Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Водећи светски медији: Историјско издање Exita, симбол победе Србије и њеног револуционарног духа!

23.07.2021. 15:02
Пише:
Промо
Exit
Exit / Извор: Фото: Промо

Очи целог света биле су уперене у EXIT фестивал и Србију јула 2021. године!

Овогодишње издање привукло је пажњу највећих светских медија – од британских BBC-a, Гуардиана и IQ Маг-а, преко америчких Billboarda, Veriety-ja и Pollstar-a, до познатих кинеских платформи и медија WeChat, Сина Weibo и Гуангминг Daily, чији је текст на друштвеним мрежама подељен невероватних милион пута. Они су о Exitu извештавали као о првом великом фестивалу који се одржава од почетка пандемије, поново уједињује људе, и враћа им осмех на лице. Угледни светски медији пренели су и речи челника здравствених институција, који су истакли да одржавање Exita није довело до погоршања епидемиолошке ситуације у Новом Саду, као и резултате научног истраживања на фестивалу, које је показало да је уз одређена ограничења могуће организовати безбедан масовни музички догађај током пандемије. 

Већ првог дана фестивала, 8. јула, водећи амерички музички медиј Billboard објавио је да се EXIT „уписао у историју као први велики европски фестивал од почетка пандемије“, „након низа лажних почетака за музичке фестивале широм Европе“. Све то, наводи чувени Billboard, „EXIT фестивалу додаје на већ богатој традицији и репутацији“. 

Овогодишње издаје Exita подсетило је ауторе Variety-a, једног од најугледнијих светских магазина који извештава о индустрији забаве, на цитат из Сун Цуове књиге „Умеће ратовања“ – „усред хаоса постоји и прилика“. Variety констатује да је EXIT ову поруку схватио озбиљно, и успео да организује највећи музички фестивал у Европи од почетка пандемије. Описали су овогодишње издање фестивала као изванредан догађај који је усред пандемије донео осмех десетинама хиљада људи, и поред бројних препрека. Variety није пропустио да спомене да је на овогодишњем Exitu наступио велики број Ђ-ица, од којих су истакнуте Амелие Ленс, Charlotte де Witte, Инсолате и Тијана Т.

Управо су српска Ђ-ица Тијана Т и оснивач Exita Душан Ковачевић за BBC World News најавили отварање фестивалских капија уживо у програму који недељно прати чак 112 милиона људи, у преко 200 држава! EXIT је свим гледаоцима BBC-a најављен као „први велики интернационални музички фестивал у 2021. години“. Један од најпознатијих BBC водитеља, чувени DJ и продуцент Пете Тонг је подсећајући на један од наступа с Exita из 2009. године, истакао: „Емитован пре 12 година, овај наступ потиче са вероватно најбољег DJ стејџа на свету, на једном од најбољих фестивала на свету. Причамо о легендарном Exitu у Србији, који се одржава међу зидинама средњовековне тврђаве с погледом на Дунав, и који овог викенда доноси пост-ковид повратак“.

Најзначајнији британски музички магазин НМЕ је након првог дана фестивала објавио да се EXIT враћа овог лета да слави 20 година постојања. „Вратили смо се!“ – пренео је НМЕ усклик хедлајнера Мејн стејџа DJ Снаке-а, као и емотивне утиске хедлајнерке Денс арене Charlotte де Witte – „Exitova мтс Данце Арена је један од најневероватнијих стејџева на отвореном на целом свету, а атмосфера је, поготово у раним јутарњим сатима, када сунце излази изнад зидина Тврђаве, истински магична“. Овај престижни магазин о Exitu извештава редовно, па је тако у мају пренео поруку да ће одржавање Exita бити „један од важних симбола победе Србије над пандемијом“. Исту поруку пренели су и угледни IQ Маг, DJ Маг и Тицкетфест. Mixmag, британски магазин о електронској музици с дугом традицијом, извештавао је о прослави 20 година фестивала, представљајући EXIT као „највећи музички догађај од почетка пандемије“, који се догодио уз „нека од највећих имена у електронској музици“.

У Нови Сад је допутовала екипа Pollstar-a, једног од водећих стручних магазина који извештава о концертној индустрији на светском нивоу и има традицију дугу 40 година! „Pollstar је допутовао у Нови Сад да сведочи одржавању првог европског фестивала после скоро 18 месеци тишине на континенту“, написали су аутори овог магазина. Додали су да је на „спектакуларну Петроварадинску тврђаву“ дошло 180.000 посетилаца, а да је одржавање фестивала „подвиг омогућен добро осмишљеним концептом безбедности и неуморним преговорима са доносиоцима одлука“.

Овогодишњи EXIT назвали су „историјским догађајем“, и истакли: „EXIT остаје симбол независности Србије, њеног гостопримства и револуционарног духа. Поново је 2021. године постигао нешто револуционарно, славећи своју 20. годишњицу с масом људи жељном поновног уједињења“, написао је велики Pollstar. Pollstar је урадио ексклузиван интервју са оснивачем Exita Душаном Ковачевићем одмах након фестивала, уз цитат који ће остати запамћен: „Ако смо довољно одлучни, не постоје препреке које ће нас спречити да будемо заједно, безбедни“

Безбедност посетилаца Exita била је тема и у водећим холандским дневним новинама Алгемеен Дагблад, а тај текст је изазвао огромну пажњу, и достигао друго место читаности у целој држави. Овај дневни лист је пренео прелиминарне резултате научне студије с Exita, и речи директора Дома здравља Нови Сад Веселина Бојата да научно истраживање, као и дневно кретање вируса показује да није било масовног заражавања на Exitu. Угледни Алгемеен Дагблад је у наслову констатовао да то представља наду за све фестивале. 

За одржавање Exita чуло се и у Кини! Познате пекиншке дневне новине Гуангминг Daily извештавале су о фестивалу као о „великом музичком догађају који се одржава сваке године у Србији“, додајући да овогодишње издање има „другачије значење“. Ова вест је на кинеским друштвеним мрежама дељена преко милион пута!

Интересовање иностраних медија за ово издање Exita било је међу највећима у историји, о одржавању Exita извештавали су и The Гуардиан, The Сун, ТагМаг, Данцин Астронаут, QZ, Вице, Радио Фрее Еуропе/Радио Liberty, Euronews. Фестивал је испратило преко 350 медија из земаља широм света, међу којима су, поред европских, и САД, Бразил, Индија, Кина, Мексико, Аустралија... 

Заиста се догодило оно што је оснивач Exita Душан Ковачевић у интервјуу за IQ Маг у априлу најавио: „Први EXIT је одржан после деценије ратова и сиромаштва у Србији и на Балкану. Након те деценије изолације, жеља за нормалним животом међу људима је довела до експлозије позитивне енергије, која је била толико јака да је креирала легенду о Exitu која се и данас препричава. Због пандемије и чињенице да више од годину дана људи живе у ненормалним условима, делује као да ће се историја поновити, тако да ове године очекујемо веома снажан позитиван набој који ће овогодишњи EXIT уписати у историју као један од најпосебнијих издања фестивала”.