Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Концерт: БИГ БЕНД РТС & ЏЕЗ ОДСЕК ФМУ „ИТ’С ТИМЕ ФОР JAZZ“

16.09.2022. 15:13
Пише:
Промо
Promo
Промо / Извор: Фото: Промо

Петак, 30. септембар 2022. у 20:00 // Велика сала Дома омладине Београда

Организација: Дом омладине Београда, Музичка продукција РТС и Факултет музичке уметности

Улазнице по цени од 1000 РСД су у продаји на Тицкет Висион благајни у Дому омладине. У питању су нумерисана седећа места.

Успешна сарадња Музичке продукције Радио-телевизије Србије и Дома омладине Београда наставља се и у јесењој сезони, посебним концертним програмом у партнерству са Факултетом музичке уметности, којим ће бити обележено десет година од оснивања Катедре за џез и популарну музику ФМУ.

Биг Бенд РТС, један од најзначајнијих уметничких ансамбала у нашој земљи, важна је референца у раду домаћих џез музичара, а посебно младих. Студенти ФМУ искуство и праксу већ годинама стичу сарађујући са овим великим оркестром, а неретко и њихови професори гостују на концертима Биг Бенда. Такође, од оснивања Катедре за џез и популарну музику, постоји континуирана сарадња између Факултета музичке уметности и Дома омладине Београда – Београдски џез фестивал, концертни серијал „ЏЕЗ ЗА Џ“ и други програми прилика су за студенте да свој рад представе широј публици и добију адекватну пажњу на почетку своје каријере.

Концерт  „Ит’с тиме фор Jazz“, 30. септембра  у Дому омладине Београда, биће прилика да се обележи првих 10 година рада џез одсека ФМУ, као и дугогодишња сарадња све три институције. Са Биг Бендом РТС, као специјални гости – солисти наступиће професори Катедре за џез и популарну музику ФМУ, а на програму ће бити њихове композиције и неки од омиљених џез стандарда.

orkestar
оркестар / Извор: Фото: Небојша Бабић

Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду (ФМУ) је основан 1937. године, као Музичка академија са 7 одсека, да би у међувремену прерасла у институцију која данас, на основним и Мастер академским студијама, организује наставу на 13 студијских програма. Од школске 2011/2012. године ФМУ је носилац ТЕМПУС пројекта, којим се уводи интердисциплинарност у музичке студије у земљама Западног Балкана у складу са европским стандардима. Овај пројекат је, након вишедеценијских напора, омогућио оснивање Катедре за џез и популарну музику (2012), која ове године обележава 10 година рада. Њени чланови су Владимир Николов (шеф катедре), Александар Цветковић (шеф одсека), Лука лгњатовић, Драган Ћалина, Весна Петковић, Новак Мијовић, Вања Кеврешан, Сава Милетић, Иван Илић, Милан Николић и Анђелко Ступар. Као гостујући професори до сада су ангажовани бројни истакнути џез уметници, међу којима су Џонатан Крајсберг, Бојан Зулфикарпашић, Мишел Хендрикс, Симон Рихтер, Стјепко Гут, Кристин и Ингрид Јенсен.

Биг Бенд РТС је основан 1954. године, издвајањем дувачког ансамбла из већ постојећег Забавног оркестра Радио Београда (1948). Од самих почетака деловао као велики џез оркестар, у формацији Биг Бенда. Дуги низ година, оркестар су предводили еминентни диригенти, композитори и аранжери: Младен Боби Гутеша, Војислав Бубиша Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић и Стјепко Гут. Током рада и стварања оркестар је добио изузетне награде и признања. На џез фестивалу у Јуан Лес Пинс 1960. године наш ансамбл је освојио прву награду. После своје прве турнеје 1957. године, оркестар је наступао на познатим светским фестивалима (Тел Авив, Монтре, Марсеј, Солун, Минхен), на неколико УНИЦЕФ концерата (Београд, Париз, Женева) и увек са изузетним успехом и врло похвалним критикама. Током година, са оркестром су наступале највећа светска имена џез музике, а изнедрио је и плејаду врхунских солиста који су познати и признати у свету. Биг Бенд РТС има богату студијску дискографију и мноштво концерата снимљених уживо за програме РТС-а.

Овај концерт један је у низу планираних током 2022. године, у склопу наставка програмско-пословне сарадње између Музичке продукције РТС и Дома омладине Београда. Заједничка културна мисија и високи уметнички и стручни критеријуми у креирању и извођењу програма, представљају једну од главних упоришних тачака сарадње ове две институције. Биг Бенд РТС је преко 70 година репрезент врхунских уметничких домета у џез музици, са највишим стандардима у извођењу ове врсте музике. Дом омладине Београда, као институција која од 1971. године организује Београдски џез фестивал – најстарији и међународно најугледнији српски џез фестивал, континуирано ради на промоцији џез музике као уметничке форме и даје подршку српској џез сцени. Након неколико одличних концерата који су реализовани у првој половини сезоне, до краја године публици у Дому омладине заједнички ће представити изузетне уметничке програме у извођењу Биг Бенда РТС и истакнутих домаћих и иностраних солиста и композитора, који ће наступити као специјални гости.