Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ова жена (98) је настарији редитељ на свету - Ево која лица су ушла у деведесете године, а и даље снимају

20.02.2024. 10:58
Пише:
Србија Данас
Li Grant
Ли Грант / Извор: Фото: Youtube printscreen/GlasgowFilmFestival

Они су задужени за нека од највећих филмских остварења.

Млад си колико се осећаш, колико желиш да будеш. Кад су једног мог пријатеља питали како изгледа тако добро за своје године, одговорио им је: "Не пуштам старца да уђе". Има истине у томе. Тај старац је у твојој глави и само од тебе зависи да ли ћеш га пусти унутра. Ја сам мог одавно истерао напоље. Овако је Клинт Иствуд (93) одговорио на питање одакле црпи снагу да и у овим годинама неуморно ствара. Иствуд није једини. Прва на листи сада је Ли Грант, најстарија редитељка са 98 година.

Ли Грант, Оскаром награђена глумица („Шампон”) признала је да је након освајања најважније награде одлучила да покуша да режира јер су добре улоге за старије жене биле ограничене. Испоставило се да је то била отприлике половина њеног садашњег 98-годишњег живота. Уследио је филм „Tell Ме а Riddle“ и неколико документарних филмова, укључујући „Down анд Оут ин Америца“ који је освојио Оскара.

Објављен списак речи из српског језика које је тешко изговорити: Већина људи греши, а на листи није рајсфершлусIzgovor

Објављен списак речи из српског језика које је тешко изговорити: Већина људи греши, а на листи није рајсфершлус

ОГРОМНА ТУГА - преминуо Данијел ДрагојевићDanijel Dragojević

ОГРОМНА ТУГА - преминуо Данијел Драгојевић

Професорку Ивану контактирала бивша ученица пред емисију: "Јавила се из Лондона, поздравила је своју Србију, схватила сам да радим исправну ствар" Ivana Janković

Професорку Ивану контактирала бивша ученица пред емисију: "Јавила се из Лондона, поздравила је своју Србију, схватила сам да радим исправну ствар"

Ли Грант – 98

Међутим, од њеног пробоја у „The Детецтиве Story“ Вилијама Вајлера (1951) и првих номинација, година рођења Ли Грант није била позната. Зато је глумица и редитељка недавно у једном интервјуу разјаснила да је рођена 1925. године што је чини најстаријом од свих њених вршњака редитеља. Magazin „Indiewire“ izdvojio је листу познатих живих редитеља који су снимили бар један дугометражни наративни или документарни филм. Иначе, тренутно постоји 26 редитеља старијих од 90 година, од којих су два – Клинт Иствуд (93) и Роман Полански (90) још увек активни. Међу старијима, Фредерик Вајзман (94) и даље напредује са својим документарцем „Менус-Плаисирс: Лес Троисгрос“ који је недавно освојио награде и њујоршке и лосанђелеске критике. Мел Брукс је само годину дана млађи од Ли Грант, а са својих 97 добио је почасни Оскар.

Рођена: 31. октобра 1925.
Позната по остварењима: „Tell Ме а Riddle“ (1980), „Down анд Оут ин Америца“ (1985)

Li Grant
Ли Грант / Извор: Фото: Youtube printscreen/CBS Sunday Морнинг

Ли Грант америчка је позоришна, филмска и ТВ глумица и режисерка номинована за Оскара и за Златни глобус. На филму је дебитовала 1951. године као млада крадљивица у детективској причи Вилијама Вајлера, у којој глуме Кирк Даглас и Еленор Паркер. Ова улога јој је донела номинацију за Оскара за најбољу глумицу у споредној улози, као и награду за најбољу глумицу на филмском фестивалу у Кану 1952. године. За улогу у филму „Шампон“ добила је 1975. Оскара.

Током своје каријере била је номинована за награду Еми седам пута између 1966. и 1993. године, победивши два пута. Године 1986. режирала је документарни филм „Down анд Оут ин Америца“ који је добио Оскара.

Мел Брукс – 97

Рођен: 27. јун 1926.

Познат по остварењима: „The Продуцерс“ (1968), „Блазинг Saddles“ (1974), „Young Франкенстеин“ (1974)

Мелвин Џејмс Брукс амерички је филмски редитељ, глумац, сценариста, продуцент и комичар, најпознатији по својим урнебесно смешним пародијама на историјске догађаје и познате филмове. Брукс спада у мали број оних уметника који су добили све четири велике награде у шоу бизнису: Оскар, Еми, Греми и Тони. Три његова остварења су према гласању Америчког филмског института изабрана међу 100 најбољих америчких филмских комедија 20. века („Блазинг Saddles“ (шесто место), „The Продуцерс“ (11. место) и „Young Франкенстеин“ (13. место).

