Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Боже, била је прелепа, алкохоличарка, шизофреничарка, хапсили је, и умрла у 50. години! (ВИДЕО)

08.07.2017. 13:36
Пише:
Србија Данас
Veronika Lejk
Вероника Лејк / Извор: Фото: Youtube printscreen/yepheth

Трагична судбина глумице.

Каријера Веронике Лејк (14. новембар 1922 - 7. јул 1973) је доказ да је могуће постати легенда за сва времена, иако она није оставила превелики траг у филмској индустрији. Бавила се глумом неколико година, а постала је једна од најпознатијих и најлепших холивудских глумица свог времена. 

Погледајте ОВДЕ како данас изгледа лепа Даница из "Лајања на звезде". 

Њена филмска каријера брзо се завршила јер јепатила од менталних болести и алкохолизма и била је потрешена породичним трагедијама. Рођена је у радничкој породици под именом Констанс Франсис Мари Окелман 14. новембра 1922. године. Њен отац је умро у несрећи када је имала само 10 година, а она је након тога постала проблематична и ускоро јој је дијагностикована шизофренија.

Мајка се преудала, па је Вероника добила очухово презиме. Иако су се много селили, ипак су успели да се сместе на Флориди на којој је, тада као тинејџерка, почела да се бави моделингом и да побеђује на такмичењима лепоте.

Због Вероникиног успеха у манекенским водама породица је одлучила да се пресели на Беверли Хилс где је уписала школу глуме. Убрзо се појавила на филмском платну, а након неколико улога у њу се заљубио сценограф Џон Детли. Исте године пар се венчао и добио ћерку Илејн.

Њену фризуру је влада хтела да забрани

У то време још није узела уметничко име, али након улоге у "И Wanted Wings" њена каријера кренула је узлазном путањом. Потписала је уговор с Парамаунтом, а сугерисали су јој да узме име Вероника због своје изузетне лепоте, а презиме Лејк јер су њене очи биле плаве попут језера.

Појавила се у "Sullivan’s Травелс", а након тога њено име је одјекнуло Холивудом. Постала је синоним за лепоту и постала секс симбол тог времена. Ангажмани су се само низали, па је заиграла у неколико тада популарних филмова у којима је тумачила лик фаталних жена и позната као једна од првих "пин уп" девојака.

Њена фризура постала је планетарно популарна. Тај стил ископирале су жене широм света, а то чине још и данас. Припаднице лепшег пола толико су "полуделе" за такозваном "пеек-а-боо банг" фризуром која је прекривала једно око да је америчка влада планирала да се забрани јер се бојала да ће се радницама коса заплести у машине.

Када се чинило да ништа не може да је заустави, Вероника је доживела још једну трауму. Наиме, када је била трудна, пала је на сету и изгубила дете. Скрхана глумица и њен супруг трагедију нису могли да поднесу, а та ситуација довела их је до развода. Осим тога, филм у којем је тумачила нацистичку шпијунку је у међувремену добио лоше критике, а њена каријера почела је да се руши.

Због алкохола су је и ухапсили 

Почела је да добија мање улоге или пак да глуми у лошим филмовима. Заиграла је у неколико ноар кримића, а приче које су кружиле о њој биле су судбоносне за њену каријеру. Наиме, Вероника је добила репутацију глумице с којом је тешко радити, а због целе ситуације је почела пуно да пије. Њен партнер из филма "Sullivan’s Travells" изјавио је да су је у њеним круговима назвали "кучком" и да је она заслужила тај назив. Удала се за редатиља Андреа Де Тота, али ни он није успео да јој помогне.

У браку с Тотом добила је сина Андреа Мајкла и ћерку Дајану, али ни деца нису успела да је усреће. Њена каријера била је мртва, а проблем с алкохолизмом све гори. Супруг је био приморан да потражи медицинску помоћ за њу, па је избачена из Парамаунта. И тај брак је пропао, а она је прогласила банкрот.

У међувремену се удала за песника Џозефа Мекартија. Објаснила је да јој је досадило да буде секс симбол и да би волела да глуми у позоришту. Тада је чак заиграла у мјузиклу с Лајзом Минели, па се чинило као да се ствари враћају на место. Али Вероника је сломила зглоб и била приморана да се заувек опростити с глумачком каријером. Брак је пропао након четири године, а несрећна Вероника је утеху опет проналазила у алкохолу. Толико је заглибила да су је због пијанства и нереда чак ухапсили.

На комеморацију дошао је само њен син

Вероника је одлучила да нестане из јавног живота, али у шездесетим годинама је један репортер успео да је пронађе. Наиме, он ју је приметио када је радила у јефтином њујоршком хотелу као конобарица. Вратила се на сцену и неколико пута се појавила на телевизији. Објавила је аутобиографију "Вероника" у којој је описала своју борбу с алкохолом и менталним проблемима. Тамо је објаснила да себе никада није доживљавала као секс симбол, већ је себи дала назив "секс зомби".

Сматрала је да ће тако повратити славу, али то је једино резултирало улогом у нискобуџетном хорор филму. Преселила се у Енглеску где је хтела да започне нови живот, па се удала по четврти пут. Брак је потрајао две године, а Вероника је одлучила да се врати у Америку. Њено физичко здравље се погоршало, а патила је и од параноје.

Исте године завршила је у болници због болова у стомаку. Њено стање није се побољшавало – боловала је од хепатитиса и бубрези су јој отказивали. Преминула је 7. јула 1973. године када је имала 50 година. Њен пепео просут је по обали, а на комеморацију су дошли само њен син Мајкл и неколико странаца.