Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРЦЕМ КРОЗ РАВНИЦУ У ВРШЦУ: Тамо где је најслађе грожђе и најлепше вино

01.07.2021. 12:11
Пише:
Промо
Srcem kroz ravnicu
Срцем кроз равницу / Извор: Фото: Промо

Путописна емисија "Срцем кроз равницу" коју уређују и воде Нина Радуловић и Славиша Чуровић ове недеље гостује у граду Стерије, Паје Јовановића, Васка Попе, архитекте Брашована....

Град под Брегом и Кулом који се поноси културом и архитектуром  - Вршац. 

Апотека на степеницама, Градски музеј, Владичански двор, Народно позориште, Манастир Месић, Градска кућа само су неке од локација на које нас Нина и Славиша воде у овој телевизијској форми. Откриће нам све о традиционалном банатском доручку, сазнати шта је посао ренџера и колико је потребно времена за рестаурацију буради.

Најлепши банатски град, Вршац се налази око 80км источно од Београда, на међународном магистралном путу за Румунију. Налази се у југоисточном делу Војводине, уз ивицу Панонске низије, у подножју и на обронцима Вршачких планина са којих се спушта свеж планински ваздух.

Вршчани су посебно поносни на леп и савремено уређен градски трг, идеалан за шетање и опуштање, окружен архитектуром различитих стилова. Обилује бројним старим здањима разноврсних стилова, црквама и културним институцијама, чувајући једну од најстаријих традиција међу српским градовима. Неке од главних знаменитости овог града, које свакако треба посетити, су Вршачка кула, катедрала посвећена Св. Герхарду, манастир Месић, капела Св. Крста, Владичански двор... 

Вршачку кулу вероватно је подигао Ђурађ Бранковић око 1439 године.  За њу је везано херојско дело војводе Јанка Халабуре који је 1594. године у време Банатске буне у двобоју, који се одиграо испред замка, убио турског заповедника. Овај догађај и Вршачки град представљају основни садржај грба града Вршца. 

У југоисточном делу Баната, где огранци шумовитих Карпата прелазе у Панонску низију, у долини, лежи Светопретечев манастир Горе Месићке, назван манастир Месић, по истоименом потоку који извире под Црним врхом и протиче поред манастира.Манастир Месић је женски манастир српске православне цркве. Тачних података о изградњи манастира Месића нема, неки историчари чак претпостављају да је изграђен још 1030. што би га чинило најстаријим православним манастиром код нас. Вековима је био мушки, а 1952. године постаје женски манастир. 

Једна од најзначајнијих манифестација града Вршца јесте  ”Грожђебал" највећа, најстарија и најпосећенија туристичко-привредна манифестација на овим просторима. Богат, квалитетан и разноврстан програм задовољиће свачији укус. Ту су концерти, изложбе, дечији маскенбал, избор за ”Винску лепотицу”, карневал, грожђе ”пада” са неба, а вина и кобасица има на све стране. Ту су Луна паркови за децу, а за одрасле „Пут вина“ на ком се обилазе вински подруми и дегустирају најукуснија вршачка вина. Тих дана, цео град мирише на грожђе, вино и печене кобасице.

Фестивал који слави најпознатији вршачки бренд – вино, окупља виноградаре и винаре како из региона, тако и из иностранства. Посетиоци, осим дегустације квалитетних вина из Србије могу пробати и вина из Мађарске, Румуније, Црне Горе, Словеније, Хрватске... Фестивал је изложбеног и продајног карактера, а Међународна комисија за оцењивање узорака вина, коју чине врхунски енолози, даје овом фестивалу и такмичарски карактер.

Оно чиме се Вршчани највише поносе су виногради и чувено вршачко вино које је чак из најдубље прошлости део судбине овога града. Вршачко виногорје спада у старија виноградарска подручја Европе. Према неким писаним подацима и археолошким налазима, почеци виноградарства датирају још из времена Дачана и римске владавине овим крајем.

Обилазак плантажних винограда и вински подруми у Гудурици и Великом Средишту задовољиће свачију винску радозналост. Мноштво мањих винарија пружају рурални угођај где се поред доброг вина могу пробати и разни специјалитети домаће кухиње уз неизбежне тамбураше.

Незаобилазна дестинација свих путника и туриста које пут нанесе у Вршац сигурно је и Градски завичајни музеј, комплексног типа, у коме су заступљена стручна одељења: археолошко, историјско, нумизматичко, етнолошко, природњачко, уметничко, као и конзерваторска радионица за керамику, фреске и слике. Основан је далеке 1882. године и спада међу најстарије музеје у Србији. Импресивна колекција са више од 260.000 објеката и артефакта, од значаја за Вршачку занимљиву, живу прошлост, чини данас посед Вршачког музеја.

На ободу Вршца налази се вештачко језеро које представља оазу Вршчана у врелим летњим данима. Сезона купања почиње почетком јуна, а завршава се почетком септембра. Језеро је површине око 32.000 м2, а вода је са високим садржајем јода, сулфата, магнезијума и калцијума и има константну температуру од 25 степени.

Вршачки брег, обронак Карпата познат је по благотворној клими, као и по бројним хранљивим и лековитим биљним врстама. Због богатства орнитофауне, Вршачке планине су 2000. године постале међународно значајно станиште птица у Европи. Захваљујући свом јединственом положају у банатској низији, затим разноврсности флоре и вегетације, богатих шумских екосистема, лепих пејзажа и видиковаца, већи део шумског подручја ове планине је заштићено као парк природе. Вршачки брег представља излетничко-рекреациону зону локалног становништва, а забаву за себе наћи ће и љубитељи лова и риболова, с обзиром да постоје делови природе намењени управо овим активностима. Свима онима који воле да замене шетњу нечим динамичнијим, на овој планини се пружа могућност параглајдинга, као нешто екстремнијег облика уживања у природном амбијенту.

Свакако један од најзначајнијих Вршчана је Паја Јовановић (1859-1957). Био је велики сликар српског реализма. Сликао је жанр- композиције од којих су најпознатије: Мачевање, Кићење невесте, Борба петлова, затим историјске као што су:  Сеоба Срба, Таковски устанак, Проглашење Душановог законика... Чувени су и његови портрети Краљ Александар Карађорђевић, Лазар Дунђерски и Михајло Пупин.

Не пропустите премијерно емитовање девете епизоде серијала „Срцем кроз равницу“ које је заказано за данас, четвртак од 20х на каналу Балкан Трип.

Репризна издања заказана су за петак, 2. и суботу 3. јул.

У петак од 18:30 "Срцем кроз равницу" емитујемо на програму АГРО ТВ, а за све оне који пропусте наведене термине, у суботу емисију "Срцем кроз равницу" могу погледати на каналу Стар ТВ у 12:45 односно на РТВ Војводина у термину од 12:05.