Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОРА ЧОРБА ЗА СД: У топ форми сам, Словенија чини чуда! (ФОТО, ВИДЕО)

12.11.2017. 12:41
Пише:
Србија Данас/М. Ћунковић
bora-djordjevic
бора-ђорђевиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Са фронтменом "Рибље чорбе" причали смо на проби, уочи акустичних концерата "Чорба се чује и без струје".

Рибља чорба је пре три године приредила Београђанима два незаборавна акустична спектакла под називом "Чорба се чује и без струје" у Сава центру, а нова tri unplugged концерта на истом месту следе, на радост фанова, 15, 20. и 27. новембра. 

ПРЕМИЈЕРА: Стигао МР ПЕРФЕЦТ! Послушајте нову песму Рибље чорбе и научите је до Сава центра! (ВИДЕО)

Бора, Миша, Вицко, Џинџер, Ниџа, Јоца Змај, појачани, као и прошли пут, Миљком ("Човек вук"), пратећим вокалима и гудачким оркестром "Метаморпхосис", ових дана спроводе последње припреме за концерте који се, и по звуку, и по репертоару, значајно разликују од уобичајених, "електричних". Погледајте галерију са пробе: 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Обожаваоце, такође, може да радује то што концерти, кад је избор песама у питању, неће бити идентични онима из 2014. О свему детаљније, наравно, прича Бора Ђорђевић, кога смо успели, некако, на који минут да "одвојимо" од бенда током "симулације" концерта на проби. 

ГИЛЕ (ОРГАЗАМ): Будизам за мене није религија, не бавим се Богом већ психологијом (ФОТО, ВИДЕО)

Први концерт је заказан још пре неколико месеци, а недавно, кад је распродат, додали сте и други термин? 

- Нисам очекивао да ће овако брзо бити распродат. И други је већ готов скоро. Можда буде и трећи, али, у том случају, биће хуманитарни. (У међувремену, и званично је заказан трећ термин, 27. новембра). 

Прошли пут, пред Сава центар, било је здравствених проблема. Сад си боље? 

- Имао сам дискус хернију, једва сам ходао. Масирао ме човек пре концерта. Сад сам у топ форми, Словенија чини чуда. Чист ваздух, моја покварена плућа раде. 

Сада припремате много више песама са гудачима него прошли пут? 

- Никола је био вредан, направио је аранжмане, и то даје посебну димензију. Не мањка ентузијазма и љубави према музици. Види се да сви уживамо и док пробамо, а како ће тек бити на концерту - можеш да замислиш. 

"Загудеће", овога пута, како чујемо, и "Волим, волим жене", "Амстердам", а биће и једно велико изненађење које то, заправо, више и није, јер је Бора решио да га открије. 

- Гостоваће нам Азра Козличић, певамо "Дај, не питај". 

БАЈАГА СА ИНСТРУКТОРИМА У СТУДИЈУ: На новом албуму јурим само емоцију

Подсетимо, Азра је учествовала у популарној емисији "Никад није касно", кад је славни рокер био у жирију. Тада је са Бором по први пут запевала легендарну Викторијину баладу за коју је он написао текст, и то бриљантно извођење измамило је сјајне реакције: 

Биће и "анонимних" гостију у Сава центру... 

- Да. Победник конкурса "Радија С" ће гостовати на првом концерту. Миша и ја смо изабрали, али нећу да одајем ко је у питању. Импонује нам што је била велика конкуренција. Стизало је по 40 снимака дневно, невероватно. На другом концерту, двадесетог, биће другопласирани и трећепласирани са конкурса. 

Још увек су свежа сећања на та прва два, феноменална акустична концерта? 

- На првом сам имао невиђену трему и грешио сам у текстовима, од прве песме. Сад мислим да сам сигурнији у себе. Онда смо први пут то радили. Кад је unplugged, ти немаш право на грешку, то се чује. Кад свирамо рокерски, некако, може да се забашури, али овде мора све да буде тачно, прецизно. Сваки тон мора да изађе. 

Причам пре неколико дана са Биљом Крстић. Говорећи о прошлогодишњем концерту са Бистриком у Сава центру, и набрајајући ко је био од гостију, дословце је навела: "Много сам срећна што сам успела да доведем и Марту Шебешћен из Мађарске, и Јанку Рупкину из Бугарске, и Бору Чорбу ИЗ ЉУБЉАНЕ". 

