Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Осам српских филмова на Канском фестивалу

16.05.2017. 16:15
Пише:
Србија Данас/Тањуг
Kanski festival 2017.
Кански фестивал 2017. / Извор: Фото: Facebook/Festival де Cannes

Ова година ће бити једна од најуспешнијих када је у питању представљање српске кинематографије на Канском филмском фестивалу - биће приказано осам филмова и потписан Уговор о сарадњи између Француске и Србије, најавио је Филмски центар Србије.

Ова година ће бити једна од најуспешнијих када је у питању представљање српске кинематографије на Канском филмском фестивалу - биће приказано осам филмова и потписан Уговор о сарадњи између Француске и Србије, најавио је Филмски центар Србије.

У оквиру програма "АЦИД ТРИП" биће приказано седам српских остварења, док је у званични програм "Кан класик" уврштен филм "Скупљачи перја" (1967) Александра Петровића, који се нашао у селекцији 16 филмова од 1946. до 1992. године "који су стварали историју канског фестивала".

Петровићев филм се приказује на иницијативу Југословенске кинотеке и у ту сврху Кинотека је ове године израдила нову копију "Скупљача перја" који је 1967. године награђен Великом наградом жирија у Кану. 

Биће то први српски филм у програму "Кан класик", а нашао се у друштву канских лауреата као што су "Ла Bataille ду раил" Ренеа Клемана, "Надница за страх" Анри-Жоржа Клузоа, "Увећање" Микеланђела Антонионија, "Сав тај џез" Боба Фоса, "Човек од мрамора" Анџеја Вајде, "Јол" Јилмаза Гинеја, "Балада о Нарајами" Шохеиа Имамуре…

Rolna film
Ролна филм / Извор: Профимедиа

Филм "Скупљачи перја", снимљен у продукцији "Авала" филма из Београда, један је од најзначајнијих Петровићевих филмова у којем су значајне улоге остварили Беким Фехмиу, Оливера Катарина, Гордана Јовановић, Бата Живојиновић, као и Мија Алексић и Рахела Ферари.

Пројекција Петровићевог филма заказана је за 24. мај у дворани "Буњуел" са почетком у 21.30 сати, а присуствоваће Оливера Катарина, најавио је Филмски центар Србије.

У оквиру програма "АЦИД ТРИП #1: Сербиа" Фестивал ауторског филма ће представити седам филмова младих српских редитеља: два дугометражна и пет кратких. 

Публика ће 19. маја имати прилику да погледа кратке филмове "Транзиција" Милице Томовић, "Камен у руци" Стефана Иванчића, "Излаз у случају опасности" Владимира Тагића, "Дос патриас" Косте Ристића и "Иф И Хад Ит My Way И Would Невер Леаве" Марка Грбе Синга.

Дугометражни филм "Влажност" Николе Љуце на програму је 20. маја, а "Реквијем за госпођу Ј" Бојана Вулетића 21. мај. 

Све пројекције почињу од 16 часова у биоскопу "Александар ИИИ", а њима ће присуствовати аутори филмова чији ће долазак у Кан помоћи Филмски центар Србије. 

За 22. мај је планиран велики коктел у организацији АЦИД-а и уз подршку Фестивала ауторског филма и Филмског центра Србије.

У Кану ће током трајања фестивала бити потписан Уговор о сарадњи између француског Националног центра за кинематографију и покретне слике и Филмског центра Србије, који је проистекао из блиских веза две земље у области кинематографије и традиције културне сарадње, као потребе за јачање билатералних односа у циљу подстицања трансфера знања и размене добрих пракси.

film
филм / Извор: Профимедиа

Један од главних циљева Уговора јесте размена сазнања у областима које су неопходне за правилно управљање филмским архивама, нарочито у области техничких питања, као и развијање међународних копродукција и организовање сусрета између француских и српских продуцената. 

Уговор се односи на копродукције, филмско наслеђе, аудиовизуелно образовање, институционалну размену и заједничку борбу против пиратерије.

Своје учешће на Кану су ове године изборила два српска продуцента која ће представити своје нове пројекте. 

Јована Николић ће у оквиру програма "Продуценти на потезу" (Продуцерс он the Мове) представити пројекат документарног филма "Црна свадба" који режира Драган Николић. 

Милан Стојановић ће у оквиру "Продуцентске мреже" (Продуцерс Network) представити пројекат новог играног филма у режији Ивана Икића, мелодраму "Корисници".

Филмски центар Србије ће, као и годинама уназад, бити присутан на Канском фестивалу.

Ове године на штанду ФЦС заинтересовани ће моћи да добију два каталога.

У првом су представљени играни филмови, како они који су завршени и приказани у претходних годину дана, тако и нови пројекти у фази продукције, постпродукције и припреме, укључујући и мањинске копродукције и филмове награђене на Фесту и Мартовском фестивалу - око 60 играних филмова различитих дужина и жанрова. 

У овом каталогу се налазе критичарско-феноменолошки осврт на феномен "Скупљача перја", водич кроз овогодишњи АЦИД ТРИП, листа најгледанијих филмова у Србији током 2016. године, као и текстови у којима се престављају нови пројекти продуцената Јоване Николић и Милана Стојановића. 

У другом каталогу заступљени су искључиво документарни филмови - њих преко 40, подељених у четири секције (Приказани/завршени филмови, У продукцији & постпородукцији, Мањинске копродукције и Филмови награђени на Мартовском фестивалу). 

Кански фестивал се одржава од 17. до 28. маја, а у конкуренцији за престижну Златну палму налазе се нови филмови Михаела Ханекеа, Софије Кополе, Мишела Азанависијуса, Фатиха Акина, Ное Баумбаха, Франсоа Озона… 

Председник жирија биће шпански редитељ Педро Алмодовар, док ће италијанска глумица Моника Белучи, звезда најновијег филма Емира Кустурице, водити церемоније отварања и затварања фестивала.