Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ове песме су постале популарније од филмова из којих су потекле! (ВИДЕО)

17.07.2018. 13:14
Пише:
Србија Danas/ddl.rs
Film
Филм / Извор: Профимедиа

У тексту смо издвојили познате песме из домаћих и страних филмова, са жељом да читаоци провере колико су упућени у ову проблематику.

Ако сте икад чули да је неки хит рађен за филм, а ви сте се упитали: "За који?", то је први знак да је соундтрацк "искочио" из филма и остао познат независно од њега.

ПРИЗНАЛА НАКОН 6 ДЕЦЕНИЈА: Речи наше глумице Еве Рас натераће вам СУЗЕ на очи - Никада нисам била...

Песме из домаћих филмова:

"Флојд"

Када је реч о музици из домаћих филмова, почасно прво место заузима песма „Флојд“ Дада Топића из филма „Национална класа“.

КУЛТУРА НЕЋЕ ЗАМРЕТИ: Мира Бањац поручила - Врло верујем у младе људе!

Дадо Топић је својом песмом потпуно пренео атмосферу из филма, а текстом песме савршено описао главног лика – Флојда, кога тумачи легендарни Драган Николић. „Ко је даса у екстази, када преко стотке гази“ у комбинацији са Топићевим гласовним способностима (и неизоставним женским пратећим вокалима) и сјајном музиком довело је до тога да се по клубовима и сплавовима и дан-данас пева овај својеврсни класик српске (филмске) музике.

"Пукни зоро"

Песмом „Пукни зоро“ Роберт Пешут, познатији широј публици као Магнифицо, довео је многе до суза. Ова балада, иначе прављена за филм „Монтевидео, Бог те видео!“, неодољиво подсећа на старе српске народне песме, а тема је везана за повратак војника из Првог светског рата.

У ЧАСТ НОБЕЛОВЦА! Вечерас СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ реновиране КУЋЕ Иве Андрића! (ФОТО)

Многи су се чудили када је изјавио да је он у потпуности аутор ове песме. Међутим, само би вешт и талентован уметник, као што је Магнифицо, успео да створи дело које превазилази границе ауторства. Препознајући мелодију као нешто познато и домаће, слушаоци на овим просторима разумели су да је ова песма народна, а самим тим, драгоцена. Она нас подсећа на нашу историју и чини да се осећамо и сетно и поносно у исто време.

"Несаница"

Као што смо приметили, на овим просторима не треба много времена да прође да би нека песма постала „права кафанска“. Једна од таквих је и „Несаница“ Жељка Јоксимовића, писана за филм „Ивкова слава“, по делу Стевана Сремца.

Топ 6 филмова које највероватније нећете разумети! (ВИДЕО)

У филму је изводи Никола Којо, међутим једна од познатијих је и обрада Тошета Проеског, у нешто другачијем аранжману. Као и претходна, и ова песма личи на народне песме из ранијих времена, с тим што је препознатљив мелос са југа Србије.

Песме из страних филмова:

"Пулп Фицтион (опенинг theme)"

Овај филм Квентина Тарантина окупио је многа велика имена, као што су: Џон Траволта, Ума Турман, Самјуел Л. Џексон и Брус Вилис. Иако је филм добио бројне награде (као што је Оскар за најбољи сценарио), песма из уводне шпице превазишла је његову славу.

МАЈСТОР ТРИЛЕРА: Пет НЕПРОЛАЗНИХ филмова Алфреда Хичкока које МОРАТЕ погледати!

У питању је инструментал, аутор је Дик Дејл, а назив песме је „Мисирлоу“, што је заправо назив за традиционалну музику са истока Медитерана. Овај соундтрацк је доживео толику популарност, да га је чак обрадила и група Блацк Eyed Пеас у песми „Пумп ит“, а такође је постао и соундтрацк француског филма „Такси“.

"J’y суис јамаис allé"

Можда један од најпознатијих соундтрацк-ова за најмање познат филм. Композитор Јан Тирсен је направио ремек-дело за филм „Чудесна судбина Амелије Пулен“. Назив песме иначе значи: „Никада нисам била тамо“.

