Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АНА СТАНИЋ ЗА СД: Свиђа ми се да сам акциона хероина и да се борим за женску ствар (ФОТО, ВИДЕО)

03.11.2017. 12:22
Пише:
Србија Данас/М. Ћунковић
Ana Stanić
Ана Станић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Јасно је да насиље није било мотив, и да није циљ само за себе - објашњава певачица, причајући о новом споту.

Певачица Ана Станић је, последњих месеци, поново у жижи јавности, пре свега због спота за песму "Оно што смо ми" који је привукао велику пажњу. Био је то згодан повод да са Аном попричамо на нашем штанду на Сајму медија, који је недавно организован у склопу Сајма књига у Београду. 

ЗВОНКО БОГДАН: Све оно што проживим, ја стављам у стихове (ФОТО, ВИДЕО)

Разговор смо и почели везано за поменути спот где Ану видимо у поприлично суровом издању, као хладнокрвног убицу. 

БИЉА КРСТИЋ ЗА СД: Квалитетном музиком се боримо против свега што није добро (ФОТО, ВИДЕО)

- Спот је другачији од оних који се код нас појављују, као и од свих мојих до сада. Избацила сам нежну љубавну песму која има модеран звук, али, базично је то дубоко емотивна љубавна прича. Спот се бави темом борбе за љубав, али на другачији начин, јер ја се ту борим за освету у љубави. Буквално сам незаустављива. Рушим све што ми се нађе на путу док не дођем до тог предмета моје освете. Допала ми се идеја да се у споту борим попут акционе хероине, и да прикажем жену не као жртву, већ као неког храброг, неустрашивог, непобедивог. 

Многе то подсећа на Анђелину Џоли, Уму Турман...? 

- Тако је. Ја сам одрасла на Modesty Бласе, она је била моја супер-хероина и стрип јунакиња. Увек ми је прва у глави, а наравно после тога и "Никита", "Kill Bill". Сад је ту "Атомиц Блонде" који, додуше, још нисам погледала али знам трејлер. Изгледа фантастично. Идеја о жени која је ратница и која је незаустављива одувек ми се допадала.  

Да ли је, ипак, постојао страх да ће да се разочарају они фанови који те перцепирају понајвише кроз женственост, сексепил? 

- Знала сам да ће бити реакција људи који баш неће схватити целу идеју. Чула сам коментаре неких жена којима је предивна песма, али, као, чему насиље у споту? Јасно је да насиље није било мотив, и да није циљ само за себе. Са једне стране, то је естетска категорија, жена ратница, а са друге стране, тежња управо да се, на неки начин, борим за женску ствар. 

Ana Stanić
Ана Станић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Сарађивала си овом приликом са Вукашином Марковићем, који је написао текст, уједно потписује аранжман и продукцију. Какви су ти утисци?

- Он је као музичар фантастичан. Толико има свежих, феноменалних идеја. Има потпуно невероватну, широку креативност, тако да је од самог почетка сарадње све ишло глатко. Разумели смо се на сваком плану. Он је ову песму толико надоградио и написао фантастичан текст. Волела бих да и следећу радимо заједно. 

С тим у вези, појавио се и коментар да је твоја песма "женска верзија" Ирие ФМ хита "Путеви"? 

- Има тај соунд. То је тај "ретро wave", повратак осамдесетим. Мени је то потпуно феноменално, јер сам, као неко ко је 75. годиште, била потпуно залуђена управо музиком осамдесетих. Имала сам тетку која је тад била средња школа, тако да сам већ са пет, шест, седам година, за разлику од мојих вршњака, потпуно упијала оно што су слушали старији. Нисам била на дечијим бендовима и песмицама, него сам већ тада слушала и Дуран Дуран и Мајкла Џексона и све живе. Озбиљан сам познавалац те ере. 

Ana Stanić
Ана Станић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да ли је данас теже пласирати нову музику, нове песме него раније? 

- Јако је тешко. Сви знамо да је радио најбитнији за пласман нове музике, а многе станице су ограничене фокус групама, форматирањем и желе да пуштају само проверене хитове. А како песма да постане хит ако се не врти на радију? На моју срећу, много станица је препознало квалитет песме "Оно што смо ми", чак и оне које махом пуштају страну музику. Ја се трудим да свој маркетинг базирам искључиво на ономе што је музика, квалитет. Самим тим се не појави нека информација која је мени важна, јер је неке информације друге врсте победе. Тешко је, али не одустајем. Знам да имамо нешто што вреди, па дајем и мало више времена да то заживи. Знам да ова песма може да траје и годину, две, а дај Боже да буде као неке старе, да траје и 20 година. 

