Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

WOMBA Showcase powered by МОСТ – Нове Балкан World Мусиц звезде на Exitovoj Pachamama бини

28.06.2022. 13:40
Пише:
Промо
Exit
Exit / Извор: Фото: EXIT Промо

Корак напред ка пробоју балканске музике у свет

Еклектични звуци музике Балкана на овогодишњем EXIT фестивалу, од 7. до 10. јула, чуће се са нове, веће локације магичне Pachamama бине, у оквиру јединствене World Мусиц Балканс (WOMBA) платформе и showcase-a. Њих доносе звезде у успону из региона, међу којима су Диванхана, Накед, Перија, Ленхарт Тапес, Схкодра Електронике, Оратнитза, Е.У.Е.Р.П.И., The Flying Номадс, Дина е Мел и Алмир Мешковић & Даниел Лазар Дуо. 

Овогодишње издање EXIT фестивала представља нову платформу, World Мусиц Балканс (WOMBA), у оквиру пројекта „Мост – The Бридге фор Балкан Мусиц“, који је подржао Програм Креативна Европа. EXIT фондација је, уз Хангветő, Пиранха Артс (званични организатор WOMEX – World Мусиц EXPO), Сонглинес (водећи светски World Мусиц медији) и шест других партнера из Европе, важан партнер музичког пројекта МОСТ. Мисија мреже МОСТ јесте да подстакне музичко тржиште Балкана повезивањем и подршком актера World Мусиц сцене, уметника, менаџера, фестивала и институција. МОСТ гради мостове који повезују Балкан и глобално музичко тржиште, кроз стварање конекција, искустава и размена (www.mostmusic.eu). 

Извођаче и учеснике премијерног WOMBA Showcase-a, који ће ове године бити представљен на EXIT фестивалу, чине звезде и таленти у успону у селекцији жирија Музичког пројекта МОСТ. WOMBA Showcase такође је подржавају Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ у оквиру програмског лука „Тврђава мира“ и Градска управа за културу Града Новог Сада.

Exit
Exit / Извор: Фото: EXIT Промо

Балканско полуострво, као колевка цивилизације са бројним праисторијским културама на древном току Дунава, попут фасцинанте Винчанске културе, преко културе античке Грчке, затим Византије, средњевековних култура словенских и других балканских народа и културних утицаја бројних страних освајача кроз векове, формирало је аутентичан „балкански“ звук као својеврсну мултикултуралну фузију свих ових слојева утицаја кроз време. Поклоници World Мусиц жанра широм Европе и света све више препознају колико је богата, разноврсна и аутентична балканска традиционална музика, која у комбинацији са другим музичким правцима и модерном продукцијом доноси нови квалитет светској музичкој сцени. 

EXIT фондација која, између осталог, већ годинама промовише српску и балканску креативност и повезивање народа Балкана, сматра да је ово почетак озбиљног пробоја балканске музике у свет. Уз помоћ МОСТ пројекта, EXIT фондација доводи и десетине музичких професионалаца, медија и организатора догађаја из Европе и света, како би на WOMBA showcase могли директно да уговоре наступе балканским музичарима широм Европе и света.

Сарајевски севдах бенд Диванхана ствара урбану традиционалну музику. Иза себе имају четири студијска и један ливе албум, преко 300 концерата одржаних широм света и безброј радионица за младе музичаре, као и документарац о „Зуква“ турнеји из 2018. године.

Exit
Exit / Извор: Фото: EXIT Промо

Корени српског састава Накед изграђени су на компликованој историји некадашње Југославије, а група данас ствара и свира „веселу музику о тузи“ и са непоколебљивом искреношћу и оптимизмом, огољеног срца и душе, шаље поруке о слободи, нади и љубави. Уз подршку пројекта МОСТ, Накед су 2021. године наступили на WOMEX-u, највећем глобалном World Мусиц showcase-u.

Македонска Перија доноси фузију језика, дијалеката и музичких утицаја, са модерним и историјским темама и циљем да поделе идеју једнакости између различитих националности и етничких група у региону. У својој музици спајају традиционалне мелодије подручја у ком живе, блискоисточни Maqam и северноафричке стилове, али и блуз, пост-панк и џез.

Exit
Exit / Извор: Фото: EXIT Промо

Ленхарт Тапес, уметник из Србије, своју музику заснива на манипулисаним семпловима снимака „са терена“, усклађеним са етно музиком, уз извођење мајсторских фолк вокала попут Светлане Спајић, Тијане Станковић и Мирјане Раић.

Албански дуо Схкодра Електронике доноси еклектичну електронску реинтерпретацију традиционалне музике свог родног града – Скадра. Из Бугарске стижу шесточлани састав Оратнитза, представници њима својственог „ethnobass“ звука, Мириан Колев доноси амбијентални гитарски дроне пројекат Е.У.Е.Р.П.И., док ће дуо The Flying Номадс показати у пракси своје уверење да је кроз музику могуће дотаћи душу слушаоца.

Хрватски двојац Дина е Мел истражује и изводи мелос мањина, брише географске границе и обједињује музичке елементе на неочекиване начине. Још један дуо, који чине Алмир Мешковић из Босне и Херцеговине и Даниел Лазар из Србије, комбинује скандинавски фолк са балканским клезмером, у јединственом дуету виолине и хармонике.

Поред WOMBA Showcase-a, програм Pachamama бине обојиће медитативне и спиритуалне мелодије које доносе водећа светска имена музике нове свесности, поджанра World Мусиц у успону – Мосе, Фиа, ЛАОР, Maya Kamaty и Прафул.