Mel Bruks
Мел Брукс / Извор: Фото: Youtube printscreen/Oscars

Џејмс Ејвори – 95

Рођен: 7. јун 1928.

Познат по остварењима: „А Роом With а View“ (1986), „Howard’s Енд“ (1992), „The Ремаинс оф the Day“ (1993)

Џејмс Френсис Ајвори амерички је филмски редитељ, продуцент и сценариста. Дуги низ година је интензивно сарађивао са филмским продуцентом индијског порекла Исмаилом Мерчантом, његовим домаћим и професионалним партнером, и са сценаристкињом Рут Правер Џабвала. Сва тројица су били директори продукције чији филмови су освојили седам Оскара; Ајвори је био номинован за четири Оскара, а освојио је једног.

Džejms Ejvori
Џејмс Ејвори / Извор: Фото: Youtube printscreen/TIFF Оригиналс

 За свој рад на „Call Ме by Your Наме“ (2017), за који је написао сценарио и продуцирао, Ајвори је освојио награде Оскар за најбољи адаптирани сценарио, Британске академије за филмску и телевизијску уметност, Савеза писаца Америке, награда Цритицс’ Choice… Након освајања Оскара и Бафте у 89. години, Ајвори је постао најстарији икада добитник у било којој категорији за обе награде.

Алехандро Ходоровски – 95

Рођен: 17. фебруара 1929.

Познат по остварењима: „Фандо анд Лис“ (1968), „Ел Топо“ (1970), „The Holy Моунтаин“ (1973)

Алехандро Ходоровски је чилеанско-француски филмски и позоришни редитељ, сценариста, писац, песник, глумац, продуцент, композитор, музичар. Светску популарност је стекао захваљујући својим авангардним филмским остварењима „Ел Топо“ (1968) – који је у биоскопе увео феномен поноћног филма и „The Holy Моунтаин“ (1973).

Alesandro Hodorovski
Алесандро Ходоровски / Извор: Фото: Youtube printscreen/Holy Граил Фром Hell

 Године 1975. започео је рад на филму који никада није снимљен – адаптацију „Дине“ Френка Херберта. У филму су глумили Орсон Велс, Салвадор Дали и други. Финансијери пројекта су одустали, а „Дину“ је на крају снимио Дејвид Линч.

Марк Рајдел – 94

Рођен: 23. матра 1929.

Познат по остварењима: „Cinderella Liberty“ (1973), „The Росе“ (1979), „Он Голден Понд“ (1981)

Марк Рајдел је амерички филмски редитељ, продуцент и глумац. Режирао је неколико филмова номинованих за Оскара, укључујући „The Fox“ (1967), „The Реиверс“ (1969), „Cinderella Liberty“ (1973), „The Росе“ (1979) и „The Ривер“ (1984). Био је номинован за Оскара за најбољу режију за филм „Он Голден Понд“ (1981).

Mark Rejdel
Марк Рејдел / Извор: Фото: Youtube printscreen/castletracker

Здравко Шотра – 91

Рођен: 13. фебруар 1933.

Познат по остварењима: “Бој на Косову”, “Госпођа министарка”, “Лајање на звезде”, “Зона Замфирова”, “Пљачка Трећег рајха”, “Ивкова слава”, “Где цвета лимун жут”, “Санта Мариа della Салуте”.

Пре три дана доајен режије на овим просторима Здравко Шотра прославио је 91. рођендан. И ово повелико животно доба дочекао је с једним лепим поклоном за који је сам заслужан – књигом. Недавно је у издању „Службеног гласника“ и РТС-а објављено луксузно издање насловљено „Мојих 500 глумаца“. На пребогату каријеру, која броји око 130 наслова, било да су у питању филмови, серије, документарци или ТВ специјали, Здравко Шотра осврнуо се на уникатан начин – сетивши се свих оних без којих би му преголеми живот и дело били незамисливи - глумаца. 

Zdravko Šotra
Здравко Шотра / Извор: Фото: Youtube printscreen/RTS ТВ лица, као сав нормалан свет - Званични канал

Србија Данас/К.Л.