Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧИТАЈ ДА БИ ЖИВЕО" Данас се обележава Светски дан књиге

23.04.2024. 11:12
Пише:
Србија Данас
Knjiga
Књига / Извор: Shutterstock

Празник писане речи и свих љубитеља читања.

Данас се у целом свету прославља Светски дан књиге. Ову одлуку је донео Унеско 1995. године и од тада је сваки 23. април посвећен књизи и ауторским правима.

Идеја да се одабере један дан у години у ком ће се на глобалном нивоу славити књига, потекла је од шпанског писца Винсента Клавела Андреса. Наиме, он је предложио да се Светски дан књиге обележава на дан рођења Мигела де Сервантеса, 7. октобра.

Међутим Унеско је одлучио да прогласи Светски дан књиге на дан Сервантесове смрти - 23. април, а на овај дан 1616. године умро и велики писац Вилијам Шекспир.

Девојке момцима поклањају књиге
Овај датум, којим славимо књигу, прихватило је 80 нација широм света у циљу промовисања књиге и читања, подстицања читања у свим слојевима друштва, а првенствено у млађим генерацијама.

У Шпанији се овај празник обележава још од 1923. године у част Сервантеса, а у оквиру прославе дана Светог Ђорђа. Куриозитет овог празника, још из средњег века, је да младићи девојкама поклањају цвеће, а девојке момцима књиге.

Književnica
Књижевница / Извор: Shutterstock

Читање је лековито
Проглашењем Светског дана књиге намера Унеска је да се на читање подстакну људи из свих слојеве друштва, а нарочито млади  уз помоћ издавача, библиотека, књижара, професора и свих оних који се баве културом и књигом. Такође и да посети све људе широм света на снагу писане речи, и на све добробити које нам читање доноси.

Књига нам помаже да се лако повежемо са другим љубитељима књига и читања и разменимо своја искуства. Читање бистри наше мисли и чини нас бољима, често је лековито и утешно, снажи, подстиче и оплемењује.

Читање ослобађа од стреса, тврде научници. Чин читања и усредсређивање на писану реч ослобађа ум и умањује напетост. Књиге скрећу мисли са актуелних проблема и помажу у опуштању притисака насталих дневним обавезама. Читање, поготово литературе о самопомоћи, може спречити депресивне мисли.

Biblioteka
Библиотека / Извор: Shutterstock

Стразбур светска престоница књиге
Светски дан књиге се обележава у преко 100 земаља света, а од 2000. године сваке године се бира град који ће носити титулу Светска престоница књиге, прошле године био је то Акра, главни град Гане, а ове године то је Стразбур као први француски град са том титулом.

У последње две деценије Светске престонице књиге биле су Мадрид (2001), Александрија (2002), Њу Делхи (2003), Антверпен (2004), Монтреал (2005), Турин (2006), Богота (2007), Амстердам (2008), Бејрут (2009), Љубљана (2010), Буенос Ајрес (2011), Јереван (2012), Бангкок (2013), Порт Харкорт (2014), Инчон (2015), Вроцлав (2016), афрички град Конакри (2017) Атина (2018) и Шарџа (2019). Како би подржао што већу разноликост међу језицима, Унеско од 2022. године подржава и објављивање књига на домородачким језицима.

Рецепт за идеалан живот
- Не знам ниједан проблем који сат времена читања није ублажио - сматрао је чувени филозоф Монтескје. Стара кинеска пословица каже:

"Три дана немој читати књиге и твоје ће речи изгубити лепоту."

Чувени писац Марк Твен тврди да рецепт за идеалан живот не може да се замисли без књиге.

"Добри пријатељи, добре књиге и чиста савест: то је идеалан живот", писао је Твен.

Данас се књиге могу читати и у штампаном издању, на интернету али и слушати  аудио верзији.

žena
жена / Извор: Shutterstock

Да ли ће интернет угрозити штампане књиге?
Истраживање непрофитне организације Two Сидес из 2019. показало је да 69 одсто њихових испитаника радије чита штампане књиге. 61 одсто њих преферира штампане часописе, а 54 одсто радије чита новине.

С друге стране, 28 одсто њихових испитаника верује да пати од „дигиталног преоптерећења”.
Шарлот Марија Базил, маркетинг менаџер производа у компанији Canon УК & Иреланд, је изјавила за светске медије да се до пре неколико година мислило да ће штампане књиге у потпуности бити замењене електронским и аудио књигама. Данас је, међутим, јасно да љубав према штампаним књигама и даље постоји.

- У дигитално засићеном свету, корисници све више доживљавају дигитални замор. Сам обим дигиталних комуникација доводи до тога да се многи искључе и активно траже начине да смање унос онлајн садржаја. У ствари, све је више доказа који сугеришу да млађи читаоци фаворизују традицију у односу на технологију када је у питању читање.

Традиционално, производња књига значила је високе текуће трошкове. Данас, издавачи књига желе да сведу ове трошкове на минимум, уз одржавање брзих рокова испоруке. Штавише, све је већи притисак на издаваче да диверсификују своју понуду и испоруче више материјала за штампање по наруџбини - сматра Шарлот Марија Базил.

haker, internet, nasilje
хакер, интернет, насиље / Извор: Shutterstock

Светски дан књиге у Београду
Традиционално, поводом Светског дана књиге, Библиотека града Београда у Позајмном одељењу организује данас  од 12 до 13 часова, акцију „Сви смо у библиотеци” у оквиру које ће познате личности радити као библиотекари.

У акцији ове године учествују глумци Јован Јовановић, Бранка Пујић, Исидора Симијоновић, Александра Јанковић, Јадран Малкович, Миона Марковић, писци Весна Капор, Миомир Петровић, редитељка Јелена Бајић, новинари Марија Миљевић и Владимир Петровић.

Из Библиотеке града Београда подсећају да је актуелан велики пролећни попуст од 50 одсто на све индивидуалне чланарине.