- (урнебесан смех) Пази, имам боравак тамо. 

Јеси пријављен сад у Словенији, регуларно? 

- Да, пријавио сам се. Тамо живим, али живим и овде. 

Какав ти је осећај сада, кад дођеш у Београд? 

- Ууу, увек ми је пуно срце. 

Bora Đorđević
Бора Ђорђевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Каква је ситуација са словеначким медијима, је л' те "опседају"?

- Интересују се доста. У Словенији нема жуте штампе, али ту и тамо се нађу неки злонамерни, па им не дам интервју, или не одговарам на питања која нису везана за музику. 

Јеси научио словеначки? 

- Супруга ме послала да купим неке ствари у самопослузи. Питам љубазну благајницу где је ово, где је оно, а жена иза ми каже, "Кад си у Словенији, причаш словеначки". Ја јој кажем "Госпођо, ако говорите полако, све вас разумем". Стигао сам до слова ч - чмрљ, чебела, чебула, чесен, чефур. Касирка падне у несвест. Знаш шта то значи? Бумбар, пчела, бели лук, црни лук, дошљак (смех). 

Да се не заломи и на новом албуму неки стих на словеначком? 

- (смех) Неће, неће. 

Шта си радио у Лапонији недавно? Видимо да си донео живописну капу са пута... 

- Ишао сам да видим Деда Мраза (смех). Срео сам га и разговарао са њим. Позвао сам га на концерте, али, каже, не може да стигне, има посла (смех). Заиста сам видео Деда Мраза, а ви, ако хоћете, верујте. Место се зове Рованијеми, у Финској. У поларном кругу је. Био сам још северније, на тромеђи Норвешке, Русије и Финске. Да видимо поларну светлост, то је нешто невероватно. Возили су нас ирваси. Нисам хтео хаскији да нас возе, као што су неке новине објавиле. Нисам желео да мучим животиње. Кинески туристи су се возили тако. Хаскији, то је невероватно, једва чекају да повуку та кола. Остали хаскији, било их је 93 на фарми, лају, вичу "Позови мене, упрегни мене", али, не вреди. Који су одабрани, они вуку кола. Она крену, сви остали хаскији лају, и кад кола зађу за кривину, остали почну да завијају као вукови. Тугују што они нису одабрани. После три минута завијања настаје мук. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Јеси гледао можда неки од оних чувених финских "кладионичарских" фудбалских "клубова-скраћеница" - Ропс, вопс, топс...? (смех)

- Хаха... Рованијеми, где је Деда Мразово село, одатле је РОПС. То су мала места. Села Лапоније имају свега 170.000 становника. 

Идеш ли у Словенији у кладионицу? 

- Врло мало. Има их, али их држава држи. Мањи је избор. 

Падају ли ти путовања тешко? Ем што доста свирате ем што живиш у другој држави... Ево и сад си дошао на пробу директно из Љубљане...

- Шта да радим, такав ми посао. Стигао сам спреман, то је важно. 

Неколико одличних дуетских песама си снимио у последње време. Издвојио се "Снег", балада са првог албума крагујевачког хард рок бенда "Епилог". 

- Одлична песма. Урош (Драган Урошевић Урош, прим М.Ћ) јако је добар аутор. Изузетна балада. Добар је и текст и мелодија. Задовољство ми је да помогнем људима. Сад је најновија "Тамна страна медаље" са Павлом Дејанићем. Направили смо сјајан, вискобуџентни спот. Одаћу ти једну тајну, а то ни Павле не зна. Звао ме је Егон Савин, ради се представа која се зове "Деведесете". Он је радио адаптацију и режираће представу у Народном позоришту. Чуће се у њој "Тамна страна медаље" за коју сам писао текст. Ићи ће песма у тој представи зато што је реч о величању погрешних вредности. 

Pavle Dejanić, Bora Đorđević
Павле Дејанић, Бора Ђорђевић / Извор: Фото: Промо

Рибља чорба полако спрема и 20. студијски албум који ће се звати "Да тебе није", по синглу који је сјајно прошао ове године. Песма ће се наћи и на акустичној сет листи, а ево како је звучала на проби: