Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

World Мусиц Балканс конференција и showcase премијерно представљени у оквиру овогодишњег EXIT фестивала

08.08.2022. 13:07
Пише:
Промо
Aleksandra Pešić
Александра Пешић / Извор: Фото: Александра Пешић

World Мусиц Балканс (WOMBA), нова музичка платформа за популаризацију и извоз српске и балканске музике у свет, премијерно је и успешно представљена у оквиру овогодишњег издања EXIT фестивала, кроз истоимену конференцију и showcase. Конференција је одржана од 8. до 10. јула у Wellness & СПА ресорту „Фрушке терме”, уз присуство више од 100 делегата професионалаца музичке индустрије из Европе и света, док је специјални showcase представљен на самом фестивалу од 7. до 10. јула, на новој локацији знатно унапређене Exitove Pachamama бине.

WOMBA платформа креирана је у оквиру европског пројекта МОСТ – The Бридге фор Балкан Мусиц, који је подржао Програм Креативна Европа. EXIT фондација је, уз Хангветő, Пиранха Артс (званични организатор WOMEX – World Мусиц EXPO), Сонглинес (водећи светски World Мусиц медиј) и шест других партнера из Европе, важан партнер музичког пројекта МОСТ, са заједничким циљем повезивања уметника, промотера, догађаја, издавачких кућа и организација из региона фокусираних на традиционалну музику Балкана, популаризовања World Мусиц жанра на овим просторима и извоза српске и балканске музике у свет.

World Мусиц Балканс конференцију је 8. јула уз речи добродошлице отворио председник УО EXIT фондације Иван Петровић.

„Балкан обилује бројним музичким талентима, али недостаје пратећа логистика тог ланца вредности музичке индустрије – од менаџмента, издавачких кућа, заступања, интернационализације. Ми покушавамо да повежемо цео регион и да се представимо као једна сцена, да брендирамо балкански звук, јер он стварно има шта да понуди. И без организованог напора, већ постоје наши бројни извођачи који су сами успели на сирови таленат да се представе свету, а ако се удружимо заједно, то ће бити на много већем нивоу“, поручио је Петровић.

Бен Манделсон, оснивач највеће светске World Мусиц конференције WOMEX, одржао је уводни говор, у којем је поделио своја дугогодишња искуства и објаснио да је овај музички жанр настао из потребе да се повеже и представи традиционално музичко-културно наслеђе човечанства, отвори простор за мултикултуралну комунукацију и подршку независним и мање заступљеним извођачима и уметницима широм света. Учесници првог издања WOMBA су имали ретку привилегију да лично упознају Бена Менделсона, утемељивача „world мусиц“ жанра, који је као културно-маркетнишки концепт са групом сарадника представио давне 1987. године.

„Скривени и аутентични Балкан” био је први панел у оквиру WOMBA конференције, а панелисти Ким Буртон, Драги Шестић и Бојан Ђорђевић говорили су о традиционалној музици Балкана која је још недовољно истражена, као и о музици у руралним срединама и предграђима која није видљива.

Lea Bodor
Леа Бодор / Извор: Фото: Леа Бодор

„Слушајући песме, можда нисам увек разумео речи, али сам разумео звук. То је оно што је најбитније, поготово за World Мусиц – неће свако разумети шта певамо, али важно је да осете емоције у нашој музици“, истакао је музичар Драги Шестић.

Говорници су закључили да постоји вокално и инструментално наслеђе на Балкану којем је потребно посветити више пажње и учинити га видљивијим, што се и дешава кроз пројекат МОСТ – The Бридге фор Балкан Мусиц и новоосновану World Мусиц Балканс музичку платформу.

Други дан конференције отворен је панелом „Регионални развој и промовисање креативних индустрија“, на којем су говорили саветник за културне индустрије Петар Ковачевић, Тања Мишчевић и Евиси Коплику испред Регионал Цооператион Цоунцил-а (RCC), као и релевантни представници земаља из региона – специјалиста за креативне индустрије Мартин Cuff, извршна директорка Вијећа страних инвеститора Босне и Херцеговине Сања Миовчић, директор и оснивач Модног студија Цлицк Ненад Радујевић, суоснивачица Женске привредне коморе Албаније Клодиана Ајази и секретарка Удружења за креативну индустрију Привредне коморе Србије Вида Самарџић. Панелисти су говорили о креативним индустријама као кључним покретачима економског раста и конкурентности, као и културно-туристичког развоја Западног Балкана и дали препоруке како подстаћи регионално усклађивање и постићи економску и социјалну корист.

Панел „Канцеларије за извоз музике & Музике света“, који је модерирао етномузиколог Баласз Weyer, покренуо је дискусију о потенцијалним начинима за системску подршку „извозу“ балканске музике у свет.

„Као већина љубитеља музике и већина музичких продуцента, одувек сам имао осећај да је музика Балкана потцењена, јер има велики број веома добрих музичара, доста потенцијала, али мањак инфраструктуре и реалне подршке. Због тога мало њих може да се пробије до међународних бина. Чак и они који у томе успевају, успевају захваљујући западним агенцијама, издавачким кућама, тако да се њихово искуство и приход не враћају у регион и не гради се регионална сцена“, сматра Баласз.

Представници мусиц export канцеларија Француске и Естоније су поделили своја искуства и достигнућа у пласирању домаћих музичких талената у свет, који у случају ове две земље имају бројне системске подстицаје, почев од подршке у продукцији, менторингу и промоцији, до субвенционисања трошкова наступа на showcase фестивалима, као и другим догађајима у иностранству.

Завршни дан WOMBA конференције отворен је панелом „Грађење мостова“, који је модерирао власник и оснивач МЕСО Мусиц Евентс-а Георгес Перот, а говорници су били Login Кочински, Јаке Беаумонт - Nesbitt, Леила Chaibeddra и Горан Милошевић & Бранислав Радојковић из бенда Накед, који је један од победника на МОСТ конкурсу за Балкан Мусиц Export. Панелисти су испричали своја искуства у склапању пословних веза и пријатељстава, нагласили важност и корисност умрежавања, одржавања контаката и рада на пројектима који укључују више партнера, а окупљени су потом имали прилику да се боље упознају у оквиру „Спеедмеетинг МОСТ“ дела конференције.

WOMBA конференција затворена је панелом „Музика нове свесности стиже!”, који је одржан на Pachamama бини уз залазак сунца, опуштајућу атмосферу и предивно окружење. Главна питања овог панела била су одакле долази музика нове свесности, ко је креира и како је слушамо, а о овим кључним тачкама разговарали су уметници и музичари Мосе, Сатори и Лаор, оснивач EXIT фестивала Душан Ковачевић, председник УО EXIT фондације Иван Петровић и Micky Карлхолм.

Специјално, премијерно издање WOMBA Showcase-a на Exitovoj Pachamama бини од 7. до 10. јула публици је пружило прилику да чује победнике МОСТ конкурса за Балкан Мусиц Export, који су невероватним наступима и аутентичним звуком премашили сва очекивања. Звезде на овој бини били су српски бенд Накед, дуо Даниел Лазар & Алмир Мешковић, македонски бенд Перија, албански дуо Схкодра Електронике, бугарска Оратнитза, Flying Номадс и Е.У.Е.Р.П.И. из исте земље, босанско-херцеговачка Диванхана, хрватски дуо Дина е Мел и српски уметник Ленхарт Тапес којем се придружила вокалисткиња и виолинисткиња Тијана Станковић.

Захваљујући пројекту МОСТ и WOMBA платформи ове звезде у успону добиле су прилику да покажу изванредан таленат и представе своје уметничко виђење традиционалне балканске музике у фузији са савременим музичким жанровима на великом фестивалу као што је EXIT, као и да се повежу са утицајним људима из ове сфере музичке индустрије на самој WOMBA конференцији. Њихово стваралаштво значајно је подржати и учинити још видљивијим, јер је аутентично, традиционално, а у исто време модерно, и као такво може да прикаже музичку лепоту и културу Балкана на светском тржишту у најбољем светлу, а управо WOMBA конференција и showcase начинили су значајан први корак ка извозу балканске музике у свет.

Поред њих, програм Pachamama бине обојиле су и медитативне и спиритуалне мелодије које су донела водећа имена музике нове свесности, World Мусиц поджанра у успону – DJ Мосе и Сам Garrett, Лаор, Maya Kamaty и Прафул.

EXIT и МОСТ тим се захваљују свим учесницима WOMBA конференције и showcase-a на указаном поверењу и личном доприносу. WOMBA је у свом премијерном издању окупила око 20 земаља, не само са Балкана, већ и из других крајева Европе и света.