Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Удружење Адлигат гради мост са Узбекистаном

07.11.2022. 13:07
Пише:
Србија Данас
Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

У Савезу писаца Узбекистана српску делегацију дочекао је лично председник књижевник Сиражидин Сајид, иначе и близак сарадник председника републике, на иницијативу Гордане Пешаковић.

Током посете делегације Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат Узбекистану потписана су три протокола о сарадњи са значајним културним институцијама, укључујући познати Арк музеј у Бухари са којим је протокол потписан у палати шеика. Збирка Узбекистана у Музеју књиге и путовања сада је богатим даровима значајно унапређена. Са чак 1320 поштанских марака, збирка узбекистанске филателије највећа је у региону, као и збирка књига и туристичких материјала о овој земљи. У Београд су стигле ручно прављене лутке за луткарско позориште Централне Азије, десетак традиционалних капа, уметничке слике и изванредни златни везови по којима је пут свиле познат.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

У једној од најлепших палата у целој Азији, летњиковцу бухарског шеика потписан је протокол о сарадњи између Арк музеја из Бухаре и Удружења Адлигат. Ово је један од најзначајнијих државних историјских музеја у централној Азији који управља тврђавом града Бухаре, као и са још неколико локалитета. Током више хиљада година Бухара и ова тврђава били су једна од централних места на путу свиле од Европе до Кине. Договорени су размена експерата, изложбе и предавања, као и заједничко учествовање на међународним конференцијама.

Узбекистан, земља централне Азије са 36 милиона људи, раније једна од република Совјетског савеза, дуго није била у фокусу српске политике и културе. То се убрзано мења, а у древном граду Самарканду, једном од најлепших старих градова планете, недавно је одржано политичко сусретање светских лидера од Путина, Ердогана до Си Ђипинга, које ће обликовати политичку будућност света.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

- Знамо колико је важно посветити пажњу свакој држави, а нарочито старим и великим народима. Сада је делегација наше институције посетила Ташкент, Самарканд, Бухару и Киву. Било је тешко поверовати колика лепота нам је пред очима, али и колика је спремност наших узбекистанских пријатеља и колега да унапредимо сарадњу. Направили смо нови мост сарадње са Централном Азијом, а сада га само треба што чешће користити - каже Виктор Лазић, почасни председник Удружења Адлигат.

У Савезу писаца Узбекистана српску делегацију дочекао је лично председник књижевник Сиражидин Сајид, иначе и близак сарадник председника републике, на иницијативу Гордане Пешаковић. За музеје Адлигата Сајид је поклонио више десетина изванредних издања модерне и класичне узбекистанске књижевности, као и своје књиге са посветама. Договорена је сарадња са Удружењем књижевника Србије и стални контакт и спремност да једни друге упознајемо, преводимо, посећујемо. Поред господина Сајида састанку су присуствовали многобројни начелници одељења и значајни сарадници узбекистанског удружења писаца, као и жена која је урадила први превод Иве Андрића на узбекистански језик. На посебном папиру, она је исписала поруку за будуће генерације српских истраживача и посетилаца Музеја српске књижевности у Адлигату. У новооснованом Музеју узбекистанске књижевности представнике Адлигата лично је провела директорка музеја. О посети овом удружењу опшрино су извештавали и узбекистански медији.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

У Музеју композитора и музичара Јунус Раџабија домаћин делегацији Адлигата био је директор музеја и славни певач и извођач народних песама Хасан Раџаби. Договорена је сарадња, а на поклон је узбекистанска збирка Адлигата добила потписана дела славног певача.

У Ташкенту је потписан протокол о сарадњи са музејима посвећеним славном композитору и путописцу Мукстору Ашрифу и писцу Ојбеку. За Београд су послати значајни поклони у књигама, а договорено је и представљање српских музеја у Ташкенту.

„Били смо ВИП гости и на обележавању значајне годишњице Музеја Ашрифа, тако да смо се упознали са оперским певачима, пијанистима, режисерима и другим значајним уметницима Узбекистана. Добили смо прилику да и ми публици представимо активности Адлигата. Свечано нам је уручена плоча са музичким делима Мукстора Ašrrifa на којој се двадесетак значајних уметнка потписало, а узбекистански радио је пренео интервју о Музеју књиге и путовања и боравку наше делегације“, каже Виктор Лазић.

Adligat
Адлигат / Извор: Фото: Адлигат

Успостављена је сарадња и са Музејом Сергеја Јесењина у Ташкенту. У Караван серају културе, типичном старом караван серају у којем су се некада заустављали путници намерници да преноће, напоје своје камиле и коње, и наставе пут ка Кини дочекао је делегацију Адлигата Радик Азизов, један од најславнијих централноазијских карикатуриста и сликара.