Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БЕСКОМПРОМИСНИ КАДРОВИ: Слободна Зона открива прве наслове овогодишњег програма! (ФОТО + ВИДЕО)

11.10.2017. 16:04

Право место за љубитеље ангажованог и документарног филма!

Филмски фестивал Слободна Зона који се одржава по 13. пут од 1. до 6. новембра у Београду, Нишу и Новом Саду, представља ангажоване игране и документарне филмове који су одушевили публику и жирије фестивала широм света. У жељи да што више филмова нађе пут до гледалаца и селекторски тим Слободне Зоне богатији је за двоје младих и талентованих аутора. Монтажерка Јелена Максимовић и редитељ Иван Бакрач као селектори регионалног програма направили су заиста сјајан одабир филмова из земаља бивше Југославије и региона. Захваљујући томе, публика у Новом Саду и Нишу ће ове године имати прилику да види већи број филмова него што је то био случај до сада.

"Мушкарци не плачу" редитеља Алена Дрљевића из Босне и Херцеговине говори о борби бивших бораца југословенских ратова са посттрауматским синдромом и представља јединствен осврт на последице распада Југославије. Филм је настао по мотивима стварних догађаја и сећањима ратних ветерана, али и редитеља и глумаца који су и сами преживели рат у бившој Југославији. Резултат је редитељски изванредан филм у коме бриљирају неки од највећих глумаца из региона. Филм “Мушкарци не плачу” премијерно је приказан на фестивалу у Карловим Варима на коме је одушевио и расплакао публику, освојио награду Цине Еуропа и Специјалну награду жирија. У образложењу жирија између осталог стоји: „Филм је релевантан за будућност Европе као заједнице и суптилан је коментар на негативне аспекте мушкости“.

Muškarci ne plaču
Мушкарци не плачу / Извор: Фото: Промо

У међународној селекцији на овогодишњој Слободној Зони уз документарни мјузикл "Дан ослобођења" који отвара фестивал, публику у сва три града очекује још један сјајан музички документарац – филм "Чавела" у режији Катрин Гунд и Дареше Кјуи. Овај раскошни портрет једне од највећих икона мексичке традиционалне музике уједно је и филмско сведочанство о снази воље и жудњи за животом. Чавела Варгас била је прва певачица која је обукла панталоне и пончо на сцени и певала песме ранчероса до тада резервисане само за мушкарце. Била је љубавница Фриде Кало, инспирација Педру Алмодовару и њена музика може се чути у многим његовим филмовима. Бунтовница божанског гласа и највећа мексичка звезда свих времена, коју су подједнако волели и мушкарци и жене. Тешко да би у један живот могло стати више страсти, бола и радости. Катрин Гунд и Дареша Кјуи у овом изванредном документарцу користе Чавелине песме да испричају њен живот - чак и ако никада нисте чули за њу, у њима ћете се препознати. Поздрављен овацијама публике на Берлиналу, овај омаж једној изузетној жени неће вас оставити равнодушним.

Čavela
Чавела / Извор: Фото: Промо

Још један филм у коме доминира сјајна музика је и "Газа Сурф Клуб" Филипа Гнадта и Микија Јамина. Сниман у сенци ратних сукоба између израелске војске и Хамаса, овај филм говори о младим људима који спас од опсаде, рата и верског фанатизма проналазе у сурфовању. Како живети одсечен од спољашњег света, у стању константне ратне опасности, годинама, деценијама? Има ли на овом малом комаду земље и мора још наде? „Ако има, покажите ми где је, ја је не видим“, каже један од јунака филма "Газа Сурф Клуб". Када оружје утихне и ситуација се смири, између полусрушених зграда и преврнутих аутомобила пут води до плаже у потрази за оним правим, савршеним таласом. Један од двојице редитеља, Филип Гнадт, биће гост фестивала Слободна Зона и после пројекције филма публика ће имати прилике да разговара са њим о сценама сурфовања и сјајној музици, ситуацији у Гази и тешкоћама током снимања као и судбинама главних јунака и јунакиња овог узбудљивог филма.

Gaza Surf Klub
Газа Сурф Клуб / Извор: Фото: Промо

"Божански поредак" редитељке Петре Бјондине Фолпе је швајцарски кандидат за Оскара 2018 и духовита прича о Нори, младој супрузи, мајци и домаћици из једног села у швајцарским Алпима која се почетком седамдесетих бори за право гласа за жене – најпре у својој кући, а затим и у широј заједници. До 1971. године жене у Швајцарској нису имале право гласа, а све до 1988. могле су да раде само уколико би им мужеви то писмено дозволили, јер „такав је закон“. Када се и њен муж позове на овај закон и забрани јој да се врати на посао, Нора осећа да мора нешто да промени. Уз помоћ пријатељица покушава да се одупре поретку који влада од памтивека, што већина мушких становника схвата као претњу. Редитељка нам уз помоћ сјајног глумачког ансамбла показује колико је малих корака потребно на путу од самоспознаје до промена у друштву. Тај пут је дуг и трновит, али понекад и урнебесно духовит и инспиративан.

Božanski poredak
Божански поредак / Извор: Фото: Промо

Који од филмова на овогодишњој Слободној Зони ће освојити неку од 4 награде које додељују 2 стручна и један омладински жири, знаће се 6. новембра. Публика ће, као и сваке године гласати за своје фаворите и поред награде публике одлучиваће својим гласовима и који филмови ће на пролеће 2018. кренути на Турнеју по Србији.

Пронађите и ви своје фаворите у овогодишњој селекцији која обухвата преко 40 филмова.

13. Издање Слободне Зоне подржали су Министарство кутуре и информисања Републике Србије, Реконструкција Женски фонд, Француски институт, Секретаријат за културу града Београда, Канадска амбасада и Амбасада Краљевине Норвешке у Београду.

Карте за филм "Дан ослобођења" који ће свечано отворити овогодишњу Слободну Зону увелико су у продаји на благајнама Евентима, Сава Центра и Културног центра Нови Сад. Карте за остале филмске пројекције биће у продаји од 23. октобра на благајнама биоскопа у којима ће се филмови приказивати.