јоханесбурга биће приказано у оквиру пратећег програма Зелена зона, уз остварења Старац и рода Томислава Јелинчића и Снежни леопард Мари Амиге. 

Епидемија вируса корона довела је до експанзије феномена гиг економије и створила тржиште фриленсерске радне снаге чија је вредност пет билиона долара на светском нивоу! Милиони људи данас раде онлајн у системима које неки називају и дигиталним феудализмом, заведени обећањем независности и контроле над својим радним временом и примањима, али реалност је нешто сасвим друго. У филму канадске ауторке Шенон Волш Забави је дошао крај (The Гиг Ис Уп) радници Убера, Амазона и многих других платформи са четири континента говоре о обећаном сјају и добијеној беди: ризичним условима рада, плати која се мења без обавештења, отпуштањима без најаве.

Филм ће бити приказан у оквиру пратећег програма ЕУ зона промена. У овој селекцији још су и Повратак у Ремс Жан-Габријеа Периоа, Прве 54 године: скраћени приручник за војну окупацију Авија Мограбија и Изгубљено острво Светлане Родине и Лорана Ступа.

До које мере је прихватљиво форсирати глумце у име кинематографије? И у ком тренутку се пређе та граница између глуме и злостављања? На ова питања покушава да одговори шест младих глумица које су на аудицијама сексуално злостављане и узнемираване, ударане, неприкладно додириване и примораване да се свуку. Међу њима је и немачка редитељка Алисон Кун, која у филму Случај: Ти (The Цасе You) истражује како су ова трауматична искуства утицала на њихове животе данас.

Случај: Ти део је пратећег програма Женска линија, заједно са остварењима Радиограф једне породице Фирузе Хосровани, Мала мама Селин Сјаме и Слушајте пажљиво Гунар Хал Јенсен. 

Талентовани петнаестогодишњи балетски играч Алексис приморан је да напусти родну Кубу и са родитељима оде на Флориду. Иако је примљен у тамошњу престижну балетску школу, недостају му пријатељи и девојка, осећа се усамљено јер не говори добро енглески, а његов кубански стил игре не подудара се са америчким. Пошто му се родитељи жртвују и раде прековремено да би му обезбедили школовање, Алексис зна да брзо мора да пронађе своје место у снобовском свету америчког балета, али истовремено покушавајући да остане веран својим коренима.

Сем Плесача са Кубе Роберта Салинаса у оквиру пратећег програма 14 биће приказани и СТОП! Земља Катерине Горностаи и Ја никада не плачем Пјотра Домалевског. 

Данско-француски аутор Јонас Похер Расмусен снимио је документарни анимирани филм Бегунац (Флее) о свом блиском пријатељу и школском другу, кога упознајмо по псеудониму Амин Наваби. Овај тридесетшестогодишњи успешни академик бори се са болном тајном коју је скривао двадесет година и која прети да уздрма његов и живот његовог будућег мужа. Амин сада први пут прича о свом невероватном животном путовању од када је као дете избегао из Авганистана и показује како је само кроз суочавање са прошлошћу могуће исклесати своју будућност.

Према мишљењу многих, најбољи редитељи које је Италија изнедрила последњих година, Пјетро Марчело (Мартин Еден), Франческо Мунци (Црне душе) и Аличе Рорвахер (Срећан као Лазаро), кренули су на пут широм Италије током фебруара прошле године да сниме и сакупе утиске младих људи из своје земље. Испитивали су их о будућности – будућности оних рођених после 2000. године. Тинејџери из свих делова земље и свих друштвених слојева, причали су о местима на којима би волели да живе растрзани између могућности које их окружују, снова о ономе што би желели да постану, страха од неуспеха и препрека које се надају да ће савладати. 

Бегунац и Будућност биће приказани у оквиру пратећег програма Зона без граница у којем су још Луцу Алекса Камилерија, Без кајања Шарифа Корвера, Фрида Александре Одић, Лето соула Квестлава и Дуга реса у продукцији Шкарта.

Све ове филмове биоскопска публика моћи ће да погледа од 4. до 9. новембра у Београду, Нишу и Новом Саду. Након тога, део фестивалског програма биће доступан од 10. до 20. новембра и филмофилима широм Србије путем онлајн платформе KinoKauch. Улазнице за фестивал већ су пуштене у продају, а све информације о програму, распореду пројекција и локацијама доступне су на званичном сајту фестивала. Овогодишњи фестивал су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Реконструкција Женски фонд, Секретаријат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србије и Француски институт.