Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КЊИГЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ - Неколико наслова које можете прочитати у току одмора

23.06.2022. 08:47
Пише:
Србија Данас
knjige
књиге / Извор: Shutterstock

Уколико сте у недоумици ево препоруке!

На летовање са собом обавезно понесите књигу, а ми вам препоручујемо неколико наслова који су идеални за одмор.

Стефан Одеги – Теорија облака

На први поглед, наслов можда и не сугерише књигу коју би неко понео на летовање. И погрешио би. У књизи ексцентрични модни креатор позива библиотекарку да му каталогизује збирку, али је причама води и кроз свој и животе необичних посвећеника облацима из различитих епоха, а потом је шаље из Париза у Лондон у потрагу пуну обрта за једним делом… Француска критика је књигу описала као „осећајан, хипнотички, дубоко еротски роман о облацима, сачињен од историјских чињеница и фикције“, поредећи га са Барнсом и Ишигуром. Нема сумње да ће читалац, негде на отвореном, на мору, у равници или на планинана, читајући “Теорији облака” повремено подизати поглед ка небу, али и „журити да види шта је било даље“.

Предраг Матвејевић – Медитерански бревијар

Књига Предрага Матвејевића од како се појавила пре три и по деценије остала је непревазиђено  штиво о Медитерану. На тек нешто више од 200 страница, књига је у исто време и речник-лексикон, и путопис, и непретенциозна студија, а пре свега надахнуто и богатим језиком написан есеј у ком се историја преплиће са савременим светом, ботаника са легендама, географија са поезијом, стари списи са детаљима из свакодневице, уз свуда присутан шум мора.

"Немамо различите енергије, само их другачије манифестујемо" Неле Карајлић и Стефан Миленковић спојили рок и класику и одушевили масу на Ташмајдану (ВИДЕО)

"Немамо различите енергије, само их другачије манифестујемо" Неле Карајлић и Стефан Миленковић спојили рок и класику и одушевили масу на Ташмајдану (ВИДЕО)

Цруја Шалев – Љубавни живот

Књига Црује Шалев „Љубавни живот“ једна је од оних које би лако могле да се превиде, јер ауторка из Израела не припада “великим језицима”, а наслов сугерише невешто писану исповест или љубић који се брже заборавља него што се чита. Али је све супротно од тога. Прича о младој, удатој жени која се упушта у везу са пријатељем је и изврсно написан, провокативан роман о женској сексуалности и (ауто)деструкцији.

Хавијер Серкас – Краљ сенки

Један од водећих савремених шпанских писаца Хавијер Серкас упустио се у потрагу: на основу фотографије и штурих података истражује како је његов млади ујак погинуо као фалангистички поручник у Шпанском грађанском рату. Све то отежава му и чињеница да његова породица и сведоци заташкавају шта се догодило, документа су непоуздана, а помаже му редитељ Давид Труеба. Додајмо и то да је један од кључних момената у роману Данила Киша. 

ХИПОГЛИКЕМИЈА - ПРВИ СИГНАЛ ПРЕКОМЕРНО ЗНОЈЕЊЕ НОЋУ: Ова непријатна појава може указати на бројне здравствене ПРОБЛЕМЕ

ХИПОГЛИКЕМИЈА - ПРВИ СИГНАЛ ПРЕКОМЕРНО ЗНОЈЕЊЕ НОЋУ: Ова непријатна појава може указати на бројне здравствене ПРОБЛЕМЕ

Након ВРЕЛОГ ПЛЕСА са ФУДБАЛЕРОМ ГУДЕЉЕМ Милица Тодоровић ОТКРИЛА у каквом су односу (ВИДЕО)

Након ВРЕЛОГ ПЛЕСА са ФУДБАЛЕРОМ ГУДЕЉЕМ Милица Тодоровић ОТКРИЛА у каквом су односу (ВИДЕО)

Харуки Мураками – Прво лице једнине

Славни јапански писац сам себе препоручује, а у збирци прича „Прво лице једнине“ као да, на неки начин, подвлачи црту. У својој можда и најличнијој књизи до сада, у осам прича су његове сталне теме: усамљеност, музика, носталгија, има и еротских реминисценција и фантастике, а опет успева да буде нов и свеж.

Луиза Меј Олкот – Мали људи

На полице међу класике књижевности ненаметљиво се увукла и књига “Мале жене” Лујзе Мој Олкот. По књизи о породичном животу четири жене у Америци у 19. века снимљен је и филм, а “Мали људи” су наставак. Џо Марч, бунтовница из “Малих жена”, са мужем води школу за напуштену и сиромашну децу налик претечи “Самерхила”. Књига осим што је исписана формално неоптерећујуће, уноси и преко потребни оптимизам.

Миљенко Јерговић – Вјетрогоња Бабукић и његово доба

Миљенко Јерговић почео је овај роман 2010. са идејом да створи ведрију књигу од свега што је до сада написао. И успео је. Јунак „пикарског романа“ је са почетком рата у Хрватској побегао од трудне жене и посла у ЈНА и 30 година лети авионима широм планете. Не видећи више од аеродрома, али обдарен способношћу да после неколико реченица савлада сваки страни језик, на путешествијима среће невероватне ликове попут пара коме се „безгрешно“ рађа беба, вештице из Дагестана, емигранта из Босне који ради као салама у сендвичу, све до сина најпознатијег Удбашког егзекутора са којим ће на београдском аеродрому дочекати крај света.

Рејмонд Чендлер – Дуго опраштање

Ако је крими роман решење за вреле дане, зашто да то онда не буде класик жанра? У „Дугом опраштању“ ратни ветеран Тери Ленокс коме је бивша жена богаташица нађена мртва мора да побегне из Лос Анђелеса и позива јединог човека коме верује – приватног детектива Филипа Марлоуа. Ленокс се потом убије у Мексику, а Марлоу се нађе у вртлогу сплетки богаташа, решен да истера све на чистац.

Оливер Стоун – У потери за светлом

Оскаровац Оливер Стоун књигом с поднасловом “како сам написао, режирао и преживео ‘Вод’, ‘Поноћни експрес’, ‘Лице с ожиљком’ и филмске игре у Холивуду” показао је да уме и са речима. Пол Шредер оценио је да су Стоунови мемоари “сјајно написана прича о једној генерацији”, а редитељ, писац и пре свега пасионирани читалац Вернер Херцог да је то “дубока, просветљујућа и немилосрдна проза у најбољем издању” и да “досад није читао ништа слично томе”. Спајк Ли на све то додаје и да је Стоунова “животна прича о ломовима, промашајима и на крају о тријумфу прави холивудски филм”. И више него довољно за препоруку.

Виктор Франкл – Зашто се нисте убили

Аустријски психијатар Виктор Франкл преживео је три нацистичка концентрациона логора, укључујући и Аушвиц, а на писање књиге мемоарске прозе одлучио се не (само) да би оставио сведочанство о томе, него да би представио основу свог учења које је успешно примењивао и у пракси. Патњу не можемо да избегнемо, али можемо да бирамо како да се носимо са њом и како да у свему пронађемо смисао, сматра он, а „Зашто се нисте убили“ једна је од оних књига која се чита са оловком у руци.

БОНУС ВИДЕО: Немања Гудељ изашао на бину и засвирао са музичарима