Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Филмски фестивал Мерлинка од 7. до 10. децембра у Дому омладине Београда

09.11.2023. 09:25
Пише:
Промо
Promo
Промо / Извор: Фото: Промо

Петнаесто издање Међународног фестивала queer филма Мерлинка одржаће се од 7. до 10. децембра 2023. године у Дому омладине Београда и Југословенској кинотеци

Фестивал се ове године одржава под слоганом “Шта би дао да си на Мерлинка фестивалу”, инспирисаним албумом Бјелог дугмета “Шта би дао да си на мом мјесту”, чији је омот послужио као надахнуће за овогодишњи фестивалски визуелни идентитет. 

Фестивал ће отворити филм “Довољно одрастао” Горана Столевског чија радња се одиграва у лето 1999. године, када се рађа неочекивана и интензивна двадесетчетворочасовна романса између седамнаестогодишњег српског плесача латинскоамеричких плесова и старијег брата његовог најбољег пријатеља. Деценију касније, њих двојица се срећу у горком поновном сусрету.

Promo
Промо / Извор: Фото: Промо

Цењени редитељ из Северне Македоније биће на фестивалу заступљен са још једним остварењем. Филм “Домаћинство за почетнике”, македонски кандидат за Оскара, који је на Венецијанском филмском фестивалу добио награду Queer Лион Award и ушао у шири избор за Европску филмску награду, затвориће овогодишње издање Мерлинке. 

“Домаћинство за почетнике” испитује универзалне породичне истине, и то како оних породица у којима смо рођени тако и оних које смо сами изградили. Радња прати јунакињу Диту која никада није желела да постане мајка, али околности је приморавају да одгаја две кћерке своје партнерке, малу напаст Мију и непослушну тинејџерку Ванесу. Борба између њихових прохтева одвија се док се све три неуморно свађају, постајући несвакидашња породица у којој је сукоб предуслов заједништва.

Током четири дана манифестације, у селекцији иностраних дугометражних играних филмова  биће приказано још осам остварења: амерички “Аристотел и Данте откривају тајне универзума” редитеља Aitcha Алберта, холандско-британски “Сребрна магла” Sache Полак, канадски “Пре него променим мишљење” Тревора Полака, француски “Момци из провинције” Гаëла Лепинглеа, израелско остварење “Две” редитељке Астер Elkayam, нигеријски “Све боје света су између црне и беле” (Бабатунде Apolowo), аустријски “Пробити лед” Цларе Стерн, и норвешки филм “Норвешки сан” Леива Игора Деволда”.

Филм “Аристотел и Данте откривају тајне универзума” редитеља Aitcha Алберта настао је на основу тинејџерског романа Бењамина Алире Сáенза, који је преведен и на српски језик, и фокусира се на пријатељство између два тинејџера мексичко-америчког порекла у Ел Пасоу 1987. године, који истражују необично ново пријатељство и тежак пут ка самооткривању.

Након Берлинала и Трибеца фестивала у Београд стиже филм “Сребрна магла” Sache Полак, о 23-годишњој медицинској сестри Франки која живи са својом великом породицом у источном делу Лондона. Опседнута осветом и потребом да некоме припише кривицу за трауматичан догађај који се десио пре 15 година, није у могућности да изгради дубоке везе све док се не заљуби у једну од својих пацијенткиња – Флоренс. Беже на обалу где Флоренс живи са својом разноликом и отворенијом породицом. Тамо, Франки налази емоционално уточиште како би се суочила са прошлошћу.

У остварењу “Пре него променим мишљење” Тревора Полака, који је премијерно приказан у Локарну, остали ђаци се питају да ли је нови ђак Робин дечко или девојчица, док Робин развија компликован однос са насилником из школе, правећи све опасније изборе како би се уклопио.

Promo
Промо / Извор: Фото: Промо

Филм “Момци из провинције” Гаëла Лепинглеа прати троје ликова. Запослени у ноћном клубу, Youcef се заљубљује у плесача из путујуће queer трупе током лета. Негде, младић у високим потпетицама шета кроз село које се спрема да напусти. У изолованом градићу, Јонас има састанак за еротске фотографије с непознатом особом. Ту су онај који остаје, онај који одлази и онај који је у пролазу. Они су момци из провинције.

Лезбејски пар у филму “Две”, редитељке Астер Elkayam, сања о томе да има бебу. Бар прима антидепресиве тако да ће њена партнерка Омер носити трудноћу. Њихово путовање почиње са много узбуђења и сигурности да ће њихова љубав превазићи све препреке. Међутим, многи неуспешни поступци инсеминације утичу на њихову везу. Омер постаје напета, а Бар је фрустрирана својом улогом у процесу.

У филму “Све боје света су између црне и беле”  који је режирао Бабатунде Apolowo, Бамбино и Bawa се срећу у Лагосу и одмах се спријатеље. Током својих дугих вожњи по граду, развијају дубоку приврженост један према другом. Али у друштву које хомосексуалност сматра табуом, осећају притисак друштвених норми. Филм је награђен Teddy наградом на овогодишњем Берлиналу.
Главна јунакиња филма “Пробити лед” Цларе Стерн, девојка Мира у раним двадесетим годинама, бежи од притиска вођења породичног винограда тако што игра хокеј на леду. Када се нова играчица Тереса придружи тиму, изазива Мирин ригидни поглед на свет, што доводи до ноћи које ће променити њихове животе на улицама Беча.

У средишту остварења “Норвешки сан” редитеља Леива Игора Деволда је деветнаестогодишњи пољски имигрант, који ради у фабрици рибе у Норвешкој и осећа симпатије према свом колеги. Почиње штрајк међу пољским радницима у фабрици, што доводи до тестирања њиховог односа и односа према колегама.

У оквиру програма 15. Мерлинка фестивала биће приказано 9 дугометражних документарних филмова у Југословенској кинотеци у Косовској улици, док у селекцији кратких играних филмова на програму ће бити 34 остварења, 13 кратких анимираних филмова и 19 кратких документарних филмова.