Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Расправа о кичу и шунду из 1968. поново у жижи: Сви који тврде да је некад било боље, снимак ГЛЕДАЈУ У НЕВЕРИЦИ

28.01.2024. 22:44
Пише:
Србија Данас/Маја Ђорђевић
Sweet movie
Sweet мовие / Извор: ФОТО: Youtube printscreen/cela s'appelle ле цинéма

Недеља за нама посвећена је једном од наших највећих редитеља. Душан Макавејев је био визионар који је оставио неизбрисив траг у светској кинематографији. Својим провокативним и иновативним приступом неустрашиво се ухватио у коштац са табу темама и политичким критикама. Његова естетика, комбинујући хумор, надреализам и политичке коментаре, наставља да инспирише и утиче на филмске ствараоце до данас. Макавејевљево наслеђе остаје сведочанство о моћи филма као медија за друштвена и уметничка истраживања.

Душан Макавејев је био српски филмски редитељ и пионир југословенског покрета Црног таласа. Познат по свом контроверзном и иновативном приступу стварању филмова, Макавејев је довео у питање друштвене норме и истраживао табу теме.

Његове филмове карактерише јединствен спој хумора, надреализма и политичког коментара, што га чини истакнутом фигуром у европској кинематографији, чији ставови се и данас дискутују.

"Ако он каже да сам му ЉУБАВНИЦА, ја ћу потврдити" Ева Рас проговорила о случају са познатим редитељем - Осећам се кривоEva Ras

"Ако он каже да сам му ЉУБАВНИЦА, ја ћу потврдити" Ева Рас проговорила о случају са познатим редитељем - Осећам се криво

Знате ли да је ОВА ФРЕСКА настала за време живота Светог Саве: Овако је први српски архиепископ заиста изгледаоSveti Sava

Знате ли да је ОВА ФРЕСКА настала за време живота Светог Саве: Овако је први српски архиепископ заиста изгледао

Тагор посетио Београд, Андрићево писмо открива непријатељски став, а погледајте какве речи му је посветио Николај ВелимировићNikolaj, Tagor, Ivo

Тагор посетио Београд, Андрићево писмо открива непријатељски став, а погледајте какве речи му је посветио Николај Велимировић

Dušan Makavejev, Rambo Amadeus
Душан Макавејев, Рамбо Амадеус / Извор: ФОТО: Youtube printscreen/Petar Протиц

Рани живот и каријера

Душан Макавејев је рођен 13. октобра 1932. године у Београду, Југославија (данас Србија). Након студија психологије на Универзитету у Београду, наставио је каријеру филмског стваралаштва. Макавејев је у почетку радио као филмски критичар пре него што је прешао у режију.

Црни талас

Макавејев се појавио као истакнута личност у југословенском покрету Црни талас током 1960-их. Овај авангардни филмски покрет имао је за циљ да оспори конвенције социјалистичког реализма који су преовладавали у то време. Макавејев је, заједно са другим познатим филмским ствараоцима попут Александра Петровића и Желимира Жилника, померао границе филмског стваралаштва истражујући егзистенцијалне теме, с*ксуално ослобођење и политичку критику.

Eva Ras
Ева Рас / Извор: ФОТО: Youtube printscreen/RTS Културно-уметнички програм - Званични канал

Макавејевљева естетика

Естетика Макавејева може се описати као еклектична и субверзивна. Комбиновао је различите кинематографске технике, укључујући снимке у документарном стилу, пронађене снимке и надреалистичке елементе, како би створио јединствен визуелни језик. Његови филмови су често садржавали фрагментиране наративе, нелинеарно приповедање и мешавину стварности и фантазије.

Политички коментар и провокација

Једна од сталних тема Макавејевих филмова била је његова критика политичких идеологија и система. Он се неустрашиво супротстављао опресивној природи комунизма и доводио у питање морално ткиво југословенског друштва. Провокативним и сатиричним наративима Макавејев је изазвао и власти и публику да преиспитају своја уверења и вредности.

Eva Ras
Ева Рас / Извор: ФОТО: Youtube printscreen/francZd

Расправа о кичу и шунду, између Раше Попова и Душана Макавејева из 1968. године постала је хит на друштвеним мрежама, након што се на мрежама појавио исечак из емисије која је пре више од пет деценија емитована на радио телевизији Београд. Разлог поприлично једноставан - исти разговор се и данас, 2024. године води.

Љубав према шунду

-Значи, оно што сам ја на почетку поставио питање је која је дефиниција оног најдрастичнијег шунда? То би било отприлике да је драстични шунд наступа онда када људи који га користе имају пасиван однос према њему. Да ли би то био одговор - упитао је Попов саговорника.

-Па то је једна од претпоставки тог односа је да постоји потпуна пасивност - одговорио је кратко Макавејев, а након тога Попов је поставио питање након кога је Макавејев дао одговор који и данас, након 56 година звучи тачно.

Dušan Makavejev
Душан Макавејев / Извор: ФОТО: X Printscreen/Lodger Limansky

-Значи да је шунд више у ствари у читаоцима, у гледаоцима него у самом продукту - питао је водитељ.

-Па јесте, он може да чита Ану Карењину и да му буде жао што се жена убила или да прати неку најозбиљнију ствар али њега интересује да ли ће се кнез Мишкин оженити. Прима томе то нису, постоји могућност да се на један шунд начин доживљавају и сасвим озбиљна дела. Питање је како извући човека из тог некритичког става - рекао је Макавејев.

Целу дебату погледајте у линку испод.

Србија Данас/Маја Ђорђевић