Научите да комбинујете ПИВО са ХРАНОМ!
Корисни савети!
Умерену количину алкохолних пића са ниским процентом алкохола најбоље је конзумирати уз оброк, у опуштеној атмосфери и друштву. Пиво се одувек комбиновало са храном, конзумирало се чак и као аперитив јер "припрема“ пробавни систем подстицањем лучења ензима за храну која се конзумира.
Комбиновање пива и хране данас је важан део гастрономије и на неки начин се може сматрати уметношћу у којој се разматрају боје, укуси, температуре конзумирања, количина алкохола и ароме па, наравно, и прилике у којој се пију одређена пива. Од витамина, у пиву су најзаступљенији витамини из групе Б, а од минерала калијум, магнезијум, калцијум и силицијум. Ипак, главни састојак пива је вода, у којој се налазе отопљени споменути нутријенти, али и биљне хемикалије попут фенолних спојева са повољним учинком на здравље.
Ево шта људи мисле о мушкарцима чије жене задрже ДЕВОЈАЧКО ПРЕЗИМЕ након удаје
Пиво се може комбиновати са готово свим врстама јела, уз предјела и мале залогаје, месна јела, рибу, разноврсне сиреве, горкасте и посебно чоколадне дезерте. Пиво се генерално добро слаже са укисељеним поврћем попут купуса, краставаца и паприке, печеним месом, љућим мексичким јелима, јелима са роштиља и свим јелима са аромом дима.
Горка храна и чоколада
Горка јела попут шпарога, руколе, кеља, радича или племенитих сирева, добро се слажу са горким укусом пива. Ипак, не треба заборавити да и супротност укуса даје чаролију, па се слатка јела, дезерти који имају горку ноту попут чоколадних специјалитета који се добро слажу са црним пивом, чији укус подсећа на тамну чоколаду.
Риба и пернато месо добро се слажу са такозваним лагер пивом, које појачава укус код лагане протеинске хране и даје осећај свежине. Уз плодове мора, шкољке и ракове као и уз конзервисану и димљену рибу добро се слаже тамно пиво јачег укуса.
Постоји још разлога зашто је пиво добро пити уз оброк, а не на празан стомак. Наиме, ако се пије на празан желудац, брже се апсорбује и тада се постиже већа концентрација алкохола у крви у односу на ситуацију када се пиво узима уз оброк. Стога се препоручује пити пиво уз оброк или непосредно након оброка како би се постигла нижа концентрација алкохола у крви.
3 најбоља разлога за испијање пива
Пиво се сматра и "течном храном“ јер својим саставом и нутритивном вредношћу може придонети задовољавању дневних потреба за одређеним храњивим материјама.
Умерена конзумација подразумева испијање 3 дцл пива дневно за жене и 6 дцл пива за мушкарце. Таква конзумација доприноси здрављу појединца, тачније:
1. Спречева настанак кардиоваскуларне болести и дијабетес типа 2
2. Спречава когнитивно слабљење
3. Има позитиван учинак на смањење нивоа стреса, бољу социјализацију и зближавање међу пријатељима.