Преминула Ненси Барбато - прва супруга Френка Синатре

Песму ћемо неретко чути као звоно на нечијем мобилном телефону, често се користи за плесне кореографије и друге сценске уметности, у телевизијским рекламама и слично. Ова музика нас, ако је слушамо затворених очију, шаље међу прелепе улице Монмартра, где се, између осталог, и дешава радња овог филма. Све композиције изванредно су дочарале душу Париза, а сам филм је незамислив без овог соундтрацк-а.

"И will always лове you"

Веровали или не – аутор ове песме није Витни Хјустон, већ Доли Партон! Првобитна верзија појавила се још 1974. године.

Пети наставак Индијане Џонса је одложен до 2021. године! (ВИДЕО)

Скоро двадесет година касније, Витни Хјустон је обрадила ову песму, и то за потребе филма „The Bodyguard“, у ком је и сама глумила, са Кевином Костнером. Касније су и друге познате певачице обрадиле ову песму, као што су Мараја Кери и Ариана Гранде. Није чудо што је ова песма постала честа на музичким такмичењима – са тако захтевним рефреном могу да се изборе само најбољи и најталентованији такмичари.

"И белиеве И цан fly"

Сетимо се једног филма који нас носталгично враћа у детињство -„Спаце јам“. Екипа iz Looney Тунес-а: Душко Дугоушко, Патак Дача, Силвестер, Твити и остали, заједно са Мајклом Џорданом, треба да победи зле противнике у кошаркашком мечу.

Сандра Ох је ПРВА Азијаткиња која је номинована за награду Еми!

Ипак, још нас више враћа у детињство песма Р. Келија. Певана на свим рођенданима у основној школи, ова песма је засигурно једна од најпознатијих дечијих песама 90-их година прошлог века. Такође, аутор је добио Греми за најбољу песму написану за анимирани филм.

"Happy"

Ова песма Фарела Вилијамса написана је за други део анимираног филма „Десипицабле ме“. Цртаћ јесте постао омиљен не само међу децом већ и међу одраслима, али песма је преплавила све радио станице, музичке телевизије, кафиће, клубове, тржне центре, једном речи – све.

Ово су најпопуларнији филмови чија скривена значења нисмо одмах схватили! (ВИДЕО)

И то вероватно не само широм наше земље, већ широм света. Али тако нешто је могло да се очекује, с обзиром на то да ову веселу песму прати и весели спот. Ритам и музика су сјајни и за ђускање у клубу, али и за јутарњи аларм, као мотивација да се добро започне дан.

"Лосе Yourself"

Следи још једна награђена песма, а њен аутор је Еминем. Он се овог пута опробао и као глумац у филму „8 Миле“, тако да се донекле понавља ситуација са Витни Хјустон.

ТЕШКА КОНКУРЕНЦИЈА! Највише номинација за награду Еми имају: Игра престола, Западни свет и Слушкињина прича!

Песма је на неки начин програмска: говори о музици, о пробијању на музичкој сцени (а то је и тема филма) и шта значи бити суперстар. За оне који слушају реп и/или Еминема, ово је вероватно једна од дражих песама, а далеко од тога да је непозната и љубитељима других музичких жанрова.

"Stayin аливе"

За крај, вратимо се мало у седамдесете. Ова песма у извођењу Бее Геес-а постала је свевремен хит, а мало људи зна да је она рађена за филм „Saturday Night Февер“ у коме глуми Џон Траволта. 

Робин Гиб, један од чланова ове групе, изјавио је да се у овој песми ради о преживљавању у било ком великом граду, нарочито у Њујорку. Овај диско хит постао је толико познат, да га је деведесетих година и домаћа реп група Сунсхине обрадила у својој песми „Приђи ми ти“.

После 24 године: Глумци "Четири венчања и сахрана" НАЈАВИЛИ НАСТАВАК! (ВИДЕО)

Музика чини да филм постане целина, попуњавајући све скривене шупљине којих нисмо ни свесни. Она појачава емоције и дочарава атмосферу, њом почиње и завршава се сваки филм. Међутим, пресме о којима смо писали по популарности су превазишле филмове из којих су потекле. Те песме се слушају из дана у дан, из године у годину, из деценије у деценију, остављајући за собом неизбрисив траг у историји музике.