Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Schime & Музикон отварају 38. Београдски џез фестивал

25.10.2022. 09:14
Пише:
Промо
Dom omladine
Дом омладине / Извор: Фото: Промо

Почев од 2008. године, Београдски џез фестивал сваке године наручује по једну оригиналну продукцију неком од истакнутих домаћих уметника или састава, најчешће на самом отварању манифестације. Ове године обележавамо мини-јубилеј, петнаесту продукцију по реду, додељујући ту почаст београдском квартету Schime, који ће наступити заједно са камерним оркестром Музикон, на свечаном отварању 38. Београдског џез фестивала. Концерт је заказан за 26. октобар, са почетком у 19 часова, у Великој сали Дома омладине Београда.

Састав Schime је први пут учествовао на манифестацији 2016. године у оквиру другог српског showcasea, када је промовисао свој деби албум изазивајући изузетну пажњу, посебно међу инсотраном џез критиком. У међувремену су били финалисти такмичења европских младих састава у организацији Европске радиодифузне уније, два пута наступали на чувеном фестивалу у Мерсу (Немачка), као и остварили занимљиву сарадњу са камерним оркестром Музикон у водама треће струје, мешајући џез са класиком. На иницијативу фестивала Schime за нови наступ са камерним оркестром Музикон изводи потпуно нови програм, писан за ову прилику.

Занимљиво је да се пре 45 година у сличној улози спајања класике и џеза на отварању фестивала нашао Душко Гојковић, изводећи оригиналну свиту „Југославијо“ са Симфонијским и џез оркестром РТС. Међу саставима које смо током претходних година представили у специјалним продукцијама за Београдски џез фестивал, били су Секстет Марковић–Гут, Eyot, Николов-Ивановић Ундектет и Фисх ин Оил, а међу солистима Корнелије Ковач, Јован Маљоковић, Ана Софреновић и Ненад Василић, између осталих.

„Програм који ћемо премијерно извести пред београдском публиком је сачињен од композиција које смо компоновали Сава Милетић и ја наменски за ансамбл Schime и Музикон. Покушали смо, а по мом мишљењу и успели, да напишемо музику која презентује комплетан спектар могућности овог несвакидашњег комбинованог ансамбла. Отворити Београдски џез фестивал са пројектом Schime и Музикон је апсолутно савршен начин да се овај, веома амбициозан музички подухват, представи београдској публици.“, уочи наступа каже Лука Игњатовић, саксофониста и композитор, лидер састава Schime.

„Изузетно нам је велика част што ћемо отворити Београдски џез фестивал. Заиста је привилегија учествовати на фестивалу који има такву традицију.“, истиче Милош Јовановић, директор камерног оркестра Музикон, и додаје да је до међусобне сарадње дошло спонтано, из жеље да се створи нови звук који би објединио класику и џез, али и из жеље да се направи сарадња између џез и класичних музичара.

Лука Игњатовић напомиње да ће Schime и Музикон на отварању Београдског џез фестивала, уједно и промовисати први заједнички албум: „Издање под називом Меланге објавићемо за издавачку кућу Sequoia рецордс, а након наступа на фестивалу, током 2022. и 2023. године, промовисаћемо га даље у Србији и Европи. Први следећи наступ који нас очекује заказан је у Српском културном центру у Паризу.“

„Што се тиче планова за наш заједнички пројекат жеља нам је да направимо једну велику регионалну и европску турнеју, како би што већи број људи могао да чује ове композиције. Музикон ове године слави 10 година постојања и покреће нови циклус развоја, који је усмерен на додатну професионализацију ансамбла. Уз редовну концертну сезону у Београду, и концерте у региону, циљ Музикона је да реализује и концертну сезону у Европи.“, закључује Милош Јовановић.

