Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

36. Београдски џез фестивал се одржава од 16. до 21. децембра: Улазнице су у продаји!

07.12.2020. 16:19
Пише:
Промо
36. Beogradski Džez Festival
36. Београдски Џез Фестивал / Извор: Фото: Промо

Дом омладине Београда од 16. до 21. децембра 2020. представља 36. Београдски џез фестивал, под слоганом „JAZZISTANCE“.

Упркос добро познатим отежавајућим околностима које због пандемије владају у читавом свету већ месецима, Београдски џез фестивал биће одржан и ове године, уз поштовање свих важећих здравствених мера и прописа који се односе на безбедност публике и учесника. Дом омладине Београда, као организатор и главна фестивалска локација, потрудиће се да 36. издање најстаријег и међународно најпризнатијег српског џез фестивала, иако у другачијем формату него обично, протекне у знаку врхунских музичких достигнућа. У фокусу ће бити истакнута имена српске и регионалне џез сцене – било да је реч о ретроспективама уметника који су оставили значајног трага у историјату фестивала и џез музике на овим просторима, било да је реч о концертним премијерама и неким новим сарадњама. Настављамо и са промоцијом савремених трендова на европској џез сцени, коју, као једини српски представник у угледној Европској џез мрежи, са пажњом пратимо – ове године ексклузивни гости стижу нам из Аустрије, Италије, Француске и Мађарске. Традиционално, подршку и значајну пажњу поклањамо најмлађим српским џез снагама, посебним програмом који је реализован у сарадњи са Катедром за џез и популарну музику Факултета музичке уметности у Београду.

Слоган овогодишњег Београдског џез фестивала  – „Jazzistance“, означава са једне стране издржљивост и отпорност џез музике кроз историју, па и данас, у овим тешким и компликованим епидемиолошким временима, док са друге стране опомиње на једну од најчешће помињаних речи ове године: неопходну физичку дистанцу, на коју не смемо заборавити ни док будемо уживали у џезу током фестивала! 

36. Beogradski džez festival
36. Београдски џез фестивал

Улазнице су у продаји од понедељка, 7. децембра 2020. на ТицкетВисион Благајни у Дому
омладине Београда. Организатор задржава право на промену сатнице у складу са
епидемиолошким мерама које буду актуелне у периоду одржавања фестивала. Молимо публику
да на дан концерта провери тачну сатницу на  www.bjf.rs или www.domomladine.org.

Улазнице купљене за концерт Авишај Коен Трија који је био заказан за 27. април 2020. у Комбанк дворани па одложен због ванредног стања, важе за концерт 18. децембра у оквиру 36. Београдског џез фестивала. Потребно је заменити их на Благајни ДОБ до 15. децембра 2020, за улазнице са новим термином концерта.

На отварању 36. Београдског џез фестивала, 16. децембра у Великој сали Дома омладине Београда, наступа наш истакнути контрабасиста, композитор и педагог Ненад Василић који годинама живи и ради у Бечу. Већ дуго спада у водеће музичаре на европској џез сцени, а током досадашње успешне интернационалне каријере написао је више од 40 оригиналних композиција и снимио 11 албума под својим именом, наступао на бројним фестивалима и сценама угледних концертних дворана. Недавно је, као редовни прогесор именован и за шефа катедре за контрабас на „Jazz-Institut Берлин“ при Берлинском Универзитету уметности (Universität дер Künste Берлин). Василићево стваралаштво је фузија европског џеза и импровизоване музике, обојено мелодијама и ритмовима из богатог наслеђа балканског фолклора уз који је одрастао и који га инспирише. Наша публика имаће прилику да Василићеве композиције слуша у посебно припремљеним аранжманима и извођењу којем се, поред контрабаса, хармонике (Марко Живадиновић) и саксофона (Ромед Хопфгартнер), придружује и гудачки квартет, чинећи састав Ненад Василић Bass&Strings. Овај састав имао је веома запажен премијерни наступ у чувеном Porgy&Bess клубу у Бечу, док ће извођење на Београдском џез фестивалу бити прво пред домаћом публиком. 

У години иза нас обележили смо велики јубилеј – 35. издање Београдског џез фестивала, које је заокружено објављивањем импозантне монографије која обухвата читав досадашњи историјат манифестације, од 1971. до 2019. године. Ово капитално дело, чији је уредник Војислав Пантић, џез критичар и уметнички директор Београдског џез фестивала, изашло је из штампе пре свега неколико дана и промоцију ће имати у оквиру овогодишњег фестивала.  Кроз обиље архивског материјала, документације, фотографија, новинских критика, сећања, сведочења и текстова учесника, савременика и чланова тима БЏФ, представља опсежно сведочење не само о историји фестивала, већ и џез музике у Србији и бивше Југославије, али и прилог култури сећања о дометима наше музике и културе. Зато ће, у знак музичког сећања на део богатог историјата Београдског џез фестивала, Велика сала Дома омладине 21. децембра бити место окупљања неких од највећих легенди српског џеза. Наши угледни музичари саксофониста Јован Маљоковић, бубњар Лазар Тошић и пијаниста Влада Маричић, са својим бендовима биће домаћини вечери на којој ће наступити и реномирани гости, који ће нас подсетити на једну епоху у развоју српске џез сцене. 

