Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЧИКАГА: Безакоње у школи за српску децу - хоће да их ПОКАТОЛИЧЕ, девојчица ИЗБАЧЕНА после протеста родитеља!

17.02.2019. 12:28
Пише:
Србија Данас
Akademija Sveti Sava u Čikagu
Академија Свети Сава у Чикагу / Извор: Фото: Приватна Архива

Потресени родитељ је одлучио да проговори.

Српски житељи Чикага који своју децу школују у тамошњој Академији Свети Сава (Ст. Сава Academy) ових дана доживљавају велике непријатности, које су почеле доласком нове директорке на чело те установе. 

Милан Брашанац, који са својом супругом и ћерком живи у Чикагу годинама, каже да су несугласице почеле због тога што је, како каже, директорка одлучила да по сваку цену "американизује" српску децу у овој, иначе приватној институцији. Због тога је девојчица, ни крива ни дужна, на крају избачена из школе. 

- Она је одличан ђак, ишла је у први разред, али је с обзиром на то да је веома талентована математику слушала са другим разредом и била међу најбољим ђацима, иако је годину дана млађа. Како је то приватна школа одвајали смо значајна средства - почиње своју причу за Србију Данас Милан Брашанац. 

Он наглашава да су ћерку уписали у ту школу управо да би избегли американизацију и како би је заштитили од католичких и других утицаја, а баш су то доживели, и то у институцији која се рекламира као заштитник православља, културе и српског језика. 

- Неколико дана пред почетак нове школске године у школу је дошла нова директорка, жена српског порекла, али у њој тешко да има било шта српско. Зове се Мишел Јанакос ( Michelle Jannakos - удата је за грчког свештеника). Један од услова на конкурсу за директора школе је био да та особа мора да прича и српски и енглески језик, међутим нова директорка помало разуме српски, а готово га и не прича - каже Брашанац. 

Pismo
Писмо / Извор: Фото: Приватна Архива

Од како је она дошла, каже наш саговорник, почела је и американизација деце. Директорка је увела заклињање америчкој застави, што до тада није био обичај, а деца у нижим разредима су почела да седе на поду, за божићну прославу певали су незваничну католичку песму "Тиха ноћ" ("Силент night"), а последња ствар била је и обележавање Светог Валентина. 

- Моја супруга и ја смо се бунили против таквих ствари, јер смо желели да заштитимо како наше тако и другу српску децу (као и руску децу која имају једно одељење) од тих ствари.  Издејствовали смо да наше дете долази касније у школу како би избегло заклињање застави. Иначе, заклињање америчкој застави је опционо за приватне школе у САД. Дакле школа није обавезна да то уведе. Чак и у јавним школама можете да тражите изузеће - објашњава Брашанац. 

Писмо директорке: "Потражите одмах другу школу!"

Породица Милана Брашанца је путем мејла обавештена да његова ћерка више неће похађати Академију "Свети Сава". У писму, које потписује директорка школе, Мишел Јанакос, пише да се Брашанац огрешио о политику школе, као и да песме које су биле предмет расправе у духу мира и слављења рођења Исуса Христа, као и да се дан Светог Валентина слави секуларно у САД-у, мимо верског контекста.  

У закључку, директорка поручује да породица Брашанац што пре потражи друге опције за школовање њиховог детета. 

Његова ћерка је учествовала у представи у којој се певала једна католичка божићна песма, па су по завршетку наступа (нису били обеваштени о репертоару) демонтстративно напустили представу. 

Касније, у разговору са директорком, Брашанац је покушао да јој укаже на проблеме који се дешавају у школи, али није наошао на разумевање. Објаснила им је да нема ништа лоше у седењу на поду, да је изговарање заклетве америчкој застави саасвим у реду, а да је псему "Тиха ноћ" прихватио и сам Унеско. 

Брашанац и његова супруга успели су да издејствују, преко ректора школе и председнице школског одбора, да им ћерка долази у школу касније, како би избегла поменуту заклетву и да не седи на поду.  

Кап која је прелила чашу је било обележавање Дана заљубљених, који је у Америци познат ка "Валентине’с Day". Родитељи су добили писмо у којем су обавештени да ће се тај дан обележавати у школи, што је изазвало револт. Брашанац је своје негодовање објавио на свом Фејсбук профилу, послао је и поруку ректору школе, али није добио одговор. 

- То нас је веома погодило јер сматрамо да у школи иза које стоји Српска православна црква то не би требало да се помиње. О љубави, пријатељству и свему осталоме може да се учи и било ког другог дана у години. Наша деца су овде окружена на сваком кораку свим могућим и немогућим и сматрамо да би у школи требала да буду заштићени од тих утицаја. Ако се прославља св. Валентин, зашто се онда не прославља св. Патрик, ноћ вештица и други слични празници? - пита се Брашанац.  

Због свега тога, он је одлучио да у време прославе светог Валентина у школи (13. и 14. фебруар) не доводи ћерку на часове енглеског језика, јер су се тада делиле честитке поводом Светог Валентина и уредно је обавестио школу. Тада је уследио већи шок. 

- Данас смо добили e-mail да је наше дете избачено из школе зато што смо наводно неком претили, застрашивали  злостављали студенте и особље, као и да су наше објаве на Facebook биле клеветничке. Желели смо да наше дете буде у "Ст. Сава Academy" бар до шестог разреда (толико тренутно разреда има). Нажалост то нам неће бити омогућено, а наше дете је тренутно без школе! - говори Брашанац. 

Наш саговорник наглашава да нема ништа против директорке лично, али да сматра како ће њен рад довести школу до пропасти. 

- Смартамо да школа која се налази при Српској православној цркви треба да буде острво на којем ће се наша деца заштитити од многобројних лоших утицаја. Директорки очигледно смета то што се наша породица бори за сачување изворне српске традиције и културе. Да нас није брига за то не бисмо ни довели наше дете у школу која носи име Светог Саве и која је при Српској православној цркви и при томе плаћали за то. Што је најгоре, оптужени смо зато што се боримо за очување српске култури и традиције у српској школи! - закључује Брашанац.