Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
 • Београд
 • Дечани
 • Јагодина
 • Крагујевац
 • Крушевац
 • Ниш
 • Нови Сад
 • Ораховац
 • Панчево
 • Пирот
 • Приштина
 • Призрен
 • Сомбор
 • Суботица
 • Штрпце
 • Ужице
 • Врање
 • Вршац
 • Зрењанин
 • Zvečan

"АПЕЛ ЗА СПАС ПАРТИЗАНА" - ИЗДАТО САОПШТЕЊЕ: "Да ли је ово приватни клуб људи који су залутали на нашу страну Топчидерског брда?"

29.05.2024. 10:17
Kežman, Zahović, Ilić
Кежман, Заховић, Илић / Извор: МН Press

Удружења некадашњих играча, тренера и спортских радника Партизана издала су саопштење у ком позивају на промену управе фудбалског клуба из Хумске.

Међу 79 имена потписника нашла су се нека од највећих играча која су облачила црно-бели дрес.

Саопштење преносимо у целости:

- А П Е Л надлежним институцијама и јавности са захтевом за подршку за ослобађање ФК Партизан.

Овим Апелом, доле потписани, чланови Удружења бивших играча, тренера и истакнутих спортских радника ФК Партизан се придружују иницијативи и часној борби навијача Партизана који су захтев за преузимање ОДГОВОРНОСТИ и смену комплетне Управе ФК Партизан јасно прокламовали.

Партизан је Клуб којим се поносимо по рођењу и опредељењу, у коме смо стасали и професионално и људски и који је увек био, и биће наша, али и кућа свих искрених партизановаца. Под именом које носи, од свог оснивања, препознат је и признат у целом свету као Клуб слободарске идеје и традиције.

Нажалост, тај Клуб који је некада био симбол слободе, сада је отет и заробљен. Погођени тешким стањем у коме се већ дуго налази, одлучни смо у намери да заједно са армијом верних навијача и искрених партизановаца покренемо борбу за ослобођење ФК Партизан.

Револтирани нечасним радњама руководећих људи Клуба који су узурпирали право и правду и који, кршењем закона, овлашћења и Статута ФК Партизан, Клуб воде у пропаст, ми - бивши играчи, тренери и истакнути спортски радници - захтевамо од правосудних органа Републике Србије, државних институција и носилаца извршне власти да се без одлагања укључе у решавање ситуације у ФК Партизан. Стојимо чврсто уједињени и одлучни да у тој борби истрајемо, да би се коначно стало на пут противзаконитом деловању нелегално изабраних органа Управе и даљем унижавању и урушавању Клуба, који тумара кроз ноћ као олупина некад величанственог горостаса.

Са неверицом сведочимо вишегодишњем правном насиљу, финансијским малверзацијама и злоупотребама у ФК Партизан, које се, из необјашњивих разлога, толеришу. Апсурдно звучи да је након чак осам и по месеци од оставке председника ФК Партизан, и даље непознаница да ли је, и када, уопште званично поднео оставку. Подсећамо јавност да је у складу са Чланом 51. Статута ФК Партизан јасно прописано да је председник дужан да закаже седницу Скупштине у року од највише 30 дана од дана подношења оставке. Такође, оставком председника ФК Партизан престаје и мандат свим члановима Управног одбора, што њихове одлуке чини нелегитимним и незаконитим. Подсећамо јавност да руководство ФК Партизан заједно са члановима Скупштине и осталим органима Клуба током, и за време трајања последња два мандата, континуирано крши Статут који су сами донели. На тај начин што не поштује прописане уредбе које обавезују на редовне годишње сазиве, јавност у раду, савесно пажљиво и одговорно поступање у складу са законом, забрану коришћења Клуба за лично богаћење, односно личне потребе, уздржавање од злоупотребе положаја или прекорачења овлашћења и слично.

Овим путем, такође подсећамо јавност да је актуелна нелегитимна Управа ФК Партизан, као и већи део сазива Скупштине, такође изабрана противзаконито и насилно на једној од најсрамнијих седница Скупштине у историји ФК Партизан пре осам година. Као кулминација бешчашћа, на своју трајну срамоту, садашњи сазив Скупштине је гласао, без преседана, о условном иступању ФК Партизан из ЈСД Партизан чији је оснивач и члан. Управо ти чланови Скупштине се само крију иза срамоте оних којима су дали легитимитет да ту срамоту спроводе без трунке стида, образа и морала, а заправо и даље држе Клуб као отмичари, из кога чак и играчи беже и једнострано раскидају уговоре.

Одбијајући да напусти Клуб и преузме одговорност за катастрофалне резултате и на спортском и на пословном плану, нестручна, поткована бахатошћу, али добро уиграна камарила, хендикепирана у могућности да разуме појам идеје и духа Партизана, спортску културу и фер плеј, као и значај и величину институције којом на жалост свих руководе, довела је овај, некада славни Клуб, у практично „талачку кризу”.

