Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Почасни грађанин Вождовца: Виктор Лазић - чувар културе

13.12.2019. 19:43
Пише:
Промо
Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Србија Данас

Заслужено!

На свечаној седници Скупштине општине Вождовац, поводом обележавања славе Општине Свети Андреј Првозвани, почасну титулу заслужног грађанина Вождовца ове године добио је чувар културне традиције, председник и оснивач Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ Виктор Лазић.

Приликом уручења Повеље, педседник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић је рекао да је Лазић ово јавно признање заслужио као књижевник и оснивач и директор два музеја на Бањици – Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности на Бањици, чиме је дао немерљив допринос равоју српске културе и промоције Општине.

Povelja Viktoru Laziću
Повеља Виктору Лазићу / Извор: Фото: Србија Данас

- Кад ме питају колико дуго се бавим спашавањем културе и књига, ја волим да кажем – само 250 година. Ја сам девета генерација посвећеника српске културе. Наследник сам породичне традиције, породичног спашавања оног највреднијег – нашег идентитета, уметности, књижевности, писане речи - рекао је Лазић захваљујући се на додељеном признању које сматра да није добио само он већ, како је рекао “сви ми“.

Лазић је истакао да је само у овој години Удружење Адлигат набавило оригинална писма Николе Тесле, рукопис Томаса Едисона, збирку фосила старих сто милиона година из Либана, књиге са посветама више Нобеловаца као и важну збирку књига и материјала из Јапана, укључујући посвете славног књижевника Харукија Муракамија.

У емотивном говору Лазић је истакао велике проблеме са којима се сусретао који су га често доводили на границу очаја уз осећај да су „српска култура и ја са њом бескућници“ и изразио захвалност Општини Вождовац и ОШ „Бора Станковић“ која Удружењу Адлигат обезбеђује важан магацински простор захваљујући чему је спашено више стотина хиљада књига.

- У фонду Адлигата тренутно се налази око два милиона предмета, више од милион књига, док смо још пола милиона књига поклонили библиотекама широм Балкана – између осталог 50 школа, 30 болница и 29 затвора добило је наше књиге на поклон. Адлигат је успех свих нас. Педесет и троје оснивача, 160 чланова удружења, више од 500 донатора створили су, на челу са мојом породицом, пре свега потпредседницима Адлигата, Горицом и Браниславом Лазићем, царство Адлигата - изјавио је Виктор Лазић.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Србија Данас

Збирка Адлигата је значајна како на међународним и регионалним, тако и у глобалним размерама. Ту се налазе ретке и необичне књиге из свих земаља света, из удаљених народа и племена, често велике реткости које је веома тешко видети и у земљама из којих потичу. На сталној поставци се на пример могу видети молитвеници исписани на штапићима од бамбуса, на листовима од најквалитетније свиле, бананиног или палминог лишћа, са корицама од мермера, резбареног дрвета или чак људских костију; књиге на кожи фетуса оваца; књиге у облику лепезе, заставица или амајлија које се носе око врата. За више од 100 земаља највеће збирке књига налазе се у Адлигату. Те збирке су потенцијални не само културни већ и дипломатски мост између Србије и тих земаља и захваљујући тим збиркама углед Србије у свету је значајно порастао.

- Желите ли да својој деци покажете оригинално Хајдук Вељково писмо? Рукопис Николе Тесле, Милоша Црњанског, Исидоре Секулић, Саве Шумановића? Намештај породице Обреновић? Прву српску штампану Библију? Оружје којим смо се ослобађали од Турака 1804. године? Све то можете видети овде, у свом комшилуку, на Вождовцу. Штавише људи из целог света долазе у Србију само због тога, не говорим само о новинарима, већ о читавим породицама које су се, само у току ове године, запутиле из Француске, Индонезије, Холандије или Уједињених Арапских Емирата у Србију са јединим циљем да посете музеје Адлигата о којима су читали у Фрнкфуртер Алгемајне Цајтунгу издање продато у 300.000 штампаних примерака, аустријском Ди Пресе, Њујорк Тајмсу, Хиндустан Тајмсу, гледали репортаже на Дојче велеу које гледа чак 167 милиона људи итд. Немојте чекати да вас у Адлигат доведу Холанђани, Французи, Кинези или Арапи, дођите сами да видите своје и светско културно благо - објаснио је Лазић и захвалио се појединцима из општине који су нарочито подржали пројекте Адлигата а то су Александар Савића, Ивана Томић Илић, Вук Мирчетић, Милош Стојановић и Славица Лазић.

- Многи су сумњали, шта ја то радим? Зашто довлачим прљаве књиге? Колики ли профит од тога имам? Има и данас људи који не схватају да постоји и други интерес, сем материјалног. Суштински, духовни, интелектуални интерес. Интерес да се нешто спаси и сачува, да се нешто уради и остави свом народу. Награда почасног грађанина мени, који сам од рођења грађанин Вождовца, посебно значи. Зашто? Зато што се сви ми, а нарочито ми који се трудимо да нешто променимо набоље, осећамо као странци у сопственој земљи. Као Сизиф коме се сви смеју зашто гура камен узбрдо, као Диоген који усред дана фењером тражи човека. Ми смо сирочад, поред мајке и оца. Овом наградом мене као да Вождовац грли и теши, ставља ми мелем на рану, као да ме, иако сам одувек његов, коначно потпуно усваја - рекао је Лазић.