Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Репертоар нове позоришне сцене Театријум до краја јула

22.07.2021. 16:07
Пише:
Промо
Pozorište Teatrijum
Позориште Театријум / Извор: Фото: Промо

Све представе се играју у дворишту Капетан Мишиног здања, улаз из Вука Караџића од 21х.

  • Јазавац пред судом - 22.јула, 23. јула, 25. јула
  • Помахнитали – 24. јула
  • Не оклевај, импровизуј! – 26.7.
  • Детињарије – 27.7.
  • Давитељ против давитеља – 28.7.
  • О, какав диван дан – 29.7.
  • Нас две – 30.7.
  • Шта ме снађе – 31.7.
  • Jazavac pred sudom
    Јазавац пред судом / Извор: Фото: Промо

    Петар Кочић - ,,ЈАЗАВАЦ ПРЕД СУДОМ” - 22. јул и 23. јул у 21х

    „Јазавац пред судом“ написан је 1903. Комад је својеврстан историјски осврт на положај обесправљених Срба у Аустроугарској царевини. Страшна је истина да по питању права данас никакве промене нема када у обзир узмемо живот Срба у окружењу. Радећи последњих година са децом на Косову и Метохији, видео сам да Срби у енклавама у сваком смислу живе и теже него истинити Кочићев јунак и савременик Давид Штрбац. Међутим, интелектна виртуозност Давидова, величанственост његовог духа, даје наду...

    Циљ ове представе је да у свакој особи у публици пробуди онај део бића који ће се увек борити за истину и правду, за слободу и отаџбину без обзира на цену.

    Да смо у томе успели говори и то да је представа играна више пута и у крипти Храма Светог Саве. Да је после гледања представе аустралијски аутор Марк Виндон уложио новац и снимио филм „ Јазавац пред судом“, који је имао премијеру на овогодишњем фесту. Филм ће у месецима пред нама ући у биоскопску дистрибуцију.

    Режија: Михаило Лаптошевић

    Играју: Даниел Ковачевић/Ђорђе Марковић, Јаков Јевтовић/Владимир Тешовић, Дејан Стојаковић, Михаило Лаптошевић

    - Ко искрено и страсно љуби Истину, Слободу и Отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас. - Петар Кочић

    Pomahnitali
    Помахнитали / Извор: Фото: Промо

    Ауторски пројекат глумаца Татјане Кецман и Милоша Ђорђевића - “ПОМАХНИТАЛИ” - 24. јул у 21х

    Представа је на Фестивалу дуодраме награђена за најбољу женску улогу.

    Кратак садржај:

    Представа је посвећена овисницима фејсбука, инстаграма.... као и другим жртвама селфи културе и осталих облика виртуелних вредности. Ова комедија се бави људима који су постали опседнути формом, статусним симболима, брендовима. На тој апсурдној и суманутој трци, која за циљ има успех (ма шта то значило!) потпуно губе компас. У свакој од сцена протагонисти заврше са нервним сломом због неких ситних тривијалних проблема који им ремете "савршену" форму. Дане окончавају тако што,уморни од борбе гужве, свађа, са осећањем незадовољства и изопштености, за утеху окаче селфи на коме све блиста баш како треба, савршено!

    Срђан Ј. Карановић - ,,Не оклевај! Импровизуј!” - 26. јул у 21х

    „Не оклевај! Импровизуј!“ није представа настала по драмском тексту већ је њен садржај заснован на низу вежби импровизације. Импровизације су инстинктивне спонтане игре у којима учесници, попут деце, користе своју машту да би се играли и креирали шта год пожеле. Импровизације су начин да се сцене спонтано креирају.

    Све што глумци буду изводили на сцени настаће управо тог тренутка пред присутном публиком без икакве претходне припреме. Дијалог, причу, ликове и радњу заједничким ангажманом креираће сами учесници (глумци) кроз развијање импровизације.

    Модератор ће по потреби публици објаснити механизме и принципе по којима одређена вежба импровизације настаје и развија се. У одређеним вежбама импровизације модератор ће позвати публику да глумцима предлаже почетне околности, односе између ликова или тему за сцену која би требало спонтано да настане. Док је у конвенционалном позоришту представа претходно припремљена и намењена да се само прикаже публици, у театру импровизације „представа“ настаје у садашњем тренутку, често уз учешће публике која преузима активну улогу „саиграча“ глумаца.