Чији је ово Клуб, питамо јавно? Да ли је ово приватни Клуб људи који су залутали на нашу страну Топчидерског брда, забарикадирали се у Хумској улици и практично га отели од милионске армије навијача Партизана која упорно захтева њихову смену?

Изричито одбијамо да даље, у улози немих сведока, немоћно посматрамо потпуну девастацију оронуле имовине Клуба, пропадање омладинске школе и одсуство било каквог утицаја у Фудбалском савезу Србије, док Клуб броји пету годину за редом која протиче без иједног трофеја и седмогодишње одсуство титуле, уз дуг који премашује 45 милиона евра. Подсећамо јавност, да према Члану 67. Статута ФК Партизан и Члану 62. Закона о спорту, чланови органа Клуба одговарају солидарно за штету коју су гласањем за одређену одлуку проузроковали Клубу, ако је та одлука донесена грубом непажњом или с намером да се штета проузрокује, а да одштетни захтев застарева у року од 10 година.

Овим путем апелујемо на све чланове нелегитимне Управе, људе недостојне функција које обављају, на челу са председником у оставци и генералним директором Клуба, који су својим нечасним радњама и бахатошћу довели исти у најтежи положај још од оснивања, да омогуће враћање достојанства Партизану. Уколико у њима постоји макар и трунка савести и одговорности за злодела која чине (о љубави је овде немогуће говорити), нека овај апел схвате као последњу прилику да својим моменталним и неопозивим ОСТАВКАМА по први пут ураде племениту и часну ствар за Клуб над којим су се иживљавали последњих десет година. Оставка је оно што му дугују, оставка је највише што су икада били и што ће бити у прилици да му дају.

Имајући у виду све наведено, захтевамо:

- неопозиве оставке свих руководећих органа Клуба, укључујући и потврду оставке председника;

- неопозиву оставку генералног директора;

- неопозиве оставке чланова Управног одбора;

- распуштање садашњег сазива Скупштине и неопозиве оставке сваког од 41 представника;

- увођење привремених мера у ФК Партизан у складу са законом;

- иницијативу за хитно сазивање изборне скупштине ФК Партизан на којој би се изгласао нови Статут Клуба;

- хитно спровођене истражних радњи јавног тужиоца против руководилаца ФК Партизан на основу Чланова 224а. и 227. Кривичног законика који се односе на кривична дела против привреде.

Ниједан од потписника овог апела не врши никакву функцију, нити има било који статус у Клубу, али овај апел сматрамо моралним чином и личном обавезом јер је наша дужност да се изборимо за опстанак и ослобођење ФК Партизан.

Заједно са навијачима, који су у борби за слободан Партизан поднели највећу жртву, користимо ову прилику да позовемо све партизановце, истакнуте јавне личности, симпатизере и пријатеље Клуба да нам се у овој борби придруже и да на примерен и достојанствен начин подрже иницијативу за препород вољеног Клуба. ДО КОНАЧНЕ ПОБЕДЕ! ЗА СЛОБОДАН ПАРТИЗАН! - каже се у саопштењу Удружења бивших играча црно-белих..."

Међу потписницима овог апела се налазе: Иван Голац, Зоран Цветановић, Ненад Стојковић, Радмило Иванчевић, Решад Куновац, Никица Клинчарски, Џевад Прекази, Звонко Варга, Милош Ђелмаш, Сеад Машић, Драги Каличанин, Владимир Вермезовић, Исмет Угљанин, Слободан Крчмаревић, Радосав Никодијевић, Дарко Белојевић,Горан Богдановић, Бајро Жупић, Милинко Пантић, Миодраг Бајовић, Милорад Бајовић, Зоран Батровић, Предраг Спасић, Вујадин Станојковић, Будимир Вујачић, Дејан Марковић, Мирослав Стевић, Предраг Васиљевић, Братислав Мијалковић, Игор Спасић, Златко Захович, Ненад Бјековић Млађи, Ђорђе Томић, Вук Рашовић, Виктор Треневски, Дамир Чакар, Саша Илић, Драган Исаиловић, Љубиша Ранковић, Драган Стојисављевић, Горан Тробок, Александар Вуковић, Марјан Герасимовски, Матеја Кежман, Бранко Савић, Андрија Делибашић, Ненад Мишковић, Дејан Живковић, Миладин Бечановић, Ајаздин Нухи, Иван Станковић, Дејан Огњановић, Мирослав Радовић, Срђан Радоњић, Никола Дринчић, Иван Обрадовић, Антонио Рукавина, Ђорђе Лазић, Никола Гулан, Дарко Малетић, Зоран Тошић, Младен Божовић, Живко Живковић, Срђа Кнежевић, Рајко Брежанчић, Љубомир Фејса, Радосав Петровић, Дарко Брашанац, Владимир Стојковић, Марко Шћеповић, Лазар Марковић, Саша Марковић, Никола Нинковић, Стефан Шћеповић, Томислав Пајовић, Милош Јојић, Петар Шкулетић, Никола Трујић, Марко Јанковић.

