Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЛАН Б – 3. Фестивал субверзивног филма

05.06.2018. 16:33
Пише:
Србија Данас
Plan B
План Б / Извор: Фото: Промо

Од 15. до 17. јуна 2018.
Дом омладине Београда//Велика сала
Цена улазнице: 250 динара

У временима када системи вредности зависе од новца, моћи, силе и интереса које појединци, групе или целе државе мењају зависно до тренутних циљева, све је више обесправљених, понижених и одбачених. Одбачених од друштва, државе, колега, пријатеља, чак и најближих – породице. Ти савремени Дон Кихоти, људи чије се илузије руше, који покушавају да задрже минимум достојанстава и изборе се за основна права која им припадају, постају архетипови борца, било да су мушкарци, жене или деца.

ПЛАН Б У ДОМУ ОМЛАДИНЕ: 6 разлога за 4 дана у биоскопу!

Они су последња брана од потпуне моралне и етичке пропасти. Овогодишњи ПЛАН Б је о њима. О усамљенима, али храбрима, о пониженима, али истрајнима, о кривцима који траже искупљење, о борцима без илузија. Одлука хашког оптуженика да се сусретне са својим жртвама покренуће лавину емоција у филму „Неопроштено“. Живот јеврејске породице у енклави у Северном Кавказу је доведен у питање када син на дан своје веридбе бива отет у филму „Блискост“. Млади француски редитељ, пролазећи кроз креативну кризу, постаје самохрани отац у филму „Остани усправан“. Каријера чувене звезде порно филмова се ближи крају у филму „Роко“. Наизглед необично такмичење у голицању представља параван за бизарну тајну у филму „Заголицан“. Осмогодишња девојчица се спрема да буде примљена у дечији северно-корејски савез у филму „Под Сунцем“.

Ускоро почиње ПЛАН Б - Фестивал субверзивног филма!

Plan B festival
План Б фестивал / Извор: Фото: Промо

Шест врло посебних филмова који се и по темама и по форми разликују, чине програм овогодишњег фестивала суберзивног филма ПЛАН Б. Ипак једна ствар их повезује. То је губљење илузија и борба малог човека за основне вредости: једнакост, слободу и правду.

ПРОГРАМ:

ПЕТАК 15. ЈУН 2018.

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ

19.00 Неопроштено / Унфоргивен,  (Финска, Данска) документарни филм (75 мин.)

Одбачен од породице, народа са којим је живео и своје земље, Есад Ланџо је провео много година из решетака због злочина које је починио током југословенског рата у Босни и Херцеговини. Само је Финска била вољна да га прими после одслужене казне, и ту почиње његов покушај да настави нормалан живот. Да ли је могуће да ратни злочинац нађе опроштај и суочи се с прошлошћу? Како наставити нормалан живот ако си осуђен за један од најгорих ратних злочина – злочин против човечности? Есад Ланџо је тражио одговоре на ова питања годинама, али безуспешно. На крају се одлучио на још један, последњи корак.

Plan B festival
План Б фестивал / Извор: Фото: Промо

Режија и сценарио: Ларс Feldballe Петерсен

Продуценти: Ари Матикаинен и Кристине Барфод

Директор fotografije: Jarkko Виртанен

Улоге: Есад Ланџо, Суљо Ланџо, Севда Ланџо

Фестивали: Копенхаген – CPH:DOX, Helsinki IFF, Сарајево FF, Персо FF

21.00 Блискост / Теснота, (Русија) играни филм (118 мин.)

Радња филма је смештена у 1998. годину на Северном Кавказу у Русији. Двадесетчетворогодишња Илана ради у гаражи свог оца помажући му да саставе крај с крајем. Једне вечери, њена проширена породица и пријатељи окупљају да прославе веридбу млађег брата Давида. Касније те ноћи, млади пар је отет и достављен је захтев за откуп. Како ће јеврејска породица, која живи у енклави, подићи новац и спасти Давида?

Plan B festival
План Б фестивал / Извор: Фото: Промо

Режија: Кантемир Балагов

Сценарио: Кантемир Балагов, Антон Yarush

Продуцент: Александар Сокуров

Директор фотографије: Артем Емелианов

Улоге: Атрем Ципин, Олга Драгунова

Фестивали: 2017, Кан, Гент, Хифа, Лисабон, Монтееал, Минхен

СУБОТА 16. ЈУН 2018.

19.00 Остани усправан / Рестер вертицал (Француска) играни  (98 мин.)