Први соло албум у брит поп фазону је, сећамо се, велику пажњу изазвао, касније и други, али се убрзо проредила твоја дискографска активност, уз стилско шаренило. Да ли би и сада истим путем ишла? 

- Претпостављам да да. Мој глас и приступ свему томе повезују све, иако сам се испробавала и кокетирала са најразличитијим стиловима, али увек у области попа. Да ли би остала само у брит попу? Не бих. Ја као аутор и особа која се креативно изражава увек имам потребу да испробавам нове ствари. Било би досадно да се увек држиш нечег што је опробано, и да си стално у неким оквирима. Сада, међутим, око нове песме коју припремам, вуче ме да треба да има гитарски звук. Није искључено да ћу ући у тај неки нови циклус и вратити се звуку са првог албума. Опет - не тотално. Мораће да има контакт са модерним. 

Има ли албума на видику? 

- Не, али, са друге стране, намеравам да издајем синглове. Нећу правити веће паузе између њих. План је да у наредних годину дана избацим три сингла. 

Колико волиш и стижеш да читаш? 

- Волим, али не стижем. Свесна сам да сам постала жртва нових медија, дигитализације и телефона у руци. Ухватим себе да чак и кад имам фантастичан часопис поред себе - ја сам ипак на Инстаграму и на телефону, на сајтовима... Не знам како да то изнивелишем. Постоје две књиге које сам почела да читам и никако да завршим. Нисам брз, али сам врло темељан читач. Волим да читам квалитетну литературу, не да губим време на лаком штиву. Кад већ одвојим време за читање, то су или класици, или проверени писци. 

Ana Stanić
Ана Станић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Помињала си малопре да никад ниси скретала, као певачица бар, у фолк или сличне воде. До које границе сежу компромиси које би правила у музици? 

- Ја сам већ урадила песму за неког ко је у области фолк музике, за Дару Бубамару "Ово неће изаћи на добро", мада, кад би се отпевала другачије, не би морала да буде фолк. То је била пука случајност, пре 12 година. Можда бих направила за колегу или колегиницу песму која није у мом стилу и коју ја не бих певала, али би била у стању да се, као аутор, ставим у функцију неког другог. То не бих ни звала "компромис" - то је једна занатска ствар коју бих, као професионалац, могла да урадим. Кад је у питању мој лик и дело, ту не бих правила компромисе. 

Шта волиш данас да слушаш од домаће сцене? 

- Волим да слушам нову, модерну музику која је тренутно актуелна. Не знам кога бих издвојила, изненадио си ме овим питањем. Најчешће слушам разне компилације и не запамтим имена. 

Да ли ти је тешко да заштитиш приватан живот од јавности? Изјавила си да и тебе понекад заинтересује, као читаоца неког магазина, да мало "завириш" какав је брак некоме, рецимо...

- Јесте, али треба да се направи права мера. Ако у старту нисам рекла изричито "не" о мужу и о детету, колико год да ја у неким интервјуима сведем то на минимум, буде стављен тај наслов. Просечном читаоцу делује да смо се новинар и ја нашли да причамо о томе, што апсолутно није случај. Превише је медија који управо томе дају акценат. Мени је жао што је тако, али балансирам колико могу између потребе да будем професионалац и имам лепу сарадњу са новинарима, и жеље да не направим од себе неког ко иде около и прича о браку. То ми није циљ, нити волим кад видим да неко од колега тако нешто ради. 

Јесу ли те некад звали да уђеш у неки ријалити? 

- Само за ова музичка такмичења која не бих назвала ријалитијима. Нисам до сада направила ни са ким никакав договор. 

А шта мислиш о колегама које су добиле, и прихватиле позив за ријалити? 

- Није моје да оцењујем шта је неко требало да уради. Свако је у својој кожи, и зна шта мора и не мора. Увек сам за то да мораш некако да се чуваш, и да се мисли на неки ниво. Ако си градио каријеру на одређен начин, глупо је да то све бациш низ воду уласком у ријалити. Са друге стране, ти не знаш шта се дешава неком човеку, и каква га је мука на то натерала. Има и тога, тако да је ужасно тешко такве ствари коментарисати. 

Шта се дешава са тобом као продуцентом? 

- Има активности, али то је иза камере. Укључена сам у два велика продукцијска пројекта која су у зачетку.