Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТОРИЈА НА EXITU: Оборен рекорд дневне посете од 56.000 људи!

05.07.2019. 18:34
Пише:
Србија Данас
exit
exit / Извор: Фото: Промо

Незабораван провод на тврђави

Деветнаести по реду EXIT фестивал синоћ је отворен уз најпосећенију ноћ у деветнаест година дугој историји Exita са престигнутих више од 56.000 посетилаца у току 13 сати програма на 40 бина и зона широм Петроварадинске тврђаве!

Вече су обележиле ванвременске песме једне од највећих музичких група свих времена, The Цуре! Пунокрвни, целовечерњи концерт у трајању од преко два ипо сата уписао се у најсветлије тренутке Exita, али и комплетне музичке историје на овим просторима. Међу скоро тридесет песама које су Роберт Smith и екипа одсвирали нашле су се и "Friday, И'м Ин Лове", "Јуст Like Хеавен", "Цлосе то Ме", те бројне друге које су се хорски певале на главној бини испуњеној до последњег места.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Река људи према тврђави кренула је најраније икад, још пре 19 часова, док су први фанови своја места испред фестивалских капија заузели чак седам сати пре њиховог отварања! Фантомска киша коју није приказао ниједан радар чак ни у тренутку док је пала на самом почетку концерта, само је појачала размену емоција публике и бенда. EXIT је овај историјски дан прогласио за ОПЕНС Day како би заједно са страним и домаћих посетиоцима прославио титуле Омладинске престонице Европе коју ове године носи Нови Сад. Сви они могли су да виде спектакуларни ватромет уз који је завршена овогодишња церемонија отварања која је за тему имала заштиту Планете Земље, а у оквиру које су се публици обратили друштвени активисти из северноамеричког племена Стандинг Роцк, огранка Сијукса чији су чланови данас на првој линији борбе за очување живота на Земљи, те Henry Ammar, позвавши посетиоце да шире мир и љубав и тако започну глобалну "револуцију свести". Њима су се на главној бини придружили најпознатији јутјубери са ових простора који су, у сарадњи са Балкан Тубе Фестом, пренели еколошку поруку својим пратиоцима путем друштвених мрежа, а у церемонији су учествовали и Марко Лоуис који је своју песму Трибе посветио управо фестивалу, те Генади Tkachenk.

The Цуре - Јуст Like Хеавен

Након традиционалног ватромета, млада белгијска суперзвезда Лост Frequencies још једном је узбуркао публику уз хитове "Melody", "Аре You With Ме" и "Crazy", а нит заразног провода наставио се уз руске партимејкере Филатов & Карас и белгијски састав Two Пауз. Наизглед ненадмашна лествица коју је прошле године поставила мтс Данце Арена поново је подигнута, првенствено због праве лекције из електронске музике на завршници првог дана, коју су одржали Царл Cox и Мацео Plex у засебним сетовима, али и у б2б наступу који ће се препричавати исто колико и нестварна слика изласка сунца изнад масивног рова у којем је смештена Арена, ове године украшена EXIT Трибе елементима, уз интерпретацију старих винчанских слова која су у директном преносу приказана у свим крајевима света. Узајамна љубав и енергија између EXIT публике и Царла Coxa и овај пут је била евидентна, те је techno краљ затворио ОПЕНС Day управо како доликује – у атмосфери која је прштала од позитивности! Coxovom и Plexovom наступу претходили су маестрални сетови имена међу којима су била тренутно веома тражена DJ звезда Charlotte де Witte и techno мајсторица Моника Крусе.

Мацео Plex

Фузија музичких стилова због којег је Addiko Фусион бина већ годинама међу највољенијим одредиштима EXIT фестивала одмах се показала у пуном сјају прве вечери, те су британске ска легенде The Селецтер публици поклонили наступ који је непогрешиво наводио на плес, а део богатог хип-хоп програма овогодишњег EXIT фестивала испоручили су рап краљеви Бад Copy, неустрашива Сајси МЦ и сарајевски трио Хелем нејсе. Трап и рап битови чули су се и са Цоцкта Беатс Стаге где су журку предводили популарни Hazze, а осим са главне бине, гитарски рифови традиционално су одјекивали тврђавом и због Explosiva, јер су се на бини смењивала имена међу којима су били обожавани пунк мајстори Петер анд the Тест Тубе Бабиес, састави Боозе анд Glory и Дас Ich, и многи други. Поред мтс Данце Арене, електронски провод до јутра одиграо се и на Но Слееп Нови Сад бини, где су под заставом минхенског клуба MMA – Mixed Munich Артс бескомпромисне и жестоке сетове приредили бунтовни Француз И Хате Моделс, као и Shdw & Обсцуре Схапе, Бостон 168 и други.

EXIT - Дан 1

Вечерас The Chainsmokers, Паул Kalkbrenner, Chase & Статус...

Горљив провод на Петроварадинској тврђави наставља се и данас, а на главној бини наступиће водећи светски хитмејкери The Chainsmokers, друм анд bass хероји Chase & Статус, легендарни фронтмен Пантере Пхил Анселмо уз свој нови састав The Illegals, и многи други! Мтс Данце Арену окупираће велика имена попут high-tech минимал пионира Бориса Brejche, берлинске иконе Паула Kalkbrennera и корејске techno звезде Peggy Гоу. Addiko Фусион бина представиће поставу коју ће, између осталог, чинити Atheist Рап који ће у пуном саставу прославити 30 година каријере, и популарни рап двојац Who Сее. Док на Explosive стижу Whitechapel и Арцтурус, Но Слееп Нови Сад бина пожелеће добродошлицу бразилском клубу Д-Едге под чијим окриљем долазе Blawan и Гиоргиа Ангиули. Популарна рап имена представиће и Цоцкта Беатс бина, јер стижу Крешо Бенгалка, Бекфлеш и други. Улазнице ће током дана бити у продаји на свим продајним местима Гигс Tix по цени од 3.590 динара за петак и суботу, те 2.990 динара за недељу до 17х, док ће кад се отворе капије фестивала улазнице моћи да се купе искључиво на фестивалским благајнама по вишој цени.

 

}