Редитељ Лео полази у потрагу за вуком у Јужну Француску. Током путовања упознаје Мари, чобаницу слободног духа која га заводи и након девет месеци рађа њихово дете. Патећи од постпорођајне депресије, Мари напушта породицу и Лео је препуштен сам себи да брине о детету. Суочавајући се са низом препрека, уједно тражећи инспирацију за свој нови филм, јунак је спреман да све уради како би остао на ногама. Ексцентричан филм испуњен неочекиваним тренуцима, са потребном дозом црног хумора.

Plan B festival
План Б фестивал / Извор: Фото: Промо

Режија и сценарио: Алаин Гуираудие

Producent: Sylvie Пиалат

Директор фотографије: Цлаире Mathon

Улоге: Индиа Хаир, Дамиен Bonnard, Рапхаëл Thiéry

Фестивали: Кан, Сарајево…

21. 00 Роко / Rocco (Francuska) dokumentarni (105 мин.) *

Роко Сифреди је за порнографију оно што је Мајк Тајсон за бокс – жива легенда. Његова мајка је желела да он буде свештеник. Уз њен благослов, постаје порно глумац, посветивши живот само једном богу – пожуди. Током 30 година обављања те професије, Роко је истраживао сваку фантазију људске душе, препуштајући се најнеобузданијим раскалашностима. Дошло је, међутим, време да ова иконичка фигура секса окачи рукавице о клин. За последњу сцену своје каријере Роко је изабрао овај документарац. Филм понире у најмрачније дубине сексуалне зависности и даје гледаоцима прилику да завире иза фасаде индустрије вредне милијарде долара.

Режија и scenario: Thierry Демаизиèре, Албан Теурлаи

Продуцент: Фабрице Цоат, Michel Спавоне, Степхане Целериер, Валерие Гарциа

Plan B festival
План Б фестивал / Извор: Фото: Промо

Директор фотографије: Албан Теурлаи

Uloge: Rocco Siffredi, Марк Спиеглер, Јамес Деен, Јохн Стаглиано, Kelly Stafford, Abella Дангер

Фестивали: Венеција, Монпеље, Атина, Цирих

 *Филм није погодан за млађе од 18 година 

НЕДЕЉА 17. ЈУН 2018.

19.00 Заголицан / Тицклед (Нови Зеланд) документарни (92 мин.)

Након што на Интернету наилази на видео о бизарном “такмичењу у голицању до неиздржљивости” у којем су младићи плаћени да буду везани и голицани, заинтригиран причом, новинар Дејвид Фариер обраћа се компанији иза видеа – не би ли сазнао нешто више. Убрзо добија шокантан одговор – особа са друге стране тастатуре исмева Фариерову сексуалну оријентацију и прети озбиљним судским тужбама уколико настави да истражује о такмичењу. Дејвид, као и сваки добар новинар не посустаје пред сајбер претњама, већ чини управо супротно: успева да уђе у траг тајним просторијама у којем се такмичење одиграва и одлази у Лос Анђелес. По доласку открива комплексан систем, познат по малтретирању сваког младића који се одупире правилима врзиног кола у које је ушао сумњивим путем, укључујући и онлине објављивање снимака.

Plan B festival
План Б фестивал / Извор: Фото: Промо

Режија и сценарио: Давид Farrier, Dylan Реев

Producent: Carthew Неал

Директор фотографије: Доминиц Fryer

Улоге: Давид Farrier, Dylan Реев

Фестивали: 2016, Санденс, Сијетл, Нови Зеланд

21.00 Под сунцем / В paprscích слунце (Чешка, Русија, Немачка, Литванија, Северна Кореја), документарни  (106 мин,)

Вишеструко награђиван документарни филм “Под Сунцем” открива тајанствене зидове Северне Кореје, као и оно што се крије иза њих. Очаравајући портрет осмогодишње Зен-Пи и њене породице у тренутку када се она припрема за церемонију и чланство у Корејском дечијем савезу на “Дан блистајајуће звезде” (рођендан Ким Јонг-ила). И док породица добија инструкције како да буду идеални патриоти, Манскијева будна камера наставља да снима и када супервизори снимања кажу: “Стоп!”…

Plan B festival
План Б фестивал / Извор: Фото: Промо

Режија и scenario: Vitaliy Маски

Продуцент: Симоне Бауман

Директор fotografije: Alexandra Иванова

Улоге: Лее Зин-Ми, Yu Young

Фестивали: 2016, Награда “Федора” за најбољу режију на фестивалу ДоцАвив и награду жирија на фестивалу у Хонгконгу.