Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Почиње снимање филма "МРАК" (ФОТО)

19.04.2019. 13:58
Пише:
Србија Данас/Промо
Mrak
Мрак / Извор: Фото: Промо

Психолошки трилер о животу српске породице на Косову и Метохији.

Крајем маја у околини Врања почиње снимање психолошког трилера “Мрак” (Дарклинг) сценаристе и редитеља Душана Милића. Филм је инспирисан истинитом причом о породици која, након ратних сукоба деведесетих, остаје на свом огњишту на Косову и Метохији: дању их штити КФОР, а када падне ноћ, преживљавају страшна мучења.

Драма се одвија у лето 2004. године, након “мартовског погрома” и прати судбину једанаестогодишње девојчице Милице која живи у планинским забитима Косова са мајком и дедом ишчекујући и даље информацију да ли јој је отац, који је нестао пре годину дана, уопште жив.

Сваку ноћ породица је приморана да се повлачи у забаракадирану кућу, престрављена психолошким притиском којем су изложени чим се смркне. 
Док војници италијанског КФОР-а оклопним возилима дању превозе децу у школу смештену у порту православног манастира а ноћу стока нестаје из дворишта, свештеник бодри малобројно становништво да остане на својим огњиштима… све до тренутка када спознају и сами да ли је потмули хорор одјек ратних времена или њихова уобразиља.

Mrak
Мрак / Извор: Фото: Промо

Након филмова “Гуча”, “Јагода у супермаркету”, “Травелатор” као и серија “Фолк” и “Сумњва лица”, сценариста и редитељ Душан Милић своју биографију обогатиће психолошоким трилером “Мрак” који се бави  метафором страха, али скривеном позадином свакодневних безличних вести о животу српског становништва на Косову. Лична драма “малог човека” изазвана је великим силама, толико снажним, да осећај страха прети да прерасте у “онострано”.

У главним улогама су Славко Штимац (деда Милутин), данска звезда српског порекла Даница Ћурчић (ћерка Вукица), Миона Илов (Милица), Никола Ракочевић (свештеник Доситеј), Андреа Боска (италијански војник Маурицио).

Maketa kuće
Макета куће / Извор: Фото: Кирил Проданов

Директор фотографије је Кирил Проданов из Бугарске, сценограф Миленко Јеремић из Србије, монтажер Јоргос Мавроспаридис из Грчке, монтажер звука Кристиан Ајднес Андерсен из Данске, сниматељ звука Франческо Моросини.

“Мрак” је корподукција Србије, Данске, Бугарске, Италије И Грчке, а подржали су га: Филмски центар Србије, Дански филмски институте, Филмски центар Бугарске, Италијански регионални фонд “Фондо Аудиовисио ФВГ”, Филмски центар Грчке, ЕУРИМАГЕС фонд Савета Европе, МЕДИА креативне Европе И Национална Данска телевизија ДРТВ.

Продуцент филма је Снежана Хаувелинген из Србије, испред куће This анд That Продуцтион И Филм Delux Интернатионал.

ГЛУМАЧКА ЕКИПА

СЛАВКО ШТИМАЦ (Милутин) је српски глумац који је рођен у Хрватској 1960. године. Глумом је почео да се бави већ са 12 година играјући у филмовима Сутјеска, Гвоздени крст, Специјално васпитање, Ко то тамо пева?. Главном улогом у филму Емира Кустурице Сећаш ли се Доли Бел доживљава интернационалну славу.

ДАНИЦА ЋУРЧИЋ (Вукица) је данска глумица рођена у Србији. Одмах након дипломирања је ангажована у ансамблу Краљевског данског позоришта где остварује запажене резултате. 2014. године Даница је била избор за Схототинг Стар на 64. Берлинском филмском фестивалу, играјући главну улогу у филму Он The Edge. Успехе је остварила и у филмовима The Абсент Оне, Силент Хеарт, All Инцлусиве, Ланг Хисторие Корт као и у америчкој серији The Мист.

Danica Ćurčić
Даница Ћурчић / Извор: Фото: Петра Клеис

МИОНА ИЛОВ (Милица) је једанастогодисњакиња из Прокупља. Ученица је 5. разреда Основне школе “9. Октобар”. 

Miona Ilov
Миона Илов / Извор: Фото: Сташа Букумировић

НИКОЛА РАКОЧЕВИЋ (монах Доситеј) запажени је српски глумац млађе генерације. Године 2014. Никола је као и Даница био изабран за Схототинг Стар на 64. Берлинском филмском фестивалу. Са Душаном Милићем је сарађивао више пута на пројектима Травелатор, Сумњива Лица и Фолк.

Nikola Rakočević
Никола Ракочевић / Извор: Фото: Емилија Гајић

АНДРЕА БОСКА (Андреа Босца) је завршио школу глуме у Националном позоришту Театро Стабиле у Торину 2003. године. Поред богатог позоришног искуства, остварио је главне улоге у серијама: Дон Боско, Raccontami, Зодиацо, Пане е Либертà, Медици, Мастерс Оф Флоренце. А потом и у филмовима: Febbre да фиено,Аморе Бугие е Calcetto, Си Цан Фаре, Нои Цредевамо, Магнифица Пресенза.

АУТОРСКА ЕКИПА

ДУШАН МИЛИЋ, сценариста И редитељ из Србије. Иза овог искусног аутора који вешто изазива емпатију према ликовима које сценаариом додатно продубљује су филмови ЈАГОДА У СУПЕРМАРКЕТУ, ГУЧА И ТРАВЕЛАТОР, као И телевизијске серије ФОЛК И СУМЊИВО ЛИЦЕ.

Dušan Milić
Душан Милић / Извор: Фото: Сташа Букумировић

КИРИЛ ПРОДАНОВ, директор фотографије из Бугарске. Дипломирао је на Националној академији за позориште и филм ‘’Красто Сарафов’’. Снимио је велики број кратких филмова и неколико дугометражних играних, који су приказивани на престижним међународним фестивалима. Кирил је освојио награде за своја четири филма и један је од сниматеља у успону на мапи европске кинематографије.

МИЛЕНКО ЈЕРЕМИЋ, сценограф је најпознатији сценограф у региону Балкана. Радио је сценографију за преко сто филмова, међу њима за најпризнатије српске филмове XX века. Године 1998. Започео је сарадњу са Емиром Кустурицом и радио на филму ЦРНА МАЧКА, БЕЛИ МАЧОР који је добитник Сребрног лава на фестивалу у Венецији, као и н а филму ЖИВОТ ЈЕ ЧУДО. Са Душаном Милићем је до сада сарађивао на његовом првом филму ЈАГОДА У СУПЕРМАРКЕТУ .

ЈОРГОС МАВРОПСАРИДИС (YORGOS МАВРОПСАРИДИС), монтажер, који је монтирао преко 70 играних филмова. Познат као монтажер Јоргоса Лантимоса са којим је радио на филмовима ЈАСТОГ (Лобстер), ОЧЊАК (Dogtooth), УБИСТО СВЕТОГ ЈЕЛЕНА (The Killing оф the Сацред Деер) и ФАВОРИТ (The Фаворите).

КРИСТИАН АЈДНЕС АНДЕРСЕН (КРИСТИАН ЕИДНЕС АНДЕРСЕН), дизајнер звука, дански аудио инжењер и композитор. Током своје богате каријере сарађивао је са Ларс фон Триром на филмовима ПЛЕС У ТАМИ, КРОЗ ТАЛАСЕ, МАНДЕРЛЕЈ и АНТИХРИСТ. За рад на АНТИХРИСТУ је награђен са Бодил Специал Award. Сарађивао је И са Николасом Виндиг Рефном.

ФРАНЧЕСКО МОРОСИНИ (ФРАНЦЕСЦО МОРОСИНИ), сниматељ звука

са преко 30 година искуства на кратким и дугометражним играним филмовима.