Подсећање на дугу историју ове манифестације не би било потпуно без уметника из других џез центара некадашње Југославије.  Македонски гитариста Влатко Стефановски и хрватски пијаниста Матија Дедић, двојица великана регионалне музичке сцене, врсни инструменталисти и композитори, по први пут ће наступити у дуу. Своје таленте и богато музичко искуство ујединиће 20. децембра у Комбанк дворани пред публиком овогодишњег Београдског џез фестивала кроз ауторске композиције и понеко музичко изненађење.

36. Beogradski džez festival
36. Београдски џез фестивал

Ни ове године, у условима отежаних путовања и отказаних турнеја, београдска публика неће остати ускраћена за наступе уважених представника савремене европске џез сцене.

Посебно нам је задовољство што ће Улрих Дрекслер (Ulrich Drechsler), један од најзначајнијих савремених аустријских музичара, домаћој публици ексклузивно (концертна премијера изван Аустрије) представити програм АЗУРЕ, део великог пројекта ЛИМИНАЛ ЗОНЕ. У питању је Дрекслерово монументално ауторско дело, које окупља бројне уметнике и обједињује његова различита жанровска интересовања у музици: класику, џез, фанк, поп, филмску музику, drum’n’bass, хип-хоп, скандинавски минимализам, персијску суфи музику, британски трип-хоп, источноевропски савремени романтизам, медитеранску музику… Наизглед неспојиво, са софистицираношћу и мајсторством врхунског уметника, Дрекслер спаја у три музичка поља: „Chrome“, „Царамел“ и „Азуре“, која чине Лиминал Зоне. Београдска публика била је сведок креативног стварања овог пројекта на концерту који је Дрекслер одржао поводом обележавања Светског дана џеза 2019. у дуо постави са Петером Цирбсом легендом електронске клупске сцене у Бечу. У оквиру 36. Београдског џез фестивала чућемо АЗУРЕ у пуној постави, која доноси оригиналан спој слободоумног џеза, савремене музике и електронике: Улрих Дрекслер – саксофон и кларинети, Лорета Ху (Loretta Who) – глас, електроника, Петер Цирбс (Петер Зирбс) – електроника, дизајн звука и Рафаел Кушниг (Рапхаел Keuschnigg) – бубњеви, перкусије.

Тромбониста и композитор Филипо Вињато (Filippo Вигнато) један је од најбољих италијанских џез музичара млађе генерације. Каријеру је почео рано, развијајући се не само у домену џеза, већ и импровизоване, савремене, авангардне и world музике. За свој рад овенчан је многим признањима, међу којима је и награда "Бест New Талент" коју су му 2016. године доделили критичари чувеног магазина Мусица Jazz. Крајем 2014. основао је трио са француским пијанистом Јаником Лестром (Yannick Лестра) и мађарским бубњаром Атилом Ђарфасом (Attila Gyarfas), са којим ће се и представити у Београду. У звучном универзуму Вињатовог трија акустична и електронска димензија деликатно се преклапају и стапају кроз дијалог између лирских балада, хипнотичког грува и радикалне импровизације. Деби албум Пластиц Breath (Ауанд Рецордс, 2016) доживео је велики успех код џез публике и критике и донео је Трију низ наступа на значајним фестивалима, као и награду „The Еуропеан Young Артистс Jazz Award“ Burghausen џез фестивала у Немачкој. Почетком ове године објавили су и албум Хеиделберг - Ливе ат Enjoy Jazz, а наступ на Београдском џез фестивалу биће им први у Србији.

36. Beogradski džez festival
36. Београдски џез фестивал

У оквиру специјалног програма Београдски џез фестивал , београдска публика дочекаће и концерт једног од својих џез миљеника – израелског контрабасисте Авишаја Коена (Ависхаи Цохен). Првобитно најављен за април ове године, па отказан због почетка пандемије и увођења ванредног стања, концерт ће бити одржан 18. децембра у Комбанк дворани, а раније купљене улазнице важиће за нови термин. Коен спада међу џез звезде које је домаћа јавност упознала управо на Београдском џез фестивалу још када су још биле у успону: први пут нас је оборио с ногу на Коларцу 2007. године, када је тек кретао у глобални музички „освајачки поход“, а потом и 2016. у Великој дворани Сава Центра, када се срео са српском публиком као један од најпопуларнијих џезера 21. века. На овогодишњем фестивалу представиће нам свој нови албум Арволес и то у новој трио постави коју чине изузетни млади таленти: азербејџански пијаниста Елчин Ширинов (Elchin Схиринов) и израелска бубњарка Рони Каспи, која са свега 20 година живота има већ 14 година музичког искуства! 

Квартет Ивана Радивојевића, изузетно талентованог младог трубача и професора МШ Станковић, и састав Горица & The Гроовехеадз, који предводи Горица Шутић, једна од наших најталентованијих џез вокалисткиња најмлађе генерације,  представиће широј публици неке од најбољих младих српских џезера, на концертима 17. и 18. децембра у сали Американа Дома омладине Београда.

Позивамо публику да, уз поштовање свих мера и максималну одговорност, и ове године буде део незаборавног музичког искуства на концертима Београдског џез фестивала. У тешким временима потребнији смо једни другима више него иначе, време је за JAZZISTANCE!

Оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала је Град Београд, који је 2007. године уврстио БЏФ у манифестације од посебног значаја.

Организатор фестивала је Дом омладине Београда.