Само у једном дану састав Схиме Трио Оне доживео је нешто што се бројним истакнутим џезерима не деси током целе каријере – да о њима у суперлативу пишу и Down Беат и All Абоут Jazz, у приказима са Београдског џез фестивала 2016, када су представили деби албум До You Really Wanna Play? Годину дана касније упечатљиво су прославили стогодишњицу рођења Дизија Гилеспија са италијанским велемајстором трубе Фабрициом Босом. А онда је уследила златна 2018. У мају су објавили други албум Висуалисатион за швајцарски Унит Рецордс који је концертну промоцију имао на чувеном фестивалу у Мерсу (Немачка). Као представници Радио Београда ушли су потом у финале европског такмичења младих музичара у организацији Европске радиодифузне уније на фестивалу Jazz ин Марциац у Француској. Годину су завршили наступом са младим италијанским пијанистом Енриком Занисијем на Панчевачком џез фестивалу.

Schime foto Nikola Cvetković
Schime фото Никола Цветковић / Извор: Фото: Никола Цветковић

Амбиције их даље воде још узбудљивијим током. Лука Игњатовић и Сава Милетић припремају нову музику за  наступ са двадесеточланим оркестром Музикон, окушавајући се први пут у домену third streama. За аранжере су одабрали Владимира Николова и Ану Крстајић.  Музика је премијерно изведена у Коларцу у децембру 2020, без присуства публике, али уз директан stream на каналу Агеласт Sessions. Убрзо је поново уследио позив фестивала у Мерсу да исти програм изведу и тамо, што су и остварили захваљујући помоћи Гете института и Министарства иностраних послова Немачке. За отварање 38. издања Београдског џез фестивала двојица аутора припремају и нову музику која ће премијерно бити изведена на нашој манифестацији.

Камерни оркестар Музикон је уметнички мултимедијални састав који промовише квалитет, изврсност и креативност са посебним освртом на оригиналну промоцију и еманципацију свих аспеката концертног извођења. Поред класичног репертоара у класичном облику, оркестар Музикон развија и изводи другачије пројекте (дигитални концерти, интерактивни дизајн, 3Д мапинг и нове технологије). Флексибилност оркестра и квалитет у више жанрова дефинише га као уметнички ансамбл 21. века способан за све захтеве музичке продукције. Директор оркестра је Милош Јовановић, а концертмајстор Александра Милановић.

Од свог оснивања, Музикон се игра формом и програмом. Концерте одржавају у великим салама попут Коларчеве задужбине или Дома омладине Београда, али наступају и у трамвајима или у природи (Ботаничка башта, Мацанска пољана на Жабљаку). И програм оркестра варира од премијерног извођења прве симфоније Александра Седлара, преко свирања музике Queen, The Беатлес и Лед Zeppelin, наступа са Борисом Березовским и Стефаном Миленковићем, турнеје у Кини са филхармонијом из Салцбурга, до необавезних свирки за суграђане. Осим са саставом Schime, оркестар је у домену џеза сарађивао и са вибрафонистом Милошем Бранисављевићем и његовим квартетом. Класика обојена џезом је неколико пута била на програму оркестра, попут дела Џорџа Гершвина или Владимира Николова (свита Оут оф Фоцус), као и обрада џез стандарда.

MUZIKON foto Jovan Nedeljkov
МУЗИКОН фото Јован Недељков / Извор: Фото: Јован Недељков

У оквиру 38. Београдског џез фестивала, од 26. до 30. октобра, у салама Дома омладине Београда и МТС Дворане биће одржано 16 концерата у оквиру 6 програмских целина, са преко 100 музичара који долазе са 5 континената, уз репрезентативно представљање најталентованијих аутора са српске џез сцене. У програму је 5 концерата српских уметника 1 соло наступ, 3 бенда и 2 велика оркестра, што је рекордни број у новијој историји манифестације, а који рефлектује успон српског џеза на глобалној сцени, са свакодневним признањима које наши млади уметници добијају широм Европе и света.

Ограничен број ваучера за комплете улазница 38. Београдског џез фестивала (тренутна цена је 6.000 РСД, комплет важи за 14 концерата) и појединачне улазнице (по ценама од 800 до 2500 РСД) су у продаји на Тицкет Висион благајни у Дому омладине Београда и онлајн.