    Представа „Не оклевај! Импровизуј!“ изведена је до сада 58 пута на сценама у Београду, Србији и Републици Српској и наилазила је на одличан пријем код публике од 7 до 77 година.

    Учесници у представи: Богдан Богдановић, Ивана Дудић, Милош Ђуровић, Јелисавета Караџић, Ива Кевра, Душан Матејић, Стефан Радоњић, Бранкица Себастијановић, Анита Стојадиновић

    Рејмон Кус - ,,Детињарије” - 27. јул у 21х

    Монодрама у тумачењу Тихомира Станића

    Превела: Ивана Димић. Редитељ: Душан Петровић. Премијера: 17. новембар 1996. Битеф театар

    Награде: Тихомир Станић троструки је победник Другог Југословенског фестивала позоришта једног глумца, одржаног у Никшићу од 5. до 9. маја 1997. године. За улогу у ДЕТИЊАРИЈАМА припале су му: Награда стручног Жирија; Награда публике; Награда критике. На позоришном фестивалу "Земун фест '97" Тихомиру Станићу је додељена "Златна плакета" за најбољу мушку улогу.

    Наша борба 27.10.1997.

    - Захваљујући прошлогодишњем пројекту Тихмоира Станића „Детињарије“ Рејмона Куса, монодрами је враћено достојанство на најлепши могући начин. „Детињарије“ су, наиме, одиграле мисионарску улогу у поновном враћању достојанства монодрами, што се врло брзо показало на делу...

    Жељко Јовановић

    Политика 21.децембар 1996.

    - ...Тихомир Станић потврђује да је монодрама одговор јаких. Да је то преузимање терета читавог драмског збивања на себе, комплетне сцене, свих њених елемената и знакова, чак и сценографије: он уме да буде и њен део и да је узме за партнера ако хоће. Он прихвата изазов да сједини и дисциплинује говорну и физичку радњу и да их све време строго контролише, да буде и протагониста и антагониста, да носи и радњу и противрадњу. Један глумац тако, полако и вешто, али беспоговорно, увлачи публику удобно заваљену у сигурност и предности мрака, у своју реалност, стварност сцене, ослобађа је отпора и сумњи, суочава са другачијим и новим. Зато му се уложена енергија враћа. Он ствара коло енергије, као струјно коло, које повезује сцену и гледалиште и то много убедљивије од већине представа које се тренутно са великом помпом играју у нашим позориштима...  

    Јелица Зупанц

    - ....Већ у првом призору, гледалац види Тихомира Станића са брадом и брковима, али у дечачком оделу, да би потом, у епизодама попут оних са школским учитељем и свештеником чије незнање разочарава, дечја инфантилност попримила духовитост апсурда, али и неопходну драматичност и узбуђење са којом се на позоришној сцени откривају све најискреније истине. По страни од приче о траумама и одрастању једног дечака, као и свих редитељских и драматуршких домишљатости, „Детињарије“ у режији Душана Петровића су у први план успеле да избаце ооно што монодрами најтеже полази за руком – узбудљиву и драмски развијену игру која беспоштедно испробава све моћи и таленат једног прворазредног глумца.

    Davitelj protiv davitelja
    Давитељ против давитеља / Извор: Фото: Промо

    Небојша Пајкић и Слободан Шијан - "ДАВИТЕЉ ПРОТИВ ДАВИТЕЉА" - Среда, 28. 7. 2021 - Позориште "Раша Плаовић", Уб 

    Режија, сценографија, костим и избор музике: Душко Ашковић. Асистент режије: Воја Раонић.

    Играју: Александар Лелићанин, Мишел Капларевић, Александар Петровић,Снежана Јовановић, Марко Милошевић, Вања Пулетић, Славица Малетић, Драгана Јанковић, Никола Јеремић, Кристина Миличић, Иван Вилотијевић, Тијана Гођевац, Јована Тадић, Невена Миличић, Александар Миличевић, Јован Симеуновић, Јанко Хаџић, Лука Мијатовић, Нађа Милићевић, Ивана Влајковић.