Најновије вести о ФК Партизан можете наћи ОВДЕ.

 

 

СКАНДАЛ У АЛБАНИЈИ: Борац ПОВУКАО ИГРАЧЕ са терена због вређања Срба!
FK Borac

СКАНДАЛ У АЛБАНИЈИ: Борац ПОВУКАО ИГРАЧЕ са терена због вређања Срба!

17.07.2024. 22:48
ФУДБАЛЕР НАПУСТИО ЗВЕЗДУ: Обелоданио зашто није могао ни код Милојевића, ни код Бахара
Milojević, Bahar

ФУДБАЛЕР НАПУСТИО ЗВЕЗДУ: Обелоданио зашто није могао ни код Милојевића, ни код Бахара

17.07.2024. 21:34
БОМБА: Јовић иде код једног од најбољих тренера икада
Luka Jović

БОМБА: Јовић иде код једног од најбољих тренера икада

17.07.2024. 21:28
ДА ЛИ ЈЕ МОРАЛО ОВАКО ДА БУДЕ: Нападач се опростио од Партизана
Fudbaleri Partizana

ДА ЛИ ЈЕ МОРАЛО ОВАКО ДА БУДЕ: Нападач се опростио од Партизана

17.07.2024. 20:24
СРБИЈА НЕМОЋНА ПРОТИВ САД: Џејмс и Кари "цепали мрежицу" Орлова!
Nikola Jokić

СРБИЈА НЕМОЋНА ПРОТИВ САД: Џејмс и Кари "цепали мрежицу" Орлова!

17.07.2024. 17:38
БЛАМАЖА: Србија испала у осмини финала од последњег тима у групи

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ДО 20 ГОДИНА

Juniori Srbije i Češke

БЛАМАЖА: Србија испала у осмини финала од последњег тима у групи

17.07.2024. 20:42
СРПСКИ НАРОД ЈАСАН: Једног играча Пешић ВЕЋ може да ПРЕЦРТА! Не штеди се ни Мицић
Srpska reprezentacija

СРПСКИ НАРОД ЈАСАН: Једног играча Пешић ВЕЋ може да ПРЕЦРТА! Не штеди се ни Мицић

17.07.2024. 20:01
СКАНДАЛ У АЛБАНИЈИ: Борац ПОВУКАО ИГРАЧЕ са терена због вређања Срба!
FK Borac

СКАНДАЛ У АЛБАНИЈИ: Борац ПОВУКАО ИГРАЧЕ са терена због вређања Срба!

17.07.2024. 22:48
СРБИЈА НЕМОЋНА ПРОТИВ САД: Џејмс и Кари "цепали мрежицу" Орлова!
Nikola Jokić

СРБИЈА НЕМОЋНА ПРОТИВ САД: Џејмс и Кари "цепали мрежицу" Орлова!

17.07.2024. 17:38
КРАЈ РАТА У УКРАЈИНИ?! Сирски спреман да потпише капитулацију - Кијев одмах команданта прозвао ИЗДАЈНИКОМ!
Aleksandar Sirski

КРАЈ РАТА У УКРАЈИНИ?! Сирски спреман да потпише капитулацију - Кијев одмах команданта прозвао ИЗДАЈНИКОМ!

17.07.2024. 21:41
ЕКСПЛОЗИЈЕ У КИЈЕВУ, АКТИВИРАНА ПВО: Руски МиГ-31К полетео из Новгорода - "УПОЗОРЕЊЕ! Цела Украјина је под ракетном опасности!"
Kijev

ЕКСПЛОЗИЈЕ У КИЈЕВУ, АКТИВИРАНА ПВО: Руски МиГ-31К полетео из Новгорода - "УПОЗОРЕЊЕ! Цела Украјина је под ракетном опасности!"

18.07.2024. 00:20
ТРАМПА КОЈИ ПРКОСИ МЕЦИМА САД СЕ СВИ БОЈЕ: Ако дође на власт жели одмах зауставити рат у Украјини, али како и чиме мисли натерати Зеленског и Путина на тешко компромисно решење?

АНАЛИЗА

Donald Tramp

ТРАМПА КОЈИ ПРКОСИ МЕЦИМА САД СЕ СВИ БОЈЕ: Ако дође на власт жели одмах зауставити рат у Украјини, али како и чиме мисли натерати Зеленског и Путина на тешко компромисно решење?

17.07.2024. 22:40