Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГЛЕДАОЦИ ТРНУ: "Сенке над Балканом" - серија која "прети" да постане КУЛТНА!

13.11.2017. 23:55
Пише:
Србија Danas/Mondo.rs

Уколико нисте гледали - не читајте!

Следе спојлери радње серије "Сенке над Балканом", па уколико још нисте одгледали четврту епизоду, не настављајте даље да читате!

(18 ) ЖЕСТОКЕ СЦЕНЕ С*КСА: Српске глумице у невиђено добрим АКЦИЈАМА на ТВ екрану! (ФОТО)

Серија Драгана Бјелогрлића "Сенке над Балканом" која се емитује сваке недеље на Радио-телевизији Београд се већ након првих епизода нашла на добром путу да постане култна серија која ће се памтити.

СУДБИНА ЦРНОГ БАРОНА: Ево ко је био славни, неустрашиви ГЕНЕРАЛ ВРАНГЕЛ из "Сенки над Балканом"!

 

А пост shared by 🍀 (@_nana_insta_gram_) он

Прве три епизоде су поставиле више питања, него што су дале одговора... Секс, насиље, интриге, свирепа убиства, реалне и имагинарне историјске личности у доба Краљевине, чине елементе због којих су гледаоци "гладни" да виде нове заплете и коначне расплете.

НЕБОЈША ДУГАЛИЋ О УЛОЗИ У СЕРИЈИ "СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ": Сви су знали да је генерал Живковић геј!

Иако је откривено да је огрлицу из руске цркве украо руски козак Аљоша, као и убио свештеника, на крају треће епизоде га успешно ликвидира Фјодор - метком у чело. И даље није познато ко је одрубио главу Виолети и фотографу Невену (као и да ли је то уопште иста особа починила), али живот у Београду почетком двадесетог века иде даље, а нове мистерије се надовезују на старе... Тане је нашао врх Лонгиновог копља, а огрлицу је Војин оставио код Маје Давидовић, док је Анте Павелић куповао кајмак на српској пијаци.

 

А пост shared by ФанПаге (@senke_nad_balkanom) он

Јуче смо имали прилике да гледамо четврту епизоду, која почиње у Топоници код Ништа, где "заборављени" принц Ђорђе Карађорђевић (Жарко Лаушевић), старији брат краља Александра, узима лекове у психијаријској болници, док у Јатаган мали сиромашни грабе рибу (могући симбол, знак за даље трагове) и кличу његово име.

ЗВЕЗДА ЈЕ РОЂЕНА! Тајна заводљиве глумице Марије Бергам из "Сенки над Балканом"

Генерал Врангел изискује састанак са јавним тужиоцем Војином Ђукићем, а разлог - "Знате, извињавам се због Аљоше, али је узео нешто што припада мени и дао вашој жени", односно, огрлица!

 

А пост shared by Домаће серије (@domaceserije) он

Кратак предах од истраге и свега што је у вези са тим је била сцена између Танета и његове љубавнице Соње која има насилног мужа, када јој он говори да је можда боље да се не виђају неко време - "Ти си једна обична пи**етина", закључује она и завршава дискусију.

ГЛУМИЦА ОТКРИЛА: Бјелогрлић је користио досијее тајних служби да би направио "Сенке над Балканом"!

Плетикосић се у међуврену намерачио на сликара Аврама и покушаја да докаже да симбол на оглици и дела сликара имају додирну тачку. У тој намери одлази код свог некадашњег ментора и професора, славног Арчибалда Рајса, који му открива да је у питању хришћански симбол рибе у време када им је било забрањено да користе крст као симбол своје вероисповести. И још нешто - огрлица има жиг Романових и за тако нешто вреди убити.

 

А пост shared by Љуба Николиц (@badzolino) он

Ипак, одбија да помаже српској полицији у било ком смислу: "Ви Срби сте добри само у рату, не верујем да умете да живите у миру", истиче он.

Зато је изненађујуће што у каснијим сценама зове Главњачу и хитно тражи да му се Плетикосић јави на телефон. Тане му говори да његов колега тренутно није ту, на шта Рајс ургира да му се што пре "хитно јави" - ШТА се дешава?!

ПРЕМИЈЕРА! Серија "Сенке над Балканом" Драгана Бјелогрлића окупила велику глумачку екипу

У међувремену, Кројач са својим људима упада у Мајин атеље "Бизант" где је затиче са Аврамом и тражи од ње да му да праве негативе генерала Живковића, а не оне које је, како знамо, Маји подметнуо Тане док јој је претресао торбицу у претходној епизоди. Уметник овом приликомисказује агресивну страну када ухвати у клинч Кројачевог човека и прислони му нож на врат како би одбранио своју слику.

Ситуација Маја-негативи-Кројач-Тане, измиче контроли када бесна лепотица одлази да се сукоби са инспектором око "подвале", али јој он истиче да "има план" и шаље је на село на сигурно, док он одлучује да оде и састане се са Кројачем уместо ње те вечери.

"Ситнији" догађаји пре великог финала епизоде су укључили евентуално познанство Мустафе Голубића и руског клинца који је остао без оца - најбољег Врангеловог официра, а који је управо изнео молбу да буде увек уз генерала. Затим, Ђоловић који упозорава Танета када му овај показује слике генерала Живковића, да постоје људи од којих нико неће моћи да га заштити, а Антеа Павелића Ђоловић хапси и предлаже му да постане "истакнутија" политичка фигура.

НАШИ ГЛУМЦИ У МОДРИЦАМА И ПОДЛИВИМА: Погледајте УЗНЕМИРУЈУЋУ објаву која је ЗАБРИНУЛА фанове (ФОТО)

Е, сад, три главне радње доживљавају заједничку кулминацију. Док Кројач води Бугарина да се сусретне са мистериозним Калуђером (али само ако има платно преко главе да му не види лице), Плетикосић одлази да ухапси Аврама (упркос Танетовој наредби да остави сликара на миру). Ситуација се измиче контроли када Аврам жандарму ставља нож под врат и креће да бежи. Станко успева да га ухвати и њих двојица се рву, док други жандарм не упуца сликара и "отфикари" му прсте десне шаке: "Пи**а ти материна, више никад нећу моћи да сликам."

Тане, видно пијан, одлази да "спаси" Мају Давидовић и седа за Кројачев сто у кафани. Прети му да ће да запали негативе ако не остави Мају на миру, размени се ту неколико претњи и угаси покоја цигара у чашу вина, а онда Тане вади бомбу. "Нисам ја ратовао да би ме убила пијана пандурчина", истиче Кројач, узима бомбу од Танета на "кварно" и креће крвнички "лемање" инспектора.

Упоредо се приказује Бугарин са платном преко главе који нестрпљиво чека Калуђера, док се у одвојеној сцени опет сусрећемо са принцом Ђорђем како слика кукасти крст на белом платну.

ОВЕ УЛОГЕ НИСУ БИЛЕ НАМЕЊЕНЕ ЊИМА: Наше култне серије и филмови могли су бити потпуно другачији

И следи - ШОК! Калуђер је Алимпије Мирић (Гордан Кичић), Тане "убијен од батина" бива бачен у језеро, а тријумф доживљава Плетикосић који путем отисака успева да докаже да је Аврам додиривао Невенов фотоапарат и Виолетину хаљину.

 

Ух... Е, ово се зове "клифхенгер"!