Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРЦЕМ КРОЗ РАВНИЦУ: Упознајте сремачко море

08.07.2021. 11:19
Пише:
Промо
Srcem kroz ravnicu
Срцем кроз равницу / Извор: Фото: Промо

Путописна телевизијска емисија "Срцем кроз равницу" у новој епизоди води Нину Радуловић и Славишу Чуровића у Ковиљ.

Испричаће нам једну бајковиту причу где роде подсећају људе не само на бебе већ и на речну атракцију јер њихова гнезда и живот уз реку чине ово место посебним. Водимо вас и у Манастир Ковиљ који се убраја у један од најбројнијих мушких манастира у оквиру Српске православне цркве. 

Обићи ћемо и кућу Лазе Костића чија је љубав са Ленком Дунђерски обележила српску литературу. 
Са председником општине Инђија Владимиром Гаком разговарали смо на броду и обилазили Аде уз обалу Дунава а на Крчединској ади нам се придружио и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић па ћете сазнати које то особине цене један код другог и зашто су те две општине једне од најразвијенијих у Србији. Бане "Гарави сокак" отпеваће нам уживо један од својих највећих хитова уз рибу спремљену на таламбури. 

Један од најпознатијих пецарошких терена у Војводини је Ковиљ. Најчешће се пеца на „Тиквари“,„Шлајзу“ и „Аркању“, где се налази надалеко позната чарда „На крај света“. Чувени Аркањ или Крај света синоним су за пецарошки рај. Ковиљски рит једно од највећих природних мрестилишта уз Дунав првенствено шарана, штуке, сома, али и многих других врста риба како код нас, тако и у Европи, наравно, уз Копачки рит.
„Крај света“ је изузетно погодан за све врсте риболова - од пецања на пловак, дубинског риболова, па све до вараличарења. Терени су разноврсни - од плитких, муљевитих, прекривеним локвањима (1-1,5м), преко оних са тврдим дном и нешто ређом вегетацијом, па терени са стрмом обалом и појасом траве уз њу, до места са пањевима и неравнинама на дну (3-5м) и потеза са пешчаним дном. Највећа дубина у целом рукавцу се креће од 6 - 7 м. У вегетацији најзаступљенији је локвањ, затим дрезга и сочивица односно пачњак. Средишњи део рукавца је углавном без вегетације и веће је дубине. Од места на Аркању најпознатија су: Округлица, Салашина, Вршина, Јама иза моста, место Код пања... Дунав је богат рибом. У њему живи 36 врста речних риба, од тога 20 врста белих, остале су велике рибе: сом, смуђ, шаран, штука, кечига…

Пут даље чамцем водитеље емисије "Срцем кроз равницу" Нину Радуловић и Славишу Чуровића води ка Крчединској ади, месту где сви живе у љубави и слози. Љубав животиња је очигледна, па није ни чудо што се ту на отвореном могу заједно видети  бројне коње, магарце, мангулице, овце, краве, птице… Посебно је атрактивна аутохтона врста подолско говече, која се ретко где може видети а која се овде гаји у сврху очувања генетских ресурса. Овај резерват природе можете посетити већ сада и  то траје до септембра,  зависности од временских услова и водостаја, што важи и за риболов и ту срце равнице куца за сваког човека који не мора да буде еколог, јер ће овде препознати лепоту природе.

У близини је и Сурдук, подунавско село али и најпериферније насеље у општини и лежи на 110 метара надморске висине. Са северне стране граничи се селом Сланкаменом, где се у Дунав улива река Тиса, са југа селом Белегишом, са западне стране Новим Карловцима, а са истока Банатом и налази се 16 км СИ од Старе Пазове. Село је насељено на заравни обале Дунава. Зараван је заправо жућкасти лес настао и стваран нарочито у последњој квартарној геолошкој периоди, на местима где је тло било покривено степском вегетацијом, која није дала да се талог поново односи. Клима у Сурдуку је континентална, са четири годишња доба.

Зиме су хладне и дуге, и дува карактеристична кошава а најхладнији месец је јануар и фебруар. Лета су жарка и топла. Насеље се морфолошки ширило у правцу запада јер је долина Дунава онемогућила правилно геометријско ширење насеље према истоку. У центру села лоцирани су сви објекти јавних служби: основна школа која је подручна основној школи у Белегишу, храм преноса моштију Светог Оца Николаја (1816), споменик револуције на Дунаву (1961), стадион ФК „Борац“, здравствена амбуланта, предшколска установа и обданиште, пошта... У месту раде винарија „Милановић", коњички клуб „Цоверсано“ и удружење жена „Јефимија“. Водећи пољопривредни производи су пшеница, кукуруз и бостан. Викенд зона у Сурдуку пружа се уз приобаље Дунава и представља наставак исте из атара Белегиша. Према подацима МЗ Сурдук има око 400 викендица. Сурдук је туристички центар Општине Стара Пазова јер има погодан терен за лов и риболов, обала Дунава пружа пријатан сеоски амбијент са кафанама, ресторанима и комплексом спортско-туристичких-рекреативних базена „Хоризонт“ који пружају велике могућности за развој ове привредне гране

Познато је и да је Емир Кустурица за свој чувени филм из 1997. "Црна мачка, бели мачор" изабрао баш дворац у Беочину... Једна од најпознатијих сцена снимљена је у Старим Бановцима.

Кустурица је својом стваралачком магијом од тог места оставио локацијју која живи сцене из чувеног филма... Локација снимања, Шпицеров дворац је променио више пута намену, али је остао веран сећању на Кустину сценографију до те мере да је и бунар, направљен за потребе снимања и да дан данас живи као у филму...

Иако за Ковиљ кажу да је крај света, више је почетак једне бајковите приче где роде подсецћају људе не само на бебе, већ и на речну атракцију, јер њихова гнезда и живот уз реку чине ово место посебним. Када на роде, лабудове и рибе додате још и Лазу Костића и манастир Ковиљ ми смо добили праву туристичку и националну оазу и гнездо.

Према предању Манастир Ковиљ, иако нема историјских извора, основан је још у 13. веку и његов оснивач је Свети Сава. Манастир је посвећен светим арханђелима Михаилу и Гаврилу. Данашња црква се налази на месту старе, изгорелу средином 19. века и значајан је за српство, јер се убраја у један од најбројнијих мушких манастира у оквиру Српске православне цркве. Занимљиво је да већина монаха је високообразована.

Не пропустите премијерно емитовање девете епизоде серијала „Срцем кроз равницу“ које је заказано за данас, четвртак од 20х на каналу Балкан Трип.

Репризна издања заказана су за петак, 9. и суботу 10. јул.

У петак од 18:30 "Срцем кроз равницу" емитујемо на програму АГРО ТВ, а за све оне који пропусте наведене термине, у суботу емисију "Срцем кроз равницу" могу погледати на каналу Стар ТВ у 12:45 односно на РТВ Војводина у термину од 12:05.