Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДВАНАЕСТ НАЈЧИТАНИЈИХ КЊИГА ПАУЛА КОЕЉА: Уколико тражите нешто за читање у току одмора, ево препоруке

24.06.2022. 08:55
Пише:
Србија Данас
Paulo Koeljo
Пауло Коељо / Извор: Профимедиа

Теме сахрањене међу стотинама страница текста нису реткост, али све оне траже одговоре на вечна животна питања, и инспиришу да сањамо.

Уколико сте у потрази за литературом коју ћете читати на одмору, препоручујемо вам најчитаније књиге Паула Коеља.

Алхемичар

Далеко најутицајнија Коељова књига коју су препоручили милиони читалаца. Роман прати младог андалузијског пастира по имену Сантијаго.Сантијаго чува своје стадо поред старе напуштене цркве и често сања да ће пронаћи благо египатских пирамида.

Главни јунак креће на дугачко путовање од Андалузије до Африке и назад. На путу упознаје Енглеза, девојку и алхемичара. Сантијаго пролази читав овај пут само да би схватио да је право благо било много ближе него што је мислио. То је изванредна прича о човеку који следи своје снове и живљењу смисленог живота. И не заборавите, трава није увек зеленија на другој страни ливаде.

Вештица из Портобела

Коељов бестселер који се нашао на топ листи Њујорк Тајмса 2006. сецира мноштво најдубљих питања која муче човечанство. Једно од највећих гласи: Како да останемо верни себи када у неким приликама ни сами не знамо ко смо?

Књига се, такође, бави филозофским идејама по којима је Пауло постао познат, као што је праћење срца.

Прича говори о жени по имену Атена која је живела у Трансилванији, мада остајемо ускраћени за одговоре како и зашто је Атена сада мртва. Враћајући нас назад кроз време, Коељо нам приповеда о Шерин Калил, ћерци која одлучује да промени своје име у Атена након што чује како родитељи причају о томе да неће имати живот у складу са својим именом. Кроз детињство она им говори да види анђеле, што њих јако брине.

Касније одлучује да напусти школу, уда се и роди дете. У овом делу на видело излази важна чињеница, а то је да је Атена била напуштена као дете и да се о њој није бринула њена права мајка.

Њена жеља за дететом тумачи се као потреба да буде ту за некога пошто нико није био ту за њу током одрастања. Неколико година касније растаје се од супруга и креће на пут како би нашла одговор на питање ко је она заправо. Роман отвара питања која нас терају да погледамо дубоко у своје срце како би спознали ко смо заиста.

Ђаво и госпођица Прим

Ово дело написано је 2000. године и пружа нам увод у Коељово мишљење о људима. Књигу отвара кључно питање о којем говоре и класична дела попут Библије, „Кентерберијских прича“, „Господара мува“ и Дантеов „Пакао“.

Да ли је човек сам по себи добар или зао? Ово је дилема са хиљаду одговора, а Коељо је свој пружио у овом роману.

У малом француском градићу, жена под именом Шантал При ради као сеоска конобарица. Она је добра жена која жели да напусти село јер зна да би напољу могла да постигне много више. Упознајемо и Берту, старију жену,  обдарену моћима да види мртве и разговара са духовима. Човек у пратњи ђавола почиње да узнемирава град, тврдећи да има злато и да ће га дати граду уколико убију неког свог.

Шантал је пренела ове речи грађанима који су одлучили да убију Берту јер је стара и бескорисна, а злато ће искористити да обнове градић. Али пре самог убиства Шантал се зауставља, остављајући све да се питају шта је суштинска ствар у животу.

Коељо закључује да су људи у исто време и добри и зли.

Бити као река

Ово је књига другачија од свих које је Коељо написао. Заправо и није роман већ збирка прича, анегдота, песама, и белешки које разматрају најдубља значења живота, природе и смрти.

Ово дело је другачије јер приказује бриљантни ум Паула Коеља у његовом најсталоженијем периоду. „Спреман за битку, али са недоумицама“ прича је о човеку као антиподу природи. Аутор истиче генијалност писајући о баштовану који уређује врт и притом га убацује у расправу о уништењу које приређујемо природи.

Ова књига нашла се на нашој листи јер и она покреће питање о смислу живота. Коељо показује да утеху налази у једноставности.

Вероника је одлучила да умре

Вероника је жена из Словеније која на први поглед живи савршен живот, али у једном тренутку покушава да се убије прекомереном дозом таблета за спавање. Она се потом буди у болници и сазнаје да јој је покушај самоубиства узроковао срчану ману која ће је на крају убити.

Уместо да се уплаши, Вероника открива да јој присилна усамљеност доноси одређену дозу слободе. Може да ради шта хоће и када хоће, док успут учи да увиди оно најбоље у животу.

Ова књига бави се ауторовим боравком у менталним установама, и поставља питање о односу спољашњег света према пацијентима – јесу ли они заиста оболели или их други таско перципирају. Коељо се поново суочава са својим вечним, филозофским питањима.

Дневник једног чаробњака

Ово је један од првих Коељових романа. Написана 1987. књига је заснована на његовим животним авантурама које су га водиле са једног на други крај Шпаније. Прича је омаж његовом самоупознавању на овом путовању.

Све почиње када Коељо не успе да уђе у групу о којој је сањао од детињства. Да би се придружио њиховим редовима послат је у потрагу за мачем који ће му открити једноставност живота. Он успешно обавља овај задатак и сазнаје природу истине и њен значај у поставци света.

Брида

Још један роман о потрази за знањем, о младој жени Бриди која покушава да испуни свој живот, а Коељо приповеда са дозом магијског реализма о њеној потрази.

Аутор представља свет као у делима фантастике али са стварним проблемима и питањима.

Роман се дотиче психолошких дилема као и све његове приче, али овде преовлађује идеја о сродним душама. Многи верују да свака особа која се роди има негде на свету особу која им је суђена. Брида је по овом питању истог мишљења као и Коељо који сматра да неки људи имају више од једне сродне душе.

На обали реке Пједре седела сам и плакала

Романтични роман који говори о депресивној научници по имену Пилар, уморној од монотоније свакодневнице. Сваки дан јој долази и пролази, а чини се да се ништа не мења. Све док не сазна да је њен стари пријатељ постао познати верски вођа. Тада јој познаник из детињства признаје да је била и још увек јесте љубав његовог живота.

Роман нас води кроз животе двоје љубавника који се боре са прегршт проблема. „На обали реке Пједре седела сам и плакала“ је топла прича о снази љубави. Заправо, цела прича се врти око замисли да је љубав толико јака да може издржати све животне изазове.

Рукопис откривен у Акри

По мом мишљењу, ово је један од најелоквентнијих Коељових романа. Прича прати археолога који открива древни рукопис у Акри (садашња Гана). Рукопис говори о Јеврејима, хришћанима и муслиманима који живе заједно у Јерусалиму и спремају се за своју непосредну смрт, Крсташке ратове.

Ово дело је застрашујућа слика онога што су становници Јерусалима тада сигурно осећали. Једна од ауторових најреалистичнијих прича која прати престрашене грађане и тешкоће са којима се суочавају.

Аутентичне односе који се развијају и стрепње око свакодневног ишчекивања неизбежне смрти умирује човек који се назива Копт. Он је благоглагољиви мудрац који шири позитивност кроз град. Коељо користи свој глас како би показао да ће и у најгорим условима живот превладати.

Анђео чувар

Иако писан у трећем лицу, роман „Анђео чувар“ говори о Коељу и његовој жени. Прича нас води кроз четрдесетодневно путовање током кога Пауло и његова жена упознају „Анђеле чуваре“, скупину жена ратница које на мотоциклима путују кроз пустињу Мохаве. Овај роман са примесом мотива типа „Побеснели Макс“ пружиће вам авантуру за коју и сами знате да вам треба.

Наравно, и овде постоји филозофска дилема. Њих двоје одлазе у пустињу да би разговарали са анђелом. Тада им „Анђели чувари“ помажу да нађу овоземаљског анђела. У класичном Коељовом кључу он покушава да укаже читаоцу да су вера, праштање прошлости и опрост греха од највеће важности.

Мактуб

„Мактуб“ значи „написано је“ на арапском. Овај роман прати Сантијага и Фатиму из „Алхемичара“ и није наставак иако се појављују исти ликови. Ова књига се бави борбом са анксиозношћу. Страх од доношења одлука није нешто што себи можете приуштити у животу.

Морате бити сигурни у одлуке које сте донели у прошлости и одлуке које ће вам помоћи у будућности.

„Мактуб“ је сјајно написано дело због ког сам пожелео да променим свет. Поверење у себе и живот који сте одабрали је нешто што пуно људи себи дугује.

Шпијунка

Један од новијих Коељових романа „Шпијунка“ прича је о жени која пркоси друштвеним нормама. Ова генијална књига врти се око Мата Хари која се сели у Париз без пребијене паре и потом се баца на задатак да од себе начини најпознатију жену у целом граду.

Када је избио рат, њена популарност довела је до тога да је прогласе за шпијунку управо због њеног експресног успона на друштвеној лествици. Ово је одавање части женској снази и њиховој способности да ураде чудесна дела у најгорим условима.

Да закључимо:

Коељове приче су понекад компликоване. Теме сахрањене међу стотинама страница текста нису реткост, али све оне траже одговоре на вечна животна питања, и инспиришу да сањамо.

БОНУС ВИДЕО: Јутарња рутина водитељке Сање Кужет - Овако започиње дан