    Весна Пећанац - О, КАКАВ ДИВАН ДАН - Четвртак, 29.7.

    Монодрама у тумачењу Весне Пећанац

    Весна Пећанац своју монокомедију "О, какав диван дан", већ двадесет година игра на позоришним сценама, школама, факултетима, конгресима широм земље, у већини градова некадашње Југославије и од Америке до Аустралије! Ова представа, која спаја Уметност, Образовање, Педагогију, Животну Мудрост и Личну исповест до сада је преко 1800 пута одиграна! Са пуно финог хумора, представа говори о односу Родитељи-Деца-Школа-Друштво. О проблемима Рађања, Одрастања, Пубертета, Породичним сукобима, Кућним тајнама, о Љубави и Праштању.

    Весна Пећанац у комичном жанру, кроз рафинирани хумор и на само њој својствен начин, открива Личне и Породичне тајне, надовезујући приче различите садржине једну на другу, једноставним говором и лепршавом глумом.

    Nas dve
    Нас две / Извор: Фото: Промо

    Татјана Кецман - НАС ДВЕ - кабаре комедија - Петак, 30.7.

    Режија и глума: Татјана Кецман

    Пева: Ана Радоњић – ЗОЕ КИДА

    Дизајн светла и звука: Игор Боровић

    Духовита, забавна и веома атрактивна прича о жени, која је опседнута каријером и њеном алтер-егу, којем недостаје љубав. Једна од “њих две” бомбардује публику рецептима, саветима и новим методама за успех у друштву. Док се друга, нежнија верзија ње саме, песмом бори за љубав, романтику и “оно мало душе”. Две потпуно различите жене спаја једно кабаретско вече у којем "спонтано", пева, глуми и наздравља животу. У овим урбаним временима, где зарад каријере, све више жена занемарује природу, материнство, љубав, наш кабаре је подршка природно лепој и нежној жени.

    Небојша Ромчевић - ШТА МЕ СНАЂЕ - Монокомедија у тумачењу Анђелке Прпић - Субота, 31.7.

    Драмски текст за ову интерактивну савремену комедију у којој се популарна глумица Анђелка Прпић појављује у 12 различитих улога, потписује један од најбољих српских драмских писаца и сценариста Небојша Ромчевић, а режија је поверена прослављеном глумцу, музичару и редитељу Бранку Ђурићу Ђури. Ова животна комедија је побрала неподељене симпатије у више од 180 извођења у протекле 3 године у распродатим салама Српског Народног Позоришта у Новом Саду, у Beogradu(11x), Kragujevcu(6x), Јагодини, Ваљеву, Бечу, Франкфурту, Загребу, Сарајеву, Ријеци, Осијеку, Тузли, Цириху, Пожаревцу као И многим другим градовима Србије, региона и Европе.

    УКРАТКО О ПРЕДСТАВИ

    Шармантна Анђелка, у овој представи игра тридесетдвогодишњу банкарку Јованку Јоку Јаковљевић. Млада жена која гради каријеру оним што има (памети и знања понајмање) у суровом корпоративном свету. Сасвим случајно се нашла пред дилемом: част и брачна верност или успон у каријери? Такву дилему не може да разреши сама: читава војска ликова јој у томе помаже стварајући још већу конфузију у њеној празној главици, а директоров син само што није ушао у њену… собу. Овај је свет скројен тако наопако, да изгледа да је свака жена бар једном налетела на свог Харвија Вајнстајна. Задовољство је његово, кајање њено...

    ПОЗОРИШТЕ ТЕАТРИЈУМ: Идеја о позоришту Театријум покренута је на иницијативу нашег уваженог драмског уметника Тихомира Станића, уз подршку Универзитета у Београду, који је уступио двориште Капетан Мишиног здања и градске општине Стари Град. Управник позоришта је Владан Гајовић. Позориште ове „нулте“ сезоне ће играти од 3. јула до 31. августа и имати више од 50 извођења. Све представе почињу у 21х, а карте се могу купити преко сервиса tickets.rs, као и на благајни Ректората сваке